Najstrašnije u istoriji! Dahomi amazonke učene su da budu jake, brze, nemilosrdne i otporne na bol

07.10.2021

14:00

0

Spremne za borbu do smrti

Najstrašnije u istoriji! Dahomi amazonke učene su da budu jake, brze, nemilosrdne i otporne na bol
profimedia-0278327345 - Copyright Profimedia

Amazonke Dahomi jedinstveni su fenomen u svetskoj istoriji jer su jedina dokumentovana ženska vojna jedinica. Ova grupa "terminatorki", koja je živela južno od Sahare, smatrana je elitnim jedinicama u Kraljevini Dahomi, smeštenoj na mestu današnjeg Benina.

Njihova istorija seže u 17. vek. Naučnici smatraju da su izvorno nastale kao lovci na slonove, ali da su kralja Dahomija toliko zadivile svojim veštinama da ih je poželeo za svoje telohranitelje. Druga teorija sugeriše da je, budući da su žene bile jedine kojima je bilo dopušteno da borave u kraljevoj palati nakon mraka, bilo logično da upravo one budu čuvari krune.  

Kralj Gezo, koji je vladao Dahomijem od 1818. do 1858. godine, zvanično je integrisao amazonke u zvaničnu armiju.

Profimedia
 

Devojke su regrutovane već sa osam godina. Učene su da budu jake, brze, nemilosrdne i sposobne da podnesu veliki bol. Priprema je, između ostalog, uključivala ekspedicije u džunglu bez opreme, sa jednom mačetom, koje su trajale i do deset dana. Nije iznenađujuće ni to da su se dahomejske amazonke borile do smrti.

Dahomi amazonke bile su poznate po svojoj nemilosrdnosti, što i ne čudi, s obzirom na to da su prolazile rigoroznu obuku tokom koje su se pretvarale u prave ratnice, spremne na sve. Opisane kao nedodirljive, zaklete device, imale su neverovatno jeziv zaštitni znak - brzo odrubljivanje glave.

Profimedia
 

Ženama amazonkama nije bilo dozvoljeno da se udaju i da imaju decu dok su služile kao vojnici. Štaviše, verovalo se da su službeno u braku s kraljem. Ako bi amazonku dotakao bilo ko drugi osim kralja, to bi za njega značilo sigurnu smrt.

Poslednja preživela Dahomi amazonka umrla je 1979, u dobi od 100 godina.

Prema navodima nekih istoričara, borbene sposobnosti ženskih vojnih jedinica bile su bolje ocenjene od muških. Do sredine 19. veka žene su činile otprilike trećinu vojske Kraljevine Dahomi.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike