Misteriozni srpski slikar spaja Rumunsku pravoslavnu crkvu u Uzdinu i Evangelističku crkvu u Kovačici

26.11.2021

16:33 >> 16:34

0

Ova slika je jedina slika Konstantina Danila koja je naručena za nepravoslavne hramove

Misteriozni srpski slikar spaja Rumunsku pravoslavnu crkvu u Uzdinu i Evangelističku crkvu u Kovačici
thumbnail_247077750_2995059004039677_7047703738846291629_n - Copyright Opština Kovačica

Gradnja Evangelističke slovačke crkve počela je 1824. godine, a završena i osvećena 1828. godine. Crkva je delo Sudaja i Gunza, arhitekata iz Temišvara. Dugačka je 42 a široka 18 metara, i pripada stilu poznog baroka. Ono što spaja dve crkve u opštini Kovačica – Rumunsku pravoslavnu i Evangelističku je rad Konstantina Danila.

Unutrašnjost evangelističkog hrama je obogaćena monumentalnim oltarom sa slikom Konstantina Danila (Daniela). Ova slika je jedina slika Konstantina Danila koja je naručena za nepravoslavne hramove, i na njoj je predstavljen Isus u Gecemanskoj bašti sa anđelom, i kao izuzetno umetničko delo, pod zaštitom je države i predstoji mu restauracija.

Najveća materijalna vrednost crkve Svetog velikomučenika Đorđa u Uzdinu je ikonostas koji je naslikao takođe Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Crkvena zvona u Kovačici na Evangelističkoj crkvi, ukupno 3, datiraju iz 1848. godine, a sat i crkvene orgulje su iz 1915. godine.

Konstantin Danil je najveći srpski slikar epohe poznate kao "bidermajer"

Rođen na teritoriji današnje Rumunije, školovao se u ateljeima u Temišvaru, Beču, Minhenu, italijanskim gradovima, a preminuo 1873.godine u Zrenjaninu. I danas ostaje misteriozan stvaralac i ličnost jer nisu do kraja razrešene nedoumice oko njegovog porekla, identiteta, nacionalnosti... Prema nemačkim izvorima njegovo pravo ime je Danilo Petrović, dok je Konstantnin Danil germanizovana verzija tog imena.
Slikao je ikonostase pravoslavnih crkava na teritoriji tadašnje Austrougarske, kao i portrete članova uglednih porodica.

Hram kao centar duhovnog života

U slovačkom Evangelističkom hramu, osim bogosluženja, neretko održavaju se i brojni koncerti ozbiljne muzike. Hram se odlikuje izuzetnim akustičnim svojstvima, naručito pogodnim za horsko pevanje. Slovački evangelisti su Algzburške veroispovesti, sličnoj Katoličkoj crkvi, ali ima sličnosti i sa srpskom pravoslavnom crkvom po liturgiji i bogosluženju.

Tu su saradnje sa drugim crkvama, odnosno, ljudima drugih veroispovesti kao što su baptisti, metodisti i drugi koji su nastali kasnije iz reformacije u 18. i 19. veku.

Zanimljiv podatak je da su od 1970. godina zastupljene i žene kao sveštenici. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike