Večna im slava i hvala! Da se ne zaborave: Ovo su heroji koji su bili "oči u oči" sa NATO agresorima (VIDEO)

24.03.2024

11:30

0

Autor: J. B.

Teror nad srpskim narodom, koji je trajao 78 dana, počeo je na današnji dan pre tačno 25 godina

Večna im slava i hvala! Da se ne zaborave: Ovo su heroji koji su bili "oči u oči" sa NATO agresorima (VIDEO)
Copyright Profimedia/AP Photo/Wikipedia/Krasimir Grozev

Ne prezajući od nemilosrdnog protivnika, koji je bombama želeo da uništi jedan narod, u to zlo vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije tokom 1999. godine, pripadnici tadašnje vojske herojski su se suprotstavili agresoru. 

Četvrt veka kasnije, srpski narod se seća tragedije i oseća bol zbog gubitaka, ali i nastoji da ne zaboravi one koji su život dali za svoj narod i zahvaljujući kojima je taj broj žrtava značajno manji. 

Profimedia
 

Ljubiša Veličković

General-pukovnik Vojske Jugoslavije, pomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, poginuo je 1. juna 1999. godine u trenutku dok je obilazio jedinice na prvoj liniji odbrane, tokom agresije NATO-a na SRJ.

Obavljao je sve letačke i najodgovornije komandne dužnosti u RV i PVO JNA i VJ. Sahranjen je 3. juna 1999. na groblju u njegovom rodnom selu.

Ilja Arizanov 

Bio je pilot "miga 29", koji je 24. marta 1999. godine, kada je počelo NATO bombardovanje, prvi poleteo sa niškog aerodroma, a oboren je iznad teritorije Kosova i Metohije u rejonu Drenice. Nakon katapultiranja, dva dana se probijao kroz OVK kampove.

Ubrzo nakon toga, Arizanov je zbog narušenog zdravstvenog stanja penzionisan. Nosilac je Ordena za hrabrost. Preminuo je 4. septembra 2011. godine.

Zoran Radosavljević

Bio je prva žrtva među našim pilotima od početka agresije NATO-a na Srbiju (SRJ). Poginuo je 26. marta 1999. godine, u vazdušnom duelu dva "miga 29" Vojske Jugoslavije sa 24 NATO aviona.

Slobodan Perić 

Jedan je od pilota koji se u prvim danima bombardovanja 1999. godine borio protiv NATO avijacije. Jednom prilikom je i oboren, pošto je "mig 29" kojim je upravljao 26. marta 1999. pogođen raketom NATO avijacije.

Spasao se iskakanjem sa visine od oko 7.000 metara. Jedanaest godina kasnije, 30. maja 2010, Slobodan je poginuo u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na lokalnom putu Osečina - Gornje Crnjilevo, u blizini Valjeva.

Milenko Pavlović 

Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka krenuo je na svoj poslednji zadatak. Tog 4. maja 1999. godine iz kokpita "miga 29" izvukao je mlađeg kolegu pilota i poleteo ka NATO avionima koji su bombardovali Valjevo.

Sa batajničkog aerodroma, Pavlović je odleteo pravo u legendu, znajući da je neprijatelj daleko brojniji i tehnički nadmoćniji. Njegov poslednji let trajao je 12 minuta.

Života Đurić 

Pilot koji je dao svoj život u odbrani naše zemlje 1999. godine. Đurić je bio komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile RV VJ. Kada nije mogao da izvuče avion, komandant Đurić nije želeo živ teroristima u ruke, već se avionom obrušio na neprijatelja. Dva dana se vodio kao nestao. 

Posmrtno je odlikovan i unapređen. Života Đurić sahranjen je u Paraćinu.

Heroji bitke na Košarama

Graničari i pripadnici 63. padobranske brigade bili su prva linija odbrane u bici na Košarama, koja se odigrala od 9. aprila do 10. juna. Bilo je to mesec dana pakla u borbi sa teroristima OVK.

U operacija "Strela" - borbi na Paštriku, od 26. maja do 10. juna, graničari su preživeli tepih bombardovanje B-52

Na put bez povratka te mračne 1999. godine, kada su NATO agresori 78 dana bacali bombe na našu zemlju, otišli su mnogi piloti, vatrogasci, lekari, pripadnici spasilačkih službi..., a borili su se do samog kraja.

Velja Ribar - heroj iz naroda

Među onima koji su pomagali narodu bio je i Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja Ribar. On je  iz Dunava spasao devetoro ljudi. "Ljudi ginu, moramo im pomoći", rekao je tada Velja Ribar, i otišao da spasava ljude. Kako je pričao, najpre je na kameničkoj obali izvukao sedmoro.

- Nešto kasnije ponovo je puklo. Tada sam video da je na novosadskoj strani ostalo još dvoje i uspeo sam i njih da izvučem - sećao se Velja Ribar. Odlikovan je raznim priznanjima, pa i onim da je "najhumaniji Jugosloven". Preminuo je 2015. u 58. godini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike