Milivojević: U Mostaru česti napadi na imovinu Srpske pravoslavne crkve, groblja, srpska obeležja i ćirilicu

20.09.2023

12:58

0

Zamenik predsednika Gradskog veća Mostara ističe i da Srbi u Federaciji BiH iako su konstitutivan narod nisu ravnopravni sa ostala dva, što se ogleda u mnogim segmentima

Milivojević: U Mostaru česti napadi na imovinu Srpske pravoslavne crkve, groblja, srpska obeležja i ćirilicu
Velibor Milivojević - Copyright Facebook/Листа "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар"

Zamenik predsednika Gradskog veća Mostara Velibor Milivojević rekao je da su na području tog grada vrlo česti napadi na imovinu Srpske pravoslavne crkve, na groblja, kao i na svakoga ko ponese bilo kakva obeležja srpskog naroda ili čak ćirilicu, koja ne može ostati ni na saobraćajnim znacima u ovom delu BiH.

- Samo u poslednjih godinu dana na području Mostara imali smo više napada na imovinu SPC. U decembru prošle godine devastirana je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, koja još nije ni obnovljena, pokidani su kablovi kako bi crkva ostala u mraku i kako se ne bi čula zvona - rekao je Milivojević u izjavi za Srnu.

Milivojević je rekao da je, osim velike materijalne šteta koja je napravila dugoročne posledice, to bila i jako ružna poruka Srbima na ovom području.

Ističe da je bilo još niz napada na crkvenu imovinu, ali i na groblja na kojima su ostavljane jezive poruke, a kao zabrinjavajuće navodi to što, kako kaže, počinioci za ove slučajeve nikada nisu pronađeni i procesurani.

On je napomenuo da su se u ovoj godini na području Mostara dogodila i dva incidenta kada su napadnuta lica koja su nosila ćirilična obeležja.

Profimedia
 

- U jednom slučaju počinioci napada nisu pronađeni iako se sve dogodilo u Starom gradu u sred bela dana. Za drugi koji se dogodio u sportskoj dvorani javnost je obaveštena da su neki od napadača identifikovani, a da li su kažnjeni, nije poznato - naveo je Milivojević.

Ističe da Srbi u Federaciji BiH iako su konstitutivan narod nisu ravnopravni sa ostala dva, što se ogleda u mnogim segmentima.

- Kada je u pitanju zapošljavanje u državne institucije tu je Srbima pristup gotovo nemoguć. Znamo da su Ustavom zagarantovane kvote koje bi svaki narod trebao da popuni, međutim to se ne poštuje. Od nekih 19 odsto koliko bismo, kada je u pitanju Mostar, trebalo da imamo, Srbi dobiju oko tri odsto učešća - naveo je.

On ističe da se na taj način grubo krše i gaze prava srpskog naroda i direktno ugrožavaju egzistencijalna prava.

- Od ukupno 31 ustanove i preduzeća u gradu Mostaru nemamo nijednog rukovodioca iz reda srpskog naroda. U svim tim ustanovama imamo pet članova nadzornih odbora - kaže Milivojević.

On ističe da u nekim javnim ustanovama nema zaposlenih Srba, a da je, prema prošlogodišnjim podacima o zastupljenosti Srba u Gradskoj upravi Mostara, od 493 osobe koje rade u upravi i odeljenjima samo 24 Srba.

Što se tiče Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ministarstava i kantonalnih institucija situacija je još gora.

- Јedina instanca u kojoj se donekle poštuje nacionalni balans i gde postoji napredak u zapošljavanju srpskog naroda je kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova -naveo je, između ostalog, Milivojević.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike