Politikolog Milosavljević: Poseta Si Đinpinga dokaz je napretka Srbije i vođenja nezavisne politike

30.04.2024

11:41

0

Dolazak Si Đinpinga je priznanje svega što je do sada urađeno u partnerskom, privrednom i ekonomskom odnosu dve zemlje

Politikolog Milosavljević: Poseta Si Đinpinga dokaz je napretka Srbije i vođenja nezavisne politike
dr zoran milosavljevic politikolog novo jutro1 - Copyright Printscreen/YouTube/Novo jutro

Politikolog Zoran Milosavljević izjavio je danas da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji 7. maja pokazuje predanost Srbije daljem napretku, bez obzira na pritisak kojem je izložena od pojedinih zemalja, kao i sposobnost da sa svojim partnerima nastavi dalje borbu za ekonomiju i stabilnost u regionu.

On je za Tanjug rekao da je dolazak Si Đinpinga priznanje svega što je do sada urađeno u partnerskom, privrednom i ekonomskom odnosu, kao i pokušaju vođenja nezavisne politike.

Profimedia
 

- Neko bi to posmatrao negativno, pre svega sa Zapada, zašto tako jaka persona dolazi, pogrešnim očima gledaju. Ovo je samo jedan prikaz koliko je Srbija sposobna da pored onoga što nam se radi, negativnog prikazivanja odgovornosti koje bi trebalo da nam se prikači, ima kapacitet da nastavi u ekonomskom razvoju, ne samo Srbije već i regiona - rekao je Milosavljević.

On ističe da je to pokazna vežba da je Srbija bila, ostala i da nastavlja putem stabilnosti i dodaje da smatra da pojedine zemlje ne čitaju ispravno namere Srbije i vođenje njene spoljne politike, već da je površno optužuju da sarađuje sa istokom.

- Si Đinping ne dolazi samo u Srbiju, dolazi i u Francusku, a Francuska pripada kome, EU i NATO-u, kao i Mađarska. Vidite, oni sarađuju i mogu da sarađuju sa Kinom. Ne možemo da budemo dvosmisleni u dozvoljavanju vođenja spoljne politike jedne suverene zemlje koja ima jasno zacrtane ciljeve - istakao je on.

Prema njegovoj oceni, Srbija treba da bude jasna u tome da će voditi svoju spoljnu politiku, čime će uvažiti sve partnere koji imaju želju i kapacitete da sarađuju sa njom. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike