Za konkubine Zabranjenog grada lepota je bila više prokletstvo nego blagoslov! Život unutar najveće carske palate

08.12.2022

10:32

0

Autor: A.G.

Većina žena bi provela svoje živote zatvorena u carskim odajama duboko unutar palate

Za konkubine Zabranjenog grada lepota je bila više prokletstvo nego blagoslov! Život unutar najveće carske palate
Zabranjeni grad - Copyright Profimedia

Zabranjeni grad je ne samo jedno od najvažnijih mesta u azijskoj istoriji, već je i neverovatno uticajan u azijskoj arhitekturi.

Srećom, Zabranjeni grad danas nije toliko zabranjen, pa i mi koji nismo carevi možemo da ga upoznamo.

Severnjača

Na kineskom, bukvalniji prevod njegovog imena je: „Ljubičasti zabranjeni grad“. Odakle dolazi ljubičasta? Ljubičasta se zapravo odnosi na Severnjaču. Prema kineskoj mitologiji, Severnjača je bila dom nebeskog cara. „Zabranjeno“ dolazi iz činjenice da niko nije mogao doći i otići iz grada bez careve dozvole.

Profimedia
Zabranjeni grad

Dom dinastije

Više od 200 godina dinastija Ming je vladala iz Zabranjenog grada. Nakon završetka dinastije Ming, uselila se dinastija King. Zabranjeni grad je bio dom za ukupno 24 carskih porodica.

Žene u Zabranjenom gradu

Za konkubine Zabranjenog grada u carskoj Kini, lepota je bila više prokletstvo nego blagoslov.

Odabrana grupa konkubina dobila je zadatak da caru rađa decu, većina bi provela svoje živote u usamljenosti, a ni ljubomora nije bila isključena.

Profimedia
Zabranjeni grad

Sve žene koje su živele u Zabranjenom gradu bile su zatvorene u carskim odajama duboko unutar palate. Bile su ograničene na unutrašnje dvorište i zabranjeno im je bilo da izađu iz severnog dela. Većina žena u Zabranjenom gradu bila je zaposlena kao sluškinje. Na vrhuncu dinastije Ming, broj konkubina i žena u palati dostigao je više od 9.000.

Društveno poreklo nije bila prepreka i mnogi carevi su birali konkubine iz opšte javnosti. Izuzetak je bila carica – uvek je birana iz porodice visokog funkcionera.

Palata istorije

Palata je postala muzej 1925. godine i služi toj nameni do danas, uprkos činjenici da je muzej morao da preživi neke teškoće. Japanska invazija tokom Drugog svetskog rata primorala je Kineze da evakuišu kolekciju palate u pokušaju da je zaštite. Na kraju Drugog svetskog rata, uspeli su da vrate mnoge artefakte i eksponate u muzej.

Profimedia
Zabranjeni grad

Svetilište

U okviru Zabranjenog grada ne postoji jedno već dva taoistička svetilišta, a to nisu jedini centri verskih aktivnosti unutar zidina palate. Cela palata je zapravo bila i centar mandžurskih šamanističkih ceremonija. Osim taoizma i šamanizma, bilo je i nekoliko budističkih hramova unutar Zabranjenog grada. Neposredno izvan grada, nalazi se Hram carskih predaka i Carsko svetište države. Ovde je car odlazio da oda počast svojim precima i duhu same Kine.

Profimedia
Zabranjeni grad

Boje

Boja je veoma važna u Zabranjenom gradu. Pošto je žuta boja cara, skoro svaki krov u palati ima žute glazirane crepove, sa izuzetkom biblioteke i odaja Prestolonaslednika. Krov biblioteke je crn, jer Kinezi crno povezuju sa vodom, a verovali su da će to pomoći da se spreči požar. Prinčeve sobe su prekrivene zele nim pločicama, jer je zelena povezana sa rastom.

Kolekcija

Zbirke u muzeju palate su uglavnom iz vremena dinastije Ćing. Prema popisu iz 1925. godine, tamo je bilo pohranjeno 1,7 miliona umetničkih dela. Tu je i ogromna kolekcija retkih knjiga i dokumenata, uključujući carske dokumente. Lep mali deo istorije.

Profimedia
Zabranjeni grad

Životinjsko carstvo

Nekada su se u holovima palate nalazili čitavi nizovi kipova životinja koje su bile samo za službenu upotrebu. Životinje uključuju zmajeve, fenikse i lavove. Što je više životinja, to je zgrada važnija. Lav je kralj životinja, a Kinezi ga smatraju simbolom snage. Mnogo je lavova napravljenih od bronze i kamena koji sede oko palate i deluju kao čuvari i uvek dolaze u paru.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike