Ovo je istorija Brajtonovih transfera! Imaju rekordera Kaiseda, i oni kada prodaju, zarade baš dobro (FOTO)

15.08.2023

16:57

0

Autor: D. N.

Poslednja prodaja će ostati upamćena kao za sada rekordna, a odličan kupac je bio Čelsi

Ovo je istorija Brajtonovih transfera! Imaju rekordera Kaiseda, i oni kada prodaju, zarade baš dobro (FOTO)
Fudbaleri Brajtona - Copyright Tanjug/AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Brajton i Čelsi su ovih dana ušli u istoriju engleskog fudbala, kao klubovi koji su najskuplje prodali, odnosno najviše platili za jednog igrača. Ko prati sport, zna da je reč o Moisesu Kaisedu čiji je transfer vredan 116 miliona evra.

Takođe, ko prati sport dobro zna da ekvadorski vezista nije jedini na kome je Brajton dobro zaradio. Ali samo u slučaju 21-godišnjeg Kaiseda, zarada je bila neverovatna. Kada je 2021. godine prešao iz Independijentea dela Valje u Brajton plaćen je 28,5 miliona evra. Slali su ga i na pozajmicu u belgijski Beršot, a sada je usledio najveći transfer, posle onog kada je Mančester siti za Džeka Griliša platio 100 miliona evra.

I kao što smo rekli, samo u nekoliko prethodnih sezona, Brajton je poslovao "opasno" dobro. Na primer, ovog leta, ispred njih su po zaradi samo Čelsi (254 miliona evra) i Lajpcig sa 241 miliona. Brajton je zaradio 186.75 miliona.

I Kukurelja je prodat "plavcima"

Drugi transfer po vrednosti bio je iz prošle sezone, ali je "relacija" bila ista. Defanzivac Mark Kukurelja je iz Hetafea došao 2021. godine i Španci su zaradili 18 mliona evra, a kada je prodat u London sezonu kasnije, plaćen je 65,3 miliona evra.

Ben Vajt je treći po vrednosti, pošto je Arsenalu 2021. godine prodat za 58,5 miliona evra. Ovaj, 25-godišnji defanzivac je 2014. godine stigao iz Akademije Sautemptona i onda kroz mlađe kategorije Brajtona krčio sebi put. Bio je i na pozajmicama u Lidsu i Piterborou, da bi sve to unovčio pre dve sezone.

Argentinac sa "škotskim prezimenom", Aleksis Mekalister (24) je početkom ovog jula prodat Liverpulu za 42 miliona evra, a treba reći da je kupljen pre četiri godine iz Argentinos Juniorsa za osam miliona evra. U međuvremenu je bio na pozajmici u matičnom klubu, kao i u Boki Juniors.

U slučaju 26-godišnjeg Iva Bisume, zarada nije bila kao u ranije pominjanim, ali nije ni zanemarljiva. Vezni fudbaler iz Malija je Lilu plaćen 2018. godine 16,8 miliona evra, a Totenhemu je prodat četiri godine kasnije za 29,2 miliona evra.

Printscreen/Transfermarkt
 

I Leandro Trosar (28) je bio primer dobrog poslovanja. Belgijski ofanzivac je Genku plaćen 15,6 miliona evra u leto 2019. godine, da bi ovog januara bio prodat Arsenalu za 24 miliona.

Golman Robert Sančez je takođe ove godine postao član Čelsija. Ovaj 25-godišnji Španac je kao i Vajt, došao u mlađe kategorije Brajtona, i to pre deset godina iz mlađih kategorija Levantea. Ništa nije koštao, a sada je Čelsi platio 23 miliona evra. U međuvremenu je bio i na pozajmicama.

Den Burn (31) je pre pet sezona stigao iz Vigana za 3,55 miliona evra, da bi ga u januaru prošle godine Njukasl platio 15 miliona.

Nil Mope, 27-godišnji francuski napadač je Brentfordu plaćen 2019. godine, 15,6 miliona evra, a prošlog avgusta prodat Evertonu za 11,8 miliona evra. Tako da se za Mopea može da se kaže da je Brajton loše poslovao.

I poslednji u deset najvećih transfera u prethodnim sezonama je Antoni Nokar (31). Francuski krilni napadač je stigao iz Standarda iz Liježa, 2016. godine, za 3,5 miliona evra, da bi pre tri godine prodat Fulamu za 11,7 miliona.

Top 10 transfera Brajtona

1. Moises Kaisedo - došao za 28,5, prodat za 116 miliona evra

2. Mark Kukurelja - došao za 18, prodat za 65,3 miliona evra

3. Ben Vajt - prodat za 58,5 miliona evra

4. Aleksis Mekalister - došao za 8, prodat za 42 miliona evra

5. Iv Bisuma - došao za 16,8, prodat za 29,2 miliona evra

6. Leandro Trosar - došao za 15,6, prodat za 24 miliona evra

7. Robert Sančez - prodat za 23 miliona evra

8. Den Burn - došao za 3,55, prodat za 15 miliona evra

9. Nil Mope - došao za 15,6, prodat za 11,8 miliona evra

10. Antoni Nokart - došao za 3,5, prodat za 11,7 miliona evra

(svi podaci su sa Transfermarkta)

Bilo je i teških dana

Inače, Brajton je klub koji je osnovan 1901. godine, a poslednje sezone su predstavljale svojevrsno uskrsnuće. Tako su 1983. godine bili u finalu FA kupa, ali su poraženi od Mančester junajteda, ali su onda, 90-ih godina prošlog veka upali u krizu. Igrali su u četvrtom rangu, a bilo je i finansijskih poteškoća. Jedva su se spasili bankrota.

U sezoni 2016/17 su bili drugi u Čempionšipu, i izborili plasman u Premijer ligu. Na plasman u elitni rang čekali su čak 34 godine, a sezonu za nama su završili na šestom mestu, što im je najbolji plasman ikada. Takođe su obezbedili i plasman u Ligu Evrope, što im je prvo učešće u UEFA takmičenjima ikada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike