Rešavamo jednu od najvećih kulinarskih dilema: Da li brašno treba da se proseje pre dodavanja u testo ili sos?

30.01.2023

14:21

0

Autor: Z.A.S.

Profesionalni kuvari otkrili cake koje treba da zna svaka domaćica

Rešavamo jednu od najvećih kulinarskih dilema: Da li brašno treba da se proseje pre dodavanja u testo ili sos?
Domaćica prosejava brašno - Copyright Pexels

Mlade domaćice, koje tek počinju da se oprobavaju u kuhinji, dok ne postanu sigurne u sebe i svoje veštine, uglavnom pitaju mame, bake, tetke ili kume, odnosno one već iskusne kuvarice, za savet.

Maltene svaka žena ima neki svoj sistem i način na koji priprema jela, pa tako može da se dogodi da čujete nekoliko različitih načina pripreme za jedno jelo.

Ipak, za određene stvari postoje cake oko kojih se čak i one najiskusnije domaćice zapitaju. Jedna od tih stvari se odnosi na prosejavanje brašna.

Brašno je sastavni deo mnogih recepata. Ne samo da on njega pripremamo mnoge ukusne poslastice poput palačinki i raznih testa, već ga koristimo i za sosove i umake.

A šta kažu profesionalni kuvari? Da li je brašno potrebno prosejati ili ne, pre upotrebe?

Profesionalni kuvari smatraju da prosejavanje brašna, prilikom pripreme sosova, ne igra nikakvu ulogu, odnosno da nije bitno.

Međutim, kada je u pitanju priprema testa, bez obzira na to da li su u pitanju slana ili slatka peciva, palačinke ili hleb, brašno bi trebalo da prosejete.

Pexels
 

Što se tiče pripreme sosova, profesionalni kuvari kažu da prosejavanje brašna ovde ne igra ulogu.

Ukoliko brašno prosejete, jelo koje pravite od tog testa će biti vazdušastije, a sa druge strane će, ukoliko nije najsvežije, propuštanjem kroz sito, testo ostati bez grudvica, a to će umnogome olakšati njegovo mešenje i pripremu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike