Bliži se leto, a vama se zbog ovih namirnica taloži salo na stomaku

08.05.2024

06:42

0

Autor: K. O.

Izbacite ih iz ishrane i budite spremni za plažu

Bliži se leto, a vama se zbog ovih namirnica taloži salo na stomaku
Copyright Profimedia

Stomak je mnogim ljudima kritična tačka kada je salo u pitanju. A ako želite da se rešite salceta sa stomaka, trebalo bi da obratite pažnju na ishranu. Mi znamo ko su "krivci" za taloženje sala u toj zoni.

Ugljeni hidrati čine osnovu naše ishrane i pružaju energiju za naše svakodnevne aktivnosti. Ipak, ni svi ugljeni hidrati nisu isti.

Oni koji su često nazivani "najgorim ugljenim hidratima" mogu imati negativne efekte na naše zdravlje, naročito ako se konzumiraju u prekomernim količinama. Obično su to rafinisani i obrađeni ugljeni hidrati kojima nedostaju esencijalne hranljive materije i vlakna.

Pored toga, prekomerna konzumacija određenih izvora ugljenih hidrata povezana je sa gojaznošću, posebno u središnjem delu tela, i povećanim rizikom od srčanih problema.

Doktorka Sara Bonza istakla je nekoliko namirnica koje treba ograničiti ako želimo da izbegnemo masne naslage na stomaku i probleme sa srcem.

Beli hleb

Beli hleb je popularan zbog svoje univerzalnosti. Međutim, visoki glikemijski indeks može dovesti do brzih skokova nivoa šećera u krvi, što može izazvati povećanu glad i potencijalno prejedanje. Takođe, redovna konzumacija belog hleba povezana je sa nakupljanjem visceralne masti, što je povezano sa raznim zdravstvenim rizicima, uključujući dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne probleme.

Freepik
 

"Beli hleb je napravljen od rafinisanog brašna koje ne sadrži vlakna ili druge esencijalne hranljive sastojke, i može povećati nivo šećera u krvi, što dovodi do insulinske rezistencije. To može rezultirati gojaznošću i srčanim problemima", kaže Bonza za SheFinds.

Ultra-prerađene grickalice

Svi volimo grickalice, ali istina je da njihova praktičnost negativno utiče na naše zdravlje. Od čipsa do kolača i slatkiša, ove poslastice često su ukusne zbog visokih nivoa šećera, nezdravih masti, soli i aditiva koji poboljšavaju ukus i produžuju rok trajanja.

Preterani unos rafinisanog šećera i nezdravih masti, koji se nalaze u ultra-prerađenim grickalicama, može dovesti do insulinske rezistencije, upale i povećanih nivoa holesterola i triglicerida, što su sve faktori rizika za srčane bolesti.

Profimedia
 

"Uobičajeni sastojci ultra-prerađenih grickalica uključuju nezdrave masti, rafinisano brašno i velike količine šećera i soli. Dokazano je da su povezani sa gojaznošću, povećanom visceralnom masnoćom i povišenim LDL holesterolom, što blokira arterije i povećava rizik od srčanih bolesti", napominje doktorka.

Cerealije sa visokim sadržajem šećera

Cerealije sa visokim sadržajem šećera često se reklamiraju kao ukusna opcija za doručak, za brz i praktičan obrok. Ove cerealije obično su pune dodatog šećera radi poboljšanja ukusa i privlačnosti, ali često nedostaju važni hranljivi sastojci i vlakna.

Freepik
 

"Preliminarna istraživanja o zamenama za šećer, kao što su eritritol i stevija, sugerišu da ovi spojevi mogu povećati nivo šećera u krvi i dovesti do otpornosti na insulin, nakupljanja masti na stomaku i povišenih nivoa triglicerida, što sve može biti štetno za zdravlje srca", zaključuje dr Bonza.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike