Si Đinping danas u Srbiji, prvi put u Evropi od izbijanja pandemije kovida! Beograd pod opsadom 3.400 policajaca, pratiće ga migovi (FOTO)

07.05.2024

07:03

0

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine

Si Đinping danas u Srbiji, prvi put u Evropi od izbijanja pandemije kovida! Beograd pod opsadom 3.400 policajaca, pratiće ga migovi (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predsednik Kine Si Đinping boraviće danas i sutra u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Delegaciju obezbeđuje 3.400 policajaca

24sedam/S.H.B.
 

 

Za dolazak Sija u Beograd preduzete su velike mere bezbednosti, pa će njegovu delegaciju obezbeđivati 3.400 policajaca, saznaje Tanjug.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Profimedia
 

 

Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.

 

Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

Kineskog predsednika ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Prva poseta Evropi posle 5 godina

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu. Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti. Prilikom poslednjeg susreta kineskog i srpskog predsednika u oktobru prošle godine u Pekingu, pored Sporazuma o slobodnoj trgovini, potpisano je i više bilateralnih dokumenata, poput onih o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, o izgradnji saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, digitalizaciji.

Vučićeva izjava uoči posete

Printscreen / RTS
 

 

Uoči posete kineskog predsednika Sija, predsednik Vučić je za kinesku CCTV izjavio da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva i ocenio je da Sijeva poseta Beogradu dolazi u pravo vreme, da je veoma srećan zbog razgovora koje će imati sa kineskim predsednikom i da postoji mnogo tema o kojima će razgovarati.

Naglasio je da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda. Najavljujući posetu kineskog predsednika u obraćanju građanima, Vučić je rekao da je Si jedan od najznačajnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije i zamolio je sve građane Srbije da na "divan i gostoljubiv" način dočekaju predsednika Kine. Predsednik Vučić je ukazao da je Srbija zahvaljujući saradnji sa Pekingom dobila mnogo, a jedna od tih stvari je i direktna avio linija do Tjenđina, i naglasio da uskoro dobijamo i drugu do Šangaja, a da je u planu i treća, koja će povezivati Beograd i Guangdžou.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ambasador: Poseta prekretnica

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming ocenio je da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji na najvišem, državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine. "Verujemo da će Srbija biti sjajan domaćin i da će ta poseta biti uspešna i plodonosna", rekao je Ambasador Li Ming novinarima na konferenciji organizovanoj povodom dolaska predsednika Si Đinpinga u Beogad.

Ambasador veruje da će poseta dati novi doprinos miru, stabilnosti i prosperitetu regiona i dodaje da će tokom posete biti potpisan niz razvojnih dokumenata i ugovora.

Kina drugi trgovinski partner 

Pixabay
 

Trgovinska razmena dve zemlje raste iz godine u godinu, 2023. godine je iznosila 5,6 milijardi evra, pa je tako Kina postala drugi trgovinski partner Srbije.

Najveći srpski izvoznici prošle godine bile su tri kompanije u kineskom vlasništvu, Ziđin majning izvezao robe u vrednosti od 1,15 milijardi evra, Ziđin koper je bio drugi sa 746,3 miliona, a vlasnik smederevske železare HBIS grupa izvezla je 549,1 milion evra. Udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, čini 24 odsto ukupne proizvodnje Ziđin Majning Grupe, Kineske kompanije učestvuju i u brojnim infrastrukturnim i saobraćajnim projektima, poput izgradnje deonice auto-puta "Miloš Veliki" od Pakovraća do Požege, izgradnje Fruškogorskog koridora, Dunavskog koridora, izgradnju brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine", auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad...

Kada su projekti na železnici u pitanju, kineske kompanije grade brzu prugu od Novog Sada do Subotice, učestvuju u projektu beogradskog metroa, Srbija kupuje i pet brzih vozova iz Kine, a kineske kompanije su izgradile deonicu brze pruge od Beograda do Stare Pazove. Kineske kompanije su učestvovale u brojnim završenim projektima, kao što su deonice autoputa "Miloš Veliki" od Beograda do Uba (uključujući i most preko Save) i od Lajkovca do Ljiga, učestvovale su u izgradnji beogradske obilaznice, a Pupinov mosta preko Dunava je bio prvi most u Evropi u čijoj izgradnji su učestvovale kineske firme. Srbija sa Kinom učestvuje i u energetskim projektima, poput izgradnje bloka B3 termoelektrane Kostolac snage 350 megavata, planirani su i zajednički komunalni projekti, izgradnja kanalizacije...

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike