Recept dana: Rozen torta - klasik među srpskim poslasticama, neizostavni deo slavskih stolova i zauvek uspomena na detinjstvo

16.03.2022

06:42

1

Iskusne domaćice su nekada priznavale samo "domaće" kore

Recept dana: Rozen torta - klasik među srpskim poslasticama, neizostavni deo slavskih stolova i zauvek uspomena na detinjstvo
Rozen torta - Copyright Printscreen/YouTube/Domaći Recepti

Rozen torta je jedna od omiljenih srpskih poslastica.

Neizostavan je deo slavskih stolova, a mnoge domaćice imaju običaj da je pripremaju i van toga.

Istina je da je njena priprema malo zahtevnija, ali ko je jednom probao rozen tortu, zna da apsolutno vredi.

Ukoliko su vam bake nekada pričale kako ovu tortu pripremaju, onda znate da iskusne domaćice priznaju isključivo domaće, odnosno kore koje same naprave.

Zasucite rukave, vreme je da rozen torta postane glavna zvezda vaše kuće.

Sastojci:

Za koru:

- 200 g šećera
- 100 g putera
- 1 jaje
- 150 ml mleka
- 600 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo

Profimedia
 

Za fil:

- 200 ml mleka
- 200 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 250 g putera
- 300 g mlevenih oraha

Pixabay
 

Za glazuru:

- 250 g šećera u prahu

- 1 kašika soka od limuna
- 2 kapi crvene boje za kolače
- 3 kašike vrele vode
Pixabay
 

Priprema:

Umutite šećer i puter, a zatim dodajte jaje i mleko i sve to dobro sjedinite. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa dodajte tečnim sastojcima i umesite glatko testo. Ukupnu količinu testa podelite na pet jednakih delova, pa svaki razvijte u koru dimenzija 40x30 cm na papiru za pečenje. Dok je još nepečena, podelite koru nožem na dva jednaka dela.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i ispecite kore na prevrnutom plehu. Biće vam potrebno oko pet minuta. Vodite računa da ostanu svetle, ali da budu pečene. 

Slažite jednu preko druge, preko toga stavite pleh, kako bi se kore izravnale i ostavite ih da se hlade.

Mleko sa šećerom i vanilin šećerom stavite da provri, pa zatim dodajte puter i mlevene orahe i sve sklonite sa vatre.

Pixabay
 

Fil treba da bude dovoljno tečan da možete da ga razmažete po korama, ali i dovoljno čvrst da ne iscuri. Fil nanesite jednako između svih korica, osim na poslednju.

Tortu pritisnite plehom i ostavite da se hladi.

Za glazuru stavite oko decilitar vode da vri. U posudu sipajte šećer u prahu, prehrambenu boju i sok od limuna. Sve mešajte i dodajte kipuću vodu do željene gustine.

Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se suši.

Rozen torta je najukusnija kada prenoći. Željenu parčad secite oštrim, tankim nožem i služite.
Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike