Recept dana: Ruski medovik - jedna od najlepših torti na svetu, a spremna je začas

14.04.2022

07:47

1

Fina i kremasta tradicionalna ruska torta sa medom

Recept dana: Ruski medovik - jedna od najlepših torti na svetu, a spremna je začas
Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking

Priča kaže da se ova torta služila još u 18. veku na ruskom dvoru i da je bila pripremljena specijalno za caricu Elizabetu Aleksejevnu. Bez obzira na to što carica nije volela med, bila je oduševljena kombinacijom slatkih i kiselih ukusa.

Torta je sasvim sigurno vredna svake pažnje i truda, jer je krajnji rezultat fenomenalan. Ovo je jedna sočna, kremasta torta, koja podseća na rozen tortu, ali je potpuno druga priča.

Iako vam na prvi pogled ne deluje tako, nije ni najmanje zahtevna za pripremu.

Prvenstveno, nikako ne dozvolite da vas obeshrabri pravljenje korica na prevrnutom plehu zbog toga što sam postupak ide brzo jer se kratko peku, a fil se priprema za dva minuta.

Tanke medene korice i jednostavan, osvežavajući krem koji podseća na čizkejk - ne postoji taj kome se neće dopasti.

Sastojci:

Za kore:

  • 6 jaja 
  • 280 g šećera 
  • 6 kašika meda
Pexels
 
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 850 g brašna

Za fil:

  • 1,75 kg kisele pavlake od 20% mm
  • 400 g šećera

Krećete sa pripremom kore i to tako što 6 jaja i 280 g šećera dobro umutite i skuvate na pari. Kuvajte oko 20 min.

Dok je još na pari dodajte 6 kašika meda, 2 kašike sode bikarbone i 250 g maslaca (margarina). Kuvati još deset minuta i ostaviti da se ohladi.

U ohlađenu smesu  dodajte oko 850 g brašna, umesite testo da se ne lepi i ostavite u frižider sat vremena da se ohladi.

Nakon toga, testo podelite na 12 loptica, pa svaku na pek papiru rastanjite oklagijom tako da bude debljine 1 milimetar. Kore rastanjiti, potom ih okruglim kalupom obeležite i isecite. Na taj način ćete dobiti korice identičnih veličina.

Koru preneti na obrnuti pleh, može da bude i malo veća od pleha. Zagrejati rernu na 170 stepeni i peći koru oko 5 minuta, ne duže, da budu braon boje, ne tamnije.

Postupak pečenja kora ide brzo jer dok se jedna korica peče, vi formirate drugu i tako redom.

Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking
 

Fil ručno pomešajte, dakle samo se sjedini pavlaka sa šećerom.

Korice će biti sočne, jer šećer pušta vodu i taman toliko je dovoljno da se dobije kremasta torta.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi