Kosovo ne damo dok je glave na srpskom ramenu: Ovako se estrada pre 22 godine borila protiv NATO agresije

27.03.2021

17:05

0

Autor: Danica Božović

Naše poznate ličnosti su zajedno sa običnim narodom stajali u redovima i borili se pesmom protiv nasilja

Antonio Ahel/ATA Images

Čitava javnost bivše Jugoslavije se te 1999. godine našla u šoku i panici kada se dogodilo Nato bombardovanje, ali duh i borba za našu zemlju se nikada nije dovodila u pitanje. Dok je trajala ta višenedeljna agresija, estradne zvezde su uprkos velikom strahu ostale su u svojoj zemlji i svojim domovima, te su svojim glasom zabavljali sugrađane pevajući na trgovima i mostovima.

Na hiljade i hiljade Beograđana okupilo se na Trgu republike i Brankovom mostu kako bi se suprotstavili zločinačkoj agresiji NATO snaga na našu zemlju, a pevači koji su podržali svoje sugrađane i olakšali im ovu borbu su: Andrija Era Ojdanić, Svetlana Ceca Ražnatović, Lepa Brena, Dragan Kojić Keba, Nele Karajlić, grupa Neverne bebe, Jelena Karleuša, Maja Nikolić, Ana Stanić, Goca Tržan, Vesna Galiot Gala, Ivan Gavrilović, Leontina Vukomanović, Đorđe Balašević, Divlji Kesten, Galija koji su organizovali koncerte kao znak protesta.

Trg republike u Beogradu se orio 29. aprila 1999. godine, a u nastavku možete čuti kako su naše javne ličnosti borile protiv NATO agresije.

– Želim da poručim Klintonu da je kolevka srpstva Kosovo. Kosovo ne damo dok je glave na srpskom ramenu – rekao je tada Era Ojdanić.

– Ja sam ponosan kao i svaki Srbin ovog momenta, jer sam siguran da naš duh i moral ne može slomiti niko – rekao je Keba.

– Nije bitno koja je sila ispred nas i sa kakvim namerama, najbitnije je šta mi branimo i kakve su svetinje u pitanju, a jasno je svima da je to Kosmet i da je to srce Srbije i svi ćemo ga braniti – rekla je Ceca.

– Ovaj narod je jedinstven i drago mi je da je čitava sadašnja Jugoslavija udružila kako bi pokazala koliko je jak moral ovog naroda – rekla je Brena.

Da čujem vrisak jači od njihovih aviona – rekao je Nele na koncertu i hrabrio građane.

Miroslav Ilić i Jelena Karleuša su za okupljene građane izveli numere Jugoslavija i Đurđevdan.

I dok su Jugoslaviju 78 dana gađali i danju i noću, naš narod je muzkom hteo da ih pobedi, te su pevali i okupljali se na mostovima uz velike muzičke legende, a numera koja je defintivno obeležila Nato bombardovanje jeste „Volimo te otadžbino naša’’, koju pevaju Leontina Vukomanović i Milan Šćepović uz pratnju Umetničkog ansambla Vojske Jugoslavije.

– Kako je došlo do toga da se u vreme bombardovanja ta pesma emituje kao nešto što u narodu treba da očuva duh, ni danas ne znam. Znam da je neko pronašao taj zapis baš u to vreme, i nije bilo ni TV stanice ni radija koji to nije puštao više puta u toku jednog sata. E, kada je to počelo da se emituje i na političkim skupovima, sve je već bilo van moje kontrole – rekao je svojevremeno Rade Radivojević.

Ali tu nije kraj. Pomenuta numera je svakako očuvala duh naroda, ali tu su i druge pesme koje su opisivale naše pobede, strahove i padove.

Članovi ‘‘Indeksovog radio pozorišta kreirali su popularne satirične pesme, koje su svakako obeležile bombardovanje koristeći naziv ‘‘Indeksovo PVOzorište’’. Prva od pesama koje su nastale svakako je bila „Ja sam ja’’, u kojoj se izvođači pesme predstavljaju kao članovi NATO pakta. Potom je nastala numera „El Kondor pada’’, koja oslikava pobedu raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije kada je srušila američki avion. Numerom „Oni su oni“ koja je takođe bila prava slika tadašnjeg vremena izvođači su predstavili članove NATO pakta, ali i članove kineske ambasade koja je srušena. Naposletku, nastala je i pesma o našim političarima, da se zna i ko smo mi, pa je tako i pesma dobila naziv „Mi smo mi“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti