Da li biste probali brašno od kućnog cvrčka? Od 24. januara može da se nađe u hlebu, keksu i grickalicama

27.01.2023

13:47

0

Autor: K. O.

Poznato je da su insekti izvor proteina, ali nismo sigurni da želimo da ih jedemo dobrovoljno

Da li biste probali brašno od kućnog cvrčka? Od 24. januara može da se nađe u hlebu, keksu i grickalicama
Copyright Profimedia

Živimo u eri inovacija, ali to ne znači da nam se sve dopadaju. Znamo da postoje zemlje kojima se insekti nalaze na meniju, na primer azijske koje bube pretvaraju u hrskave grickalice, a sada se postavlja pitanje da li će oni postati deo ishrane celokupne planete. Možda ih budete jeli, a da to i ne znate jer vam se nađu u brašnu, hlebu, keksićima...

Počev od 24. januara hleb, krekeri, keks i grickalice u Evropi moći će da sadrže brašno od kućnog cvrčka (Acheta domesticus), za kog se navodi da je veliki izvor proteina. Posle skoro četiri godine, otkako je fabrika Cricket One Co. Ltd, podnela zahtev za stavljanje takvog brašna na područje Europske unije, on je i odobren. Doduše, na pet godina. Inače, U Švajcarskoj ovo brašno može da se koristi još od 2017. godine.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. I to sa nizom prednosti. Za početak mogu se uzgajati na malom prostoru, na organiskim proizvodima, ali i na otpadu koji se tako reciklira. Troše male količine vode i emituju manje gasova staklene bašte.

Pixabay
 

Posle mnogo godina istraživanja navode da je bezbedno konzumirati ove insekte. Postoji oko 2.000 cvrčaka koji su jestivi, a oni imaju različite energetske vrednosti. Ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.

Jedino što mogu izazvati alergije kod ljudi alergičnih na zglavkare, mekušce i grinje.

Pixabay
 

Kakva je primena brašna od kućnog cvrčka?

Brašno će moći da se koristi u hlebu, keksu, sosovima, prerađenim proizvodima od krompira i mesa, pici, testeninama, čokoladi, surutki u prahu, supama...

Već sada možete poručiti crvčke. Postoji niz sajtova koji ih nude žive, smrznute ili sušene. U ponudi postoje pečeni, larve sa raznim začinima, miks za palačinke, brašno...

Pixabay
 

Možete naći i kuvar sa receptima i idejama za pripremanje raznih jela od ovih insekata.

Pojedine vrste cvrčaka sadrže više proteina dok drugi imaju veći udeo masti. Bogati su mikronutrijentima poput gvožđa, cinka i magnezijuma, sadrže vitamine A, D i B grupe kao i niz bioaktivnih sastojaka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike