Prof. dr Grujičić o posledicama NATO bombardovanja: Ovde je vođen i hemijski rat, svake godine 40.000 novoobolelih od raka

17.10.2023

14:41

0

Moguće je dokazati da li je osiromašeni uranijum izazvao "epidemiju raka", ali treba obratiti pažnju i na druge stvari

Prof. dr Grujičić o posledicama NATO bombardovanja: Ovde je vođen i hemijski rat, svake godine 40.000 novoobolelih od raka
ministarka zdravlja Dana Grujičić o posledicama bombardovanja - Copyright ATAImages/Milan Maričić Profimedia

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je danas da još uvek nema podataka o tome da li je bombardovanje Srbije 1999. godine izazvalo, kako je rekla, epidemiju raka na ovim prostorima.

Ministarka je, odgovarajući na pitanje novinara, navela da je izveštaj trebalo da uradi parlamentarna komisija koja je tada osnovana.

- I to morate da pitate ljude iz tadašnje Skupštine. Ta komisija sada više ne postoji. Koordinaciono telo koje je formalno bilo potpisano između četiri ministarstva nikada nije zaživelo, nažalost. Ali ekologija i životna sredina svakog dana dobijaju na značaju i ja se nadam da će u narednoj godini biti stvorene mogućnosti da se sprovede jedan takav projekat i da se dokaže šta je zapravo urađeno - navela je prof. dr Grujičić.

Foto: RINA
 

- Zagađenje je bilo ogromno i ono se može izračunati uz pomoć odgovarajućih podataka. Ja te podatke nemam, ali ih  sigurno imaju institucije koje su tada merile zagađenje, kao i institucije koje su bile bombardovane. Gde je bilo eksploziva, gde je bilo nafte ili hemijskih jedinjenja koja su toksična - istakla je ministarka zdravlja.

Kako je rekla, moguće je dokazati da li je osiromašeni uranijum izazvao "epidemiju raka", ali treba obratiti pažnju i na druge stvari.

Profimedia
 

- Činjenica je da svake godine imamo više od 40.000 novooblelih i oko 200.000 ljudi koji se leče od karcinoma na godišnjem nivou - rekla je prof. dr Grujičić, i dodala da smatra da će se, nažalost, ta brojka povećavati.

"Danas imati rak ne znači biti osuđen na smrt"

Ministarka je, na prezentovanju kampanje koja ima cilj da skrene pažnju javnosti na važnost prevencije raka dojke i podstakne podršku ovoj borbi, navela da danas imati rak ne znači biti osuđeni na smrt.

- Danas to znači živeti dugo i kvalitetno uz odgovarajuću terapiju. Kao što danas pijete lek za hipertenziju, ubeđena sam da ćete isto tako za koju godinu piti lek za bilo koju malignu bolest - navela je ministarka zdravlja.

Istakla je da duguje zahvalnost organizatorima kampanje koji su se dosetili da izaberu baš jabuku za proizvod koji, kako je rekla, zaista simboliše zdravlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike