Festivali lampiona: Tradicije koje osvajaju svet

04.12.2022

19:34

0

Autor: A.G.

Možda najpoznatiji festival lampiona na svetu, Prolećni festival lampiona u Kini, obeležava se svake godine već oko 2.000 godina

Festivali lampiona: Tradicije koje osvajaju svet
Festivali lampiona širom sveta - Copyright Profimedia

Mnogi narodi puštaju svetleće lampione da lete ka nebu, dok zamišljaju želje. Tako su nebeski fenjeri postali deo vekovnih tradicija i brojnih festivala, bez kojih se teško mogu zamisliti svečanosti, posebo širom Azije.

Festival lampiona punog meseca u Hoi Anu, Vijetnam

Baš kao što mu ime govori, Festival punog meseca u Vijetnamu se održava svakog punog meseca. To znači da su datumi proslave određeni lunarnim, a ne gregorijanskim kalendarom. Ovaj festival je ukorenjen u budističkoj tradiciji, koja kaže da je pun mesec idealan za meditaciju, razmišljanje i vezu sa mrtvim precima. Tokom festivala, grad Hoi An gasi sva svetla i pušta lampione da ućine svoje.

Profimedia
Festival lampiona

Loi Krathong na Tajlandu

Tradicionalni Krathong fenjeri su napravljeni od listova banane koji sadrže nekoliko sveća, kao i tamjan. Cela ova struktura se pušta na reku ili drugu vodenu površinu, a ne na nebo. Baš kao i Festival punog meseca u Vijetnamu, i ovaj se održava tokom punog meseca, ali samo jednom godišnje — na poslednji pun mesec u tajlandskom kalendaru.

Profimedia
Festival lampiona

Prolećni festival lampiona u Kini

Možda najpoznatiji festival lampiona na svetu, Prolećni festival lampiona u Kini, obeležava se svake godine već oko 2.000 godina. Prvobitne svečanosti naručio je car iz dinastije Istočni Han. Njegova uputstva su bila da svi, uključujući hramove i palate, pale fenjere na prvi pun mesec kineske godine, u Budinu čast. Danas ovaj festival slavi porodicu, kraj kineske Nove godine i početak proleća.

Profimedia
Festival lampiona

Festival lampiona Pingki u okrugu Pingki, Tajvan

Okrug Pingki na Tajvanu se nalazi na planinskom lancu nedaleko od Tajpeja. Jednom godišnje, na prvi pun mesec po lunarnom kalendaru, okrug se osvetli brojnim lampionima koji proslavljaju lokalni festival lampiona. Ali to nisu obični fenjeri. Ljudi pišu svoje molitve i želje na ogromnim papirnim fenjerima pre nego što ih puste u vazduh.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike