Za verovali ili ne: Vozači traže da se smanji maksimalna dozvoljena brzina

03.08.2021

19:19 >> 16:01

0

Autor: K. Obradović

Dok Velika Britanija razmišlja o novim merama, jedan auto-klub sproveo je anketu čiji su rezultati iznenadili

Za verovali ili ne: Vozači traže da se smanji maksimalna dozvoljena brzina
Profimedia

Dok je prekoračenje dozvoljene brzine među najčešćim saobraćajnim prekršajima, u jednoj zemlji sami vozači žele da se smanji maksimalna dozvoljena brzina.

Naime, auto-putevi u Velikoj Britaniji spadaju među najbezbednije u Evropi, ali od 2012. nije zabeležen pad broja nastradalih, pa se razmišlja o novim merama koje bi popravile ovu statistiku.

pročitajte još

Među potencijalnim opcijama je i smanjenje ograničenja brzine na auto-putu u kišnim uslovima.

Trenutno je maksimalna dozvoljena brzina na auto-putevima u Britaniji 70 milja na sat (113 km/h), bez obzira na to da li je kolovoz suv ili vlažan.

Po ovom pitanju jedan auto-klub u toj zemlji sproveo je anketu među 2.100 vozača čiji su rezultati iznenadili. Čak 72 odsto ispitanika bilo je za to da se ograničenje dodatno spusti u uslovima kiše.

Profimedia

Čak 75 odsto anketiranih smatra da bi novo ograničenje podstaklo vozače da uspore, a preko 75 odsto ispitanika veruje da bi ova mera uticala na smanjenje broja žrtava u udesima, kako prenosi Gardijan.

Dalje, njih 66 odsto smatra da bi manja brzina kretanja vozila po vlažnom vremenu dovela do toga da se manja količina vode rasprskava u vidu spreja, čime bi se poboljšala vidljivost u saobraćaju.

Kada je reč o tome koliko bi iznosilo ograničenje brzine po kiši, 33 odsto anketiranih misli da bi brzinu trebalo ograničiti na 60 milja na sat (97 km/h), dok 17 odsto veruje da bi limit trebalo da iznosi 65 milja na sat (105 km/h).

Ako bi se kao uzor uzela Francuska, koja je maksimalnu brzinu u uslovima kiše/vlažnih kolovoza snizila sa 130 km/h na 110 km/h (za oko 15%), veruje se da bi u Britaniji brzinu po kiši trebalo smanjiti na 60 milja na sat (97 km/h).

-Iako većina vozača već prilagođava brzinu kada vremenske prilike postanu nezgodne za vožnju, brojevi pokazuju da su “prebrza vožnja za uslove” i “klizavi putevi” i dalje među prvih 10 uzroka saobraćajnih nezgoda na britanskim auto-putevima i ​​doprinose značajnom broju ozbiljno povređenih i nastradalih u saobraćaju – navodi se u istraživanju.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi