24SEDAM VLADIMIRCI Kraj je bio naseljen i u doba neolita, kasnije postaje predmet silnih sukoba

21.11.2021

18:32

0

Autor: 24sedam

Padom Srbije i ovaj kraj potpada pod tursku vlast i njegova istorija se poklapa sa istorijom Srbije toga vremena

24SEDAM VLADIMIRCI Kraj je bio naseljen i u doba neolita, kasnije postaje predmet silnih sukoba
Vladimirci ISTORIJA - Copyright Opština Vladimirci

Opština Vladimirci se može pohvaliti bogatom istorijom, koja beleži dokaze o razvijenom životu u ovom kraju i u praistorijskom periodu i u doba rimskog carstva.

Poznato je da je ovaj kraj bio naseljen u doba neolita što dokazuju lokaliteti “Krušik” iz doba neolita, lokalitet “Vatovi u Zabranu” iz bronzanog doba i lokalitet “Vračarevac” iz rimskog perioda. “U Vladimircima je otkrivena velika rimska ostava od 1739 komada novca koji potiču iz vremena od Filipa do Aurelijana”, zapisali su Milutin i Draga Garašanin u knjizi “Arheološka nalazišta u Srbiji”. Čitavih 150 godina od pobede rimljana nad plamenima u ovom području (6 – 9 god. n.e.) vlada mir i naročita pažnja se posvećuje izgradnji naselja i komunikacija. Osnovni tip naselja sličan je današnjem salašu.

Po dolasku Južnih Slovena ovaj prostor postaje predmet silnih sukoba između Vizantije i Ugarske. Naseljavanje Slovena na području južno od Save predstavlja najvažniji momenat u istoriji južnoslovenskih naroda, a područje Posavotamnave i pored uticaja raznih osvajača i progona, ostalo je Slovensko.

U vremenu Nemanjića i snaženja mlade Srpske države, Posavotamnavu je držala Mađarska. Kralj Dragutin uspeva da je osvoji i u Debrcu na mestu zvanom Gradužina kod Malog Dubokog, stvara svoju novu prestonicu – letnju rezidenciju. Posle 1283. godine on od ugarskog kralja dobija upravu nad Mačvanskom banovinom. Kralj Dragutin je umro u Debrcu 1316. godine, a sahranjen je u manastiru Đurđevi Stupovi.

Despot Stevan Lazarević na kratko vreme čini Posavotamnavu delom srpske države.

Padom Srbije i ovaj kraj potpada pod tursku vlast i njegova istorija se poklapa sa istorijom Srbije toga vremena. Nalazi se u vrtlogu stalnih ratova između Austrije i Turske, koji su se vodili na ovom terenu.

Varošica Vladimirci je naselje novijeg datuma, prvi put se pominje pri okupaciji severne Srbije od strane Austrougarske vojske u popisu od 1718. godine, (Požarevačkim mirom 1718. godine, Šabac i okolina pripali su Austriji i pod njenom upravom ostali do 1739. godine, posle čega ponovo potpada pod tursku vlast). U tom popisu Vladimici su brojali 16 domova.

Nedaće

Ratovi, kuga, poplave i druge nepogode otežavale su život, a oživeo je pokret o iseljavanju stanovništva u Rusiju.

Turci osvajaju prvi put ovo područje 1381. godine ali se u turskim dokumentima ne pominje naselje Vladimirci. Nije isključeno da je nosilo neko drugo ime. Godine 1784. ovim prostorom prokrstario je Austrijski oficir Peretić i beleži da je u Vladimircima bilo 12 kuća, a mesto opisuje kao hrišćansko selo okruženo šumom, stanovništvo živi u drvenim kućama, najčešće pletarama, koje su ličile na obične kolibe.

U borbama protiv Turaka, a naročito u poznatoj Mišarskoj bici stanovništvo ovog kraja dalo je poseban doprinos. Posle oslobođenja od Turaka, varošica postaje središte kneževine, a stanovništvo se stabilizovalo i vezalo više za naselja, život se poboljšao, rastao je broj porodica.

Za potrebe administracije građeni su objekti. Najznačajniji objekat je Konak koji je bio najveća i najlepša građevina u Posavini. Administrativnom promenom iz 1885. godine, broj oština se smanjuje sa 22 na 7 gde Vladimirci ostaju i dalje središte opštine, a od 1896. godine i središte Sreza.

Ukazom Njegovog Veličanstva Kralja od 11 decembra 1924. godine, selo Vladimirci u srezu Posavo Tamnavskom biva proglašeno za varošicu pod istim imenom.

U toku Prvog i Drugog svetskog rata Vladimirci su delili sudbinu ratom zahvaćene zemlje. Posle Drugog svetskog rata Vladimirci nisu bili izloženi migracionim pritiscima, jer se razvoj opštine bazirao isključivo na poljoprivednoj proizvodnji. U posleratnom periodu izgrađeno je nekoliko industrijskih i prerađivačkih objekata. Značajan napredak učinjen je na polju društvenih funkcija pre svega na polju obrazovanja, zdravstvene zaštite, kulture i socijalne politike. Varošica Vladimirci i pored nepovoljnog geografskog položaja u odnosu na susedstvo, stvorenom osnovom u industrijskom razvoju i poboljšanju infrastrukture ima uslove stabilnijeg razvoja naselja.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike