Duga istorija venčanja sa duhovima u Kini: Kako pronaći supružnike za preminule?

17.11.2022

16:06

0

Autor: 24sedam

Jeziv običaj star 3.000 godina

Duga istorija venčanja sa duhovima u Kini: Kako pronaći supružnike za preminule?
Mlada - Copyright Profimedia

Mnogi ljudi u kineskoj kulturi veruju da preminuli i dalje imaju ista očekivanja kao i živi. Ovo uključuje i supružnika, ali nažalost, nisu svi mogli da se venčaju pre svoje smrti, posebno oni koji su umrli u mladosti. Zato je venčanje sa duhovima način da se osigura da neoženjeni pokojnici nisu sami u zagrobnom životu.

Sujeverje igra ključnu ulogu

Oni koji umru pre braka često nemaju decu da produže svoju lozu, a to bi prema drevnom verovanju imalo svoje posledice. Naime, mnogi veruju da bi nevenčani mrtvi proganjali njihovu porodicu tako što bi se pojavljivali u snovima ili bi doneli lošu sreću u domaćinstvo, kao način potrage za supružnikom.

Profimedia
Mlada

Brakove između dve preminule osobe čak prate i posebna pravila. Obično mladoženjina porodica nudi neku vrstu miraza i plaća ceremoniju i sahranu, pošto se za tu priliku iskopavaju leševi mladenaca.

U nekim slučajevima, međutim, supružnik pronađen za pokojnika je još uvek živ, a venčanje duhova se obavlja u tajnosti, prenosi BBC.

Profimedia
Mlada

Neke porodice insistiraju na venčanju za svoju pokojnu voljenu osobu, jer se po njihovim običajima braća i sestre moraju venčati po starosti. Tako, ako preminula osoba ima mlađu braću i sestre, pokojnik sprečava žive da se mirno venčaju.

Za one imućnije, nije neuobičajeno da se unajmi provodadžija da pronađe savršenog partnera za pokojnika.

Profimedia
Mlada

Tradicija nalaže da ako se živa žena uda za leša, ona ostaje udovica čim se uda i tada će živeti sa mladoženjinom porodicom.

Na Tajvanu, kada umre žena koja nije imala priliku da se uda, njena porodica može uzeti stvari u svoje ruke tako što će staviti crvene pakete sa novcem i pramenom kose na otvoreno da namami mladoženju. Kada muškarac pokupi pakete, onda mora da se oženi pokojnom ženom ili će doživeti lošu sreću, navodi BBC. Mladoženja će kasnije moći da se oženi živom ženom, ali njegova pokojna mlada uvek ostaje dominantna.

Profimedia
Mlada

Nažalost, za mnoge porodice koje traže savršenog supružnika za venčanje sa svojom preminulom voljenom osobom, nije uvek lako da pronađu još jednog neoženjenog leša ili živog čoveka koji je spreman da se venča sa duhom.

Venčanja duhova danas su retka, ali se s vremena na vreme dešavaju

Venčanja duhova danas nisu česta kao nekada pre svega jer nisu svi ljubitelji jezive tradicije sklapanja braka sa pokojnikom.

I dok i u današnje vreme pojedine porodice preminulih pokušavaju da odaju počast svojim najmilijima tako što im obezbeđuju porodicu za život posle, uvek će biti onih, poput pljačkaša grobova, koji tuđu tugu vide kao priliku da zarade koji dinar.

Samo tokom 2015. objavljeno je da je 14 ženskih leševa ukradeno u jednom selu u provinciji Šansi, prenosi BBC.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike