Novo neobično vozilo na ulicama Berlina, a Švajcarci ih uveliko proterali

03.06.2021

11:35 >> 10:13

0

Autor: K. Obradović

Problem je nastao zbog zakrčenja trotoara i nepropisnog parkiranja

Novo neobično vozilo na ulicama Berlina, a Švajcarci ih uveliko proterali
Printscreen/Facebookk

Švajcarski start up “Enuu” izbacio je na tržište svoj proizvod, električno jaje za kretanje po gradu. Jaje nije bilo po volji Švajcaraca, pa su ga proterali, ali je sada preplavilo ulice Berlina. Time će samo povećati haos na berlinskim ulicama, piše list Tagesspiegel.

Dok se udruženje pešaka žali na zakrčene trotoare, fabrika “Enuu” želi da plasira svojih prvih 150 električnih vozila. da li je to bicikl ili automobil?

-Naša vizija je da kombinujemo najbolje od bicikla i najbolje od automobila u jednom proizvodu – kaže suosnivač “Enuua” Luka Placi.

Oni su, naime, proizveli kapsulu na četiri točka, s prostorom za jednu osobu.

Možete da pedalate, kao da ste na biciklu, i da uključite elektromotor koji ubrzava do 30 kilometara na sat. Zbog toga su mobilna jaja predviđena samo za punoletne osobe s vozačkom dozvolom.

Švajcarci su počeli preko aplikacije da iznajmljuju svoja vozila u centru Berlina, u kvartovima Mitte i Kreuzberg. Cilj im je da prošire vozni park na 165 vozila do kraja jula, a do proleća 2022. da ponude 500 električnih jaja po celom Berlinu.

Međutim, svega nekoliko dana od pojave električnih jaja na ulicama Berlina javili su se problemi. Udruženje pešaka FUSS e.V. izvestilo je da stvaraju gužvu kad se parkiraju na pločnicima, na šta nemaju pravo. “Enuu” u aplikaciji ne objašnjava svojim korisnicima da nije dozvoljeno voziti, ni parkirati na pločnicima ili biciklističkim stazama.

Trotoarima u centru grada, već zakrčeni e-skuterima i drugim vozilima za iznajmljivanje, preti totalno zakrčenje, upozoravaju u udruženju berlinskih pešaka.

Fabrika “Enuu” već je imala problema u Švajcarskoj, odakle su krenuli. Cirih je prošle godine naložio uklanjanje 130 od 150 njihovih električnih jaja s ulica grada. Povukli su se iz tri švajcarska grada u kojima su funkcionisali i odlučili da se skoncentrišu na Berlin, piše Jutarnji.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti