Revolucija u tretmanu vena: Kako je naš hirurg promenio medicinski svet

08.05.2024

06:00

0

Tretman varikoznih vena doživeo je revoluciju kada je na medicinsku scenu stupio dr Petar Dragić

Revolucija u tretmanu vena: Kako je naš hirurg promenio medicinski svet
Copyright Privatna arhiva

Proširene vene se još od Hipokratove ere smatraju neprijateljem lepote i zdravlja, a borba sa problemima koje nose, već decenijima nosi mnogo bola i neizvesnosti. Tradicionalne operacije su zahtevale kompleksne hirurške zahvate, duge periode oporavka i ostavljale su pacijente sa ožiljcima i često nezadovoljavajućim estetskim rezultatima. Mesec dana oporavka bilo je uobičajeno, uz potrebu za obuhvatnim medicinskim timom i postoperativnim zdravstvenim nadzorom. Međutim, tretman varikoznih vena doživeo je revoluciju kada je na medicinsku scenu stupio dr Petar Dragić, čiji je inovativni pristup umanjio strah i transformisao nelagodu u olakšanje.

Naš hirurg je iz korena promenio igru. Sada se operacije vena izvode brzo, efikasno, bez ikakvih rezova i ožiljaka, i što je najvažnije, pacijenti se vraćaju uobičajenom toku života gotovo odmah nakon zahvata. Upravo zahvaljujući protokolima koji je svetu ponudio za rešenje ovog izuzetno zastupljenog problema, a svet ga oberučke prihvatio, ugledni stručni magazin „Vascular Professional“ proglasio ga je za Najboljeg hirurga za vene u 2022/23. Tehnika laserske ablacije sada dominira svetom venske medicine. Ovo, naravno, nije njegovo jedino priznanje. Za Prvog svetskog ambasadora venske estetike proglašen je 2019. godine. Ta titula nije samo priznanje njegove predanosti i ekspertize, već i potvrda da je dr Dragić sa preko 20.000 uspešnih operacija postavio svetski rekord u ovoj oblasti.
 
Dr Petar Dragić, u svojim objašnjenjima jedne od inovacija  UGLA - Ultrazvučno vođene laserske ablacije, ističe brojne prednosti koje ova tehnika nudi pacijentima koji se bore sa proširenim venama:

Privatna arhiva
 

 
„Korišćenjem napredne laserske tehnologije, UGLA metoda nam omogućava da tretiramo proširene vene sa maksimalnom optimizacijom laserskog zraka,  a sama procedura je bez potrebe za rezovima na koži, čime pacijenti izbegavaju ožiljke i dug oporavak koji prate tradicionalne hirurške metode. Lasersko vlakno precizno umetnemo u problematičnu venu, koristeći ultrazvučno vođenje za najveću sigurnost, a zatim sa laserom ciljano tretiramo oštećeno tkivo. Ovaj pristup ne samo da smanjuje bol i nelagodnost tokom i nakon zahvata, već značajno redukuje i rizik od recidiva. Naš cilj je da pacijentima pružimo najsigurniji i najefikasniji tretman, dovodeći do izvanrednih dugoročnih rezultata.“
 
Ovo znači da pacijenti mogu očekivati trajne rezultate bez straha od povratka problema. Manji oporavak je još jedna prednost, omogućavajući pacijentima da se brže vrate svakodnevnim aktivnostima bez gotovo ikakvog perioda oporavka koje zahtevaju tradicionalne metode.
 
„Ranije „striping“ operacije podrazumevale su „čupanje“ vena, baš kao što im ime kaže. Bile su izuzetno neprijatne, zahtevale su čitav tim lekara, oporavak je bio dug, a ožiljci brojni i trajni. Zato su mnogi odustajali znajući šta ih sve čeka, uprkos tome što proširene vene nisu kozmetički problem, već mogu da budu ozbiljan zdravstveni problem, koji može dovesti i do pojave tromba. A ipak, mnogi moji pacijenti su mi govorili da su radije nosili ceo život duge pantalone, zbog straha od traume. Danas je sve drugačije. Iz moje ordinacije izlaze sa osmehom i puni samopouzdanja“, dodaje dr Dragić.
 
Naš stručnjak je svoje znanje i više nego bogato iskustvo podelio sa mnogim kolegama, edukovao je stotine lekara širom sveta. S pravom se može reći da nije samo promenio medicinski svet, već i unapredio kvalitet života brojnih pacijenata koji su se pod njegovim stručnim rukama rešili problema proširenih vena. Njegova tehnika nije samo izraz stručnosti, već i odraz njegove posvećenosti da pacijentima pruži najbolje. Dok svet traži nove načine da parira njegovim tehnikama, dr Dragić ostaje fokusiran na edukaciju, inovacije i nesebično deljenje svog bogatog iskustva sa kolegama širom planete. I drži se svoje maksime:

 „Radim samo ono u čemu sam izvrstan i u tome uživam“ .

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike