Recept dana: Bakin kolač

15.11.2020

07:08 >> 09:07

0

Autor: Z. A.

Miriše na vanilu, limun i sećanja

Recept dana: Bakin kolač
Copyright Unsplash/ Maria Petersson

Bakin kolač ili galete su omiljena poslastica svih nas. Spremale su ih sa puno ljubavi naše mame i bake po receptu koji se prenosio sa generacije na generaciju, ali isto tako i ljubomorno čuvao.

Bakini kolači su hladni hrskavi, topli mekani, sa neodoljivim slatkastim mirisom vanile i limuna. Ukusni, mekani i mirisni, bakini kolačići su savršeni za decu. I za njihove roditelje.

Sladak bakin kolač prelijte čokoladom, premažite kremom, džemom, obogatite ukus voćem i sladoledom po ukusu, pospite keksom, prah šećerom, orasima, bademima, kokosom, ukrasite šlagom ili jednostavno uz šolju kafe ili mleka uživajte u njegovom originalnom ukusu i mirisu.

Postoji zabluda da su vafli i bakini kolači ista stvar. Na engleskom govornom području i jedni i drugi se zovu istim imenom, ali kod nas su bakini kolači ili galete specifični vafli srcastog oblika i tanji su od klasičnih vafla.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Grčka musaka sa plavim patlidžanom

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 9 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 manja šolja ulja
  •  250 ml mleka
  • 500 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  •  rendana kora 1 limuna

Priprema

1. Penasto umutite tri jajeta. Uz stalno mućenje dodajte i šećer, vanilin šećer, žumanca, ulje, mleko, limunovu koru i na kraju prašak za pecivo pomešan s brašnom. Mutite dok se ne dobije glatka smesa.

2. Pecite bakin kolač u aparatu za galete.

3. Filujte kolač po sopstvenom ukusu – možete da ga prelijete čokoladom, namažete kremom ili džemom, ukrasite šlagom ili sladoledom, pa da dodate voće. S ovom poslasticom možete sve.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike