Edin Đerlek: Za godinu dana postigli smo nemoguće, smanjili smo razliku između regiona

13.11.2023

08:00

0

Ogromnim ulaganjima države i privlačenjem rekordnih investicija uspeli smo da smanjimo razliku između i unutar naših regiona

Edin Đerlek: Za godinu dana postigli smo nemoguće, smanjili smo razliku između regiona
Copyright Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj

Aktuelni saziv Vlade Srbije formiran je 26. oktobra prošle godine kada je za ministra za ravnomerni regionalni razvoj imenovan Edin Đerlek. Na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, na listi Stranke pravde i pomirenja pod nazivom "Promena je pobeda", kandidat je za gradonačelnika Novog Pazara.

Da li je ovih godinu dana bilo dovoljan period da se učini nešto na lokalu, kakvi su rezultati postignuti, da li su građani prepoznali tendenciju da se lokalne zajednice više aktiviraju i šta bi učinio za Novi Pazar ako na izborima postigne rezultat kome se nada, za 24sedam govori ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek.

Godinu dana ste na poziciji ministra zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj. Šta je bio primarni zadatak, odnosno cilj i da li smatrate da ste ga postigli? Da li je godinu dana dovoljno dug period da se vidi promena i da se nešto konkretno uradi?

Za godinu dana postigli smo nemoguće. Uspostavili smo, po prvi put, intezivnu koordinaciju subjekata regionalnog razvoja na vertikalnom i horozontalnom nivou, ojačali smo kapacitete regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava kroz 80 razvojnih projekata u kome su zajedno učestvovali i što je najvažnije krenuli smo sa redizajniranjem institucionalno-strateškog okvira koji predstavlja temelj regionalne politike kroz izradu nove Studije, novu Metodologije i nove Jedinstvene liste razvijenosti gradova i opština uzevši u obzir da je prethodna Metodologija iz 2014.godine zastarela i da ne pokazuje realnu situaciju o stanju u lokalnim samoupravama što dovodi do neadekvatnog ulaganja i raspodele finasijskih sredstava od strane Vlade. 

Sada je moguće dobiti jasnu sliku stanja u opštinama i gradovima i na taj način videti koja su prioritetna mesta za ulaganje. Verujem da će nova Metodologija i Jedinstvena lista biti usvojena na Vladi kada se steknu uslovi za to, radi daljih ciljanih ulaganja i dodatnog smanjivanja razlika između i unutar naših regiona. 

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da smo ogromnim ulaganjima države i privlačenjem rekordnih investicija napravili iskorak u pogledu smanjivanja tih razlika, što sada dodatno unapređujemo kroz konkretne mere i projekte koje smo sproveli za nepunih dana, koliko obavljam funkciju ministra zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/MILOŠ PERIĆ
 

 

Koji su to najveći problemi sa kojima ste se susretali dok ste obilazili Srbiju i lokalne samouprave, odnosno regione? Da li ste neke od problema na koje ste nailazili i očekivali, a da li su Vas neki i iznenadili?

Najveći izazov su zapravo različiti kapaciteti kojima raspolažu lokalne samouprave, te njihova nedovoljna umreženost i neravnomernosti koje su nasleđene iz ranijeg perioda. Takvo stanje imamo već decenijama i neophodno je uložiti trud i vreme da kroz jedno dobro vođenje regionalne politike i pametno planiranje to vidno popravimo. Veliki problem su negativni demografski trendovi, a s time se ceo region suočava. Vlada na tome mnogo radi i raduje me što beležimo iskorake u tom pogledu. Postali smo lideri u regionu kada je u pitanju stopa fertiliteta, koja je 1.63, a možemo se pohvaliti i da je sve veći broj povratnika. Ljudi koji su ranije išli iz Srbije u inostranstvo, u potrazi za boljim životom, sada se u sve većem broju vraćaju svojoj državi, svojim domovima, jer danas Srbija ima da im ponudi neuporedivo više nego što je to ranije bivao slučaj.

Da li su se lokalne zajednice javljale na konkurse koje je Ministarstvo na čijem ste čelu raspisivalo u meri u kojoj ste očekivali?

Lokalne zajednice su se javljale na sve konkurse koje smo raspisali. Do sada smo raspisali tri javna poziva na koje se javio veliki broj lokalnih samouprava. Na kraju ove godine, do decembra meseca, sufinansiraćemo preko 90 razvojnih projekata širom zemlje što će predstavljati veliki podsticaj za naše opštine i gradove, a time i naše okruge i regione, što smatram velikim uspehom našeg Ministarstva.

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj
 

 

Nedavno je predstavljen projekat - Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva Jablaničkog i Pčinjskog okruga, u okviru koga su dodeljena 84 granta u iznosu od po 250.000 dinara preduzetnicima iz raznih oblasti. U prethodnom periodu ministarstvo je sufinansiralo oko 80 projekata širom Srbije, koji za cilj imaju regionalni rast i razvoj, i u koje je do sad uloženo 325 miliona dinara. Rebalansom budžeta obezbeđeno je dodatnih 38 miliona dinara i raspisan je novi javni poziv. Šta je kroz ove projekte konkretno učinjeno za lokalne zajednice? O kakvim je projektima reč?

Pre svega to su projekti iz oblasti komunalne, putne, poslovne i socijalne infrastrukture. Da bi dodatno unapredili kvalitet života naših građana ulagali smo u kanalizacionu i vodovodnu mrežu gde god je to bilo neophodno kao i u veliki broj puteva koji povezuju naša sela sa gradovima. 
Pored toga ulagali smo u poslovne i industrijske zone kako bi ih do kraja opremili i time obezbedili preduslove za dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta, a to je od ključnog značaja za rast i razvoj naših regiona. Razvoj ima i svoju socijalnu dimenziju, pa je bitno fokusirati se i na implementaciju kulturno-rekreativnog sadržaja u okviru manje razvijenih lokalnih zajednica.

Stoga, ulagali smo u rekonstrukciju i sanaciju velikog broja kulturnih centara, domova kulture, dečijih igrališta, škola i sportske infrastrukture. Verujem da je važno da manja mesta, koja izvesno imaju svoje prednosti, budu po meri savremenog čoveka i na tome smo intenzivno radili otvarajući prostor ljudima za raznolikiji sadržaj u njihovim lokalnim zajednicama. Imajući sve ovo na umu, uticali smo na digitalizaciju i modernizaciju naših opština kako bi unapredili kvalitet pružanja usluga našim građanima. Nismo zanemarili ni ulaganja u turizam, koji predstavlja jedan od pokretača rasta i razvoja, obratili smo posebnu pažnju na projekte iz oblasti zaštite životne sredine i imali smo značajna ulaganja u mikro, mala i srednja preduzeća koji su okosnica rasta i razvoja. 

Ministarstvo je izradilo i novu Studiju, novu Metodologiju i novu Jedinstvenu listu razvijenosti gradova i opština. Šta će to da znači za opštine i gradove širom zemlje? Koji su regioni u Srbiji više razvijeni, a u koje treba dodatno ulagati. Gde vidite prostor za razvoj pojedinih regiona?

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj
 

 

Izrađena je Studija novog modela merenja stepena razvijenosti i nova Metodologija koja je ključna jer predstavlja osnovni instrument regionalne politike. Na njoj je radio ekpertski tim univerzitetskih profesora i stručnjaka iz oblasti regionalnog razvoja. Nova Metodologija ima jaku stručnu podlogu jer je obuhvatila sve reprezentativne pokazatelje i pruža nam objektivnu sliku stanja unutar naših regiona i jedinica lokalnih samouprava. Raduje me što nam je ona pokazala da imamo manje nerazvijenih i manje devastiranih opština nego ranije u odnosu na Metodologiju iz 2014. godine, a koja je i danas aktuelna i po kojoj se još uvek upravljamo. Uočili smo da nam Metodologija iz 2014. godine više ne može koristiti i prepoznali smo važnost toga da, zajedno sa ekspertskim timom, napravimo novu Metodologiju kako bi dobili jasnu sliku sa terena i potom efikasno rešavali probleme. Tačnije, to nam omogućava ciljana ulaganja i investicije u naše gradove, tamo gde je to objektivno najneophodnije, a to je najbolji način da smanjimo razlike između i unutar naših regiona i obezbedimo njihov dalji rast i razvoj.

Najavili ste i pomoć osobama sa invaliditetom, kao i drugim marginalizovanim grupama. O kakvoj je vrsti pomoći reč?

Već realizujemo jedan projekat podrške osobama sa invaliditetom koje rade u Preduzeću “Šumadija” u Kragujevcu. Sufinansirali smo nabavku nove mašine za izradu tartan podloge za izgradnju dečijih igrališta. Uvideli smo značaj i kvalitet njihovog rada i smatrao sam nužnim da, koliko je to moguće, pomognemo i time podstaknemo njihovo dalje zalaganje koje je od velike koristi. Po uzoru na uspešan projekat koji smo realizovali, Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva Jablaničkog i Pčinjskog okruga, u okviru koga smo dodelili 84 granta u iznosu od po 250.000 dinara preduzetnicima iz raznih oblasti, planiramo da kroz sličan projekat i druge programe pomognemo osobama sa invaliditetom, kojima moramo pružiti svu neophodnu podršku, a koje u isto vreme mogu dati ogroman doprinos na svim poljima.

TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ
 

 

Stranka pravde i pomirenja učestvuje na predstojećim lokalnim izborima sa listom pod nazivom "Promena je pobeda", a Vas je predložila za svog kandidata za gradonačelnika. Kakva je to vrsta izazova za Vas? Rekli ste da to „znači potpuni zaokret, te da želite da vratite sjaj i dostojanstvo Novom Pazaru koje mu pripada". Koje planove imate konkretno?

Planiram da u potpunosti promenim izgled i način vođenja jednog grada kroz, pre svega, domaćinski odnos prema Budžetu. Grad u kome živite je vaš dom, mesto stvaranja uspomena, velika zajednica, veliko domaćinstvo. Aristotelovski rečeno, sreća pojedinca nije moguća bez sreće polisa, ili u ovom slučaju, našeg Novog Pazara. Da je tako pokazuje nam upravo sve ono o čemu sam prethodno govorio, o pojedincima koji su se odlučivali na taj težak korak odlaska iz svojih domova, jer nisu smatrali da je moguće da sebe razviju u nerazvijenim krajevima.

Bili su u pravu i ja verujem i znam da je to moguće promeniti. Novi Pazar bi bio naš pravi dom, a budžet našeg grada bi se koristio isključivo za razvojne projekte i podizanje životnog standarda građana, kroz unapređivanje infrastrukture, dovođenje investitora, otvaranje fabrika.

Moramo imati čistiji, lepši i zdraviji grad. Neophodno nam je uspostavljanje meritokratije, moramo vrednovati ono što zaista vredi, a to znači davanje šanse školovanim i sposobnim ljudima da budu na ključnim mestima u gradu, bez obzira na partijsku pripadnost. Ubeđen sam da ćemo, uključujući sve one koji iskreno žele dobro Novom Pazaru, uspeti da mu vratimo sjaj i slavu koju on i zaslužuje. Naši građani zaslužuju da žive dobro. 

Novi Pazar zaslužuje da bude grad u koji će se ljudi vraćati, o kom će se pričati, gde će se vrednovati vrlina i znanje. Grad mora da zaliči na svoje stanovnike, a ako Novi Pazar bude ličio na svoje građane, biće to jedan lep, pristojan i napredan grad.

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj
 

 

Budući da, ako na izborima prođe sve kako se i nadate, planirate da ministarsku ulogu zamenite pozicijom gradonačelnika Novog Pazara, šta ostavljate u amanet nasledniku u Nemanjinoj?

Sačekacemo da prođu izbori, ali ono što sigurno mogu da tvrdim je da, gde god budem bio i koju god poziciju budem obnašao kao ministar ili kao gradonacelnik, daću najbolje plodove i doneću neku novu vrednost. Biću iskren, u ovome što ja radim i načinu na koji to radim ne vidim naslednika. 

Svako od nas ima svoju dinamiku i svoj način rada. Ako odem iz Nemanjine ulice, znam da sam iza sebe ostavio vidan trag po kome se u nju uvek mogu vratiti. I nije bitna funkcija, bilo ona republička ili loklana, bitno je da ste servis građana, da marljivo radite svoj posao, da što više doprinesete ljudima, a to ne možete ako ne lišite sebe u potpunosti svakog ličnog interesa.

Ja sam to učinio. 

Za mene je poltički angazman jedinstvena životna misija, a ne sticanje statusa ili bilo kakve koristi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike