Tajna simbolika pesme “Jutros mi je ruža procvetala”: Ljubav, polni organ ili frustracija?

20.11.2023

13:53

0

U mnogim našim narodnim pesmama pominje se i cveće ili voće, koje nosi istu simboliku

Tajna simbolika pesme “Jutros mi je ruža procvetala”: Ljubav, polni organ ili frustracija?
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Merima Njegomir, legendarna pevačica narodne muzike, preminula je pre dve godine na današnji dan u 69. Godini života.

Slavna umetnica ostaće upamćena po neverovatnom glasu i brojnim nagradama, ali pre svega po velikim, bezvremenskim hitovima kao što su “Ivanova korita”, “Ruzmarin”, “Zbog tebe..”

Međutim, postoji i jedna pesma koju su snimile Snežana Đurišić, Goca Stojićević, Lepa Lukić, Lepa Brena, Amira Medunjanin, ali najpoznatija izvedba je upravo od strane Merime Njegomir - "Jutros mi je ruža procvetala", a koju tumačenjem stihova dovode do najražličitijih teorija.

“Koliko zaručenih ili tek venčanih parova sanja o sreći svoje ljubavi koja će se ostvariti u budućnosti, iako trenutno možda osećaju dosadu? Ovo je u skladu sa opštim stavom karakterističnim za modernog čoveka. On živi u prošlosti ili budućnosti, ali ne u sadašnjosti.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Da li je to neizbežnost života, rezultat emotivne nezrelosti, psihičkih nesigurnosti ili nešto sasvim drugo, teško je reći. Odgovor na to pitanje svako mora pronaći za sebe. Ono što je posebno fascinantno jeste sam fenomen življenja u prošlosti i budućnosti, a jedna od najpoznatijih starogradskih pesama koja problematizuje ovu temu je "Jutros mi je ruža procvetala".

Pesma je napisana 1959. godine, a Milica Popović je snimila 1960. godine. Pored nje, pesmu su snimile i Snežana Đurišić, Goca Stojićević, Lepa Lukić, Lepa Brena, Amira Medunjanin, ali najpopularnija izvođenja su od strane Merime Njegomir. Stihove je napisao Dragiša Nedović, a muziku komponovao Petar Tanasijević.

Bake je zabranjuju unukama

Postoji teorija o tajnoj simbolici pesme, koja, kao i druge slične teorije, verovatno nikada neće biti potvrđena. Pristalice te teorije smatraju da pesma zapravo govori o gubitku nevinosti žene, pri čemu ruža, koja je motiv pesme, predstavlja ženski polni organ. Zbog toga bake često zabranjuju unukama da je pevaju.
U vezi s tim, treba napomenuti da se u mnogim narodnim pesmama pominju cveće ili voće, koje nosi istu simboliku – stoji u jednoj od analiza ove pesme.

Da li je ta teorija tačna ili ne, nije toliko bitno. Za fenomen življenja u prošlosti i budućnosti posebno je važna poslednja strofa pesme: "Moj je dragi otišao davno, ja ga čekam već godinu dana, ružu gledam, na tebe mislim dragi, na te usne, na tvoj blagi pogled", kažu stihovi. On nije tu, ne znamo zašto i ne znamo da li će se vratiti. U ovoj postavci stvari, samo prošlost ima značaj i idealizuje se, sadašnjost ne postoji, a budućnost je neizvesna.

Ispada da je ruža, osim što je simbol ljubavi, i objekat na koji se projekcionišu lične frustracije i strahovi. Strah od suočavanja sa istinom i priznavanja sebi da dragi možda nikada neće doći potpuno je paralisao ženu iz pesme. Umesto toga, ona suzama zaliva ružu, uživa u idiličnim slikama iz vremena provedenog s njim i nada se danu kada će ponovo biti zajedno.

Poslušajte melodiju pesme i zaključite da li je to priča sa srećnim završetkom...

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike