Koje je najbolje motorno ulje: sintetičko, polusintetičko ili mineralno?

08.12.2020

16:05 >> 15:35

0

Autor: Z. A.

Ovo pitanje postavljaju mnogi vozači, naročito početnici...

Koje je najbolje motorno ulje: sintetičko, polusintetičko ili mineralno?
Copyright Pexels/ Andrea Piacquadio

Motorno ulje ima tri funkcije: da podmazuje, da čisti i da hladi motor vašeg automobila. Zato je vrlo važno da redovno proveravate nivo ulja u vašem vozilu. Bez ulja, motor automobila ne može pravilno da radi, počinje da se haba i da se greje i na kraju prestaje da radi. Zbog toga je ulje krv vašeg automobila koje morate redovno proveravati, ali i menjati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Zimski problemi u vožnji: Zbog vaše bezbednosti obratite pažnju na ove stavke

Međutim, vozači često postavljaju pitanje – koje ulje je najbolje za moje vozilo.
Iako motorno ulje postoji u različitim oblicima i proizvode ga razni brendovi, možemo ga podeliti na tri osnovne grupe, a to su mineralna, polusintetička i sintetička ulja.

Pokušaćemo da vam ukratko objasnimo osobine svakog i da vam tako olakšamo izbor.

Mineralna ulja se dobijaju prirodnom preradom nafte i nemaju nikakve hemijske elemente u sebi. Dosta su gušća od drugih i obično se koriste za podmazivanje starijih vozila i oldtajmera. Pošto su gusta, preporučuju se za područja gde je klima umerena i gde zime nisu mnogo hladne. Ovakva ulja su jeftina, ali zahtevaju da ih češće menjate.

Pexels

Polusintetička ulja se dobijaju dodavanjem sintetičkog ulja mineralnom. Tako se dobija mešavina koja nije mnogo skupa, a koja izdržava hladnije vreme i koja se menja na većoj kilometraži. Ova ulja su ređa i bolje podmazuju motor od mineralnih.

Sintetička ulja su u potpunosti dobijena hemijskim putem i sadrže mnogo manje nečistoća za razliku od mineralnog i polusintetičkog. Ovo ulje je namenjeno modernim vozilima, kao i trkačkim vozilima sa velikim i moćnim agregatima. Ono takođe olakšava pokretanje hladnih motora i podnosi visoke radne temperature. Sintetička ulja su najskuplja od svih pomenutih.

ČITAJTE I: Špijuni u saobraćaju: Od vozača se traži da budu oči i uši policije

Nadamo se da vam je sad makar malo jasnije razliku među uljima i da ćete sada lakše moći da se odlučite koje ćete kupiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike