Premijer liga se drastično menja? Kopira se NBA pravilo, petrodolarski klubovi zadovoljno trljaju ruke

04.04.2024

20:14

0

Autor: P.K.

Pronašli su načina da budu još više nefer...

Premijer liga se drastično menja? Kopira se NBA pravilo, petrodolarski klubovi zadovoljno trljaju ruke
Klop i Gvardiola - Copyright Profimedia

Velike, velike promene će se desiti u najboljoj ligi sveta ako su tačna saznanja engleskih medija! O čemu se radi? Premijer liga, naime, razmišlja o "poreza na luksuz" po uzoru na NBA, umesto dosadašnjih kazni za klubove koji prekorače budžet.

Ovaj potez bi predstavljao retku situaciju gde se principi iz jednog sporta primenjuju u drugom, posebno kada su u pitanju finansijska ograničenja.

U NBA, klubovi koji potroše više od dozvoljenog budžeta plaćaju znatne iznose kao porez, a sada bi sličan sistem mogao naći mesto i u engleskom fudbalu. Ova promena bi značila da se umesto oduzimanja poena klubovima koji bi premašile finansijski limit, uvodi finansijska kazna.

Klubovi poput Evertona i Notingem Foresta, koji su nedavno kažnjeni oduzimanjem bodova, mogli bi u budućnosti izbeći ovakve direktne sportske sankcije.

Dejli mejl piše da Premijer liga razmatra zamenu sistema kazni, gde bi se novac od poreza na luksuz raspodelio među klubovima koji se pridržavaju pravila. Ova inicijativa još uvek je u fazi predloga i izazvala je žustre debate na društvenim mrežama.

Takva promena bi mogla imati značajan uticaj na dinamiku lige, jer bi klubovima sa neograničenim budžetom, poput Mančester sitija ili Čelsija, koji često krše finansijska pravila, da izbegnu sportske kazne uplatom novčanih sredstava. Ove uplate bi potom mogle biti iskorišćene od strane drugih klubova, kao što su Liverpul, Totenhem i Brajton, za jačanje svojih timova.

Diskusija o ovom predlogu tek će se nastaviti, a moguće posledice za bogate klubove još su predmet spekulacija.

Na primer, klub kao što je Čelsi, koji je potrošio impresivne sume na pojačanja, verovatno ne bi imao problema sa plaćanjem dodatnih miliona kao kazne, u poređenju sa rizikom od gubitka bodova. Da ne pominjemo prebogate šeike sa Blistok istoka i njihove klubove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike