Snažna poruka predsednika Kine: Srbija postala prvi strateški partner u centralnoj i istočnoj Evropi! Zaslužuje poštovanje (VIDEO/FOTO)

08.05.2024

10:50 >> 11:51

0

Autor: 24sedam

Tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma iz različitih oblasti

Snažna poruka predsednika Kine: Srbija postala prvi strateški partner u centralnoj i istočnoj Evropi! Zaslužuje poštovanje (VIDEO/FOTO)
Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Kine Si Đinpinga, a nakon održanog toku su tet-a-tet razgovora u Palati Srbija obojica su se opet obratili.

Zajedničku saradnju podižemo na nivo zajedničke budućnosti

Tanjug
 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon tet-a-tet sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da dve zemlje očekuje napredak u zajedničkoj saradnji, koja će se, kako je rekao, podići na nivo zajedničke budućnosti.

On je na početku sastanka delegacija dve zemlje zahvalio Siju na otvorenom i iskrenom razgovoru u uskom formatu i naglasio da je mnogo toga mogao da nauči. On je članovima srpske delegacije poručio da će Srbija o svim važnim političkim pitanjima imati podršku Kine.

"Mi smo rekli da Kina u smislu poštovanja međunarodnog prava, Povelje UN ima našu podršku. Zahvalan sam Siju što je saslušao naše molbe i što je na svaku odgovorio", rekao je Vučić. Dodao je da je sa Sijem razgovarao o slobodnoj trgovini, industriji, veštačkoj inteligenciji, saradnji u vojnom bezbednosnom sektoru, kulturi, zdravstvu, avio linijama, Ekspu. "Dobili smo uveravanja da će Kina na svaki način podržati Ekspo koji je prilika za razvoj", rekao je Vučić.

 

Hvala na podršci na teritorijalnom integritetu

Vučić se prvobitno zahvalio predsedniku Siju na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a tokom plenarnog sastanka delegacija Srbije i Kine, predvođenog dvojicom lidera. 

- Hvala predsedniku Siju na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, što nam u međunarodnoj areni pomažete po brojnim pitanjima, ali i što ste kao zemlja i narod uz vaš nalog i podršku od 2016. značajno doprineli ekonomskom napretku Srbije - naglasio je predsednik.

- Nikada nisam zaboravio kada ste održali govor u našoj Železari. Oni danas primaju platu zahvaljujući Vama. Zahvaljujući Kini - rekao je Vučić.

Dodao je da je ugovor o slobodnoj trgovini otvorio velika vrata Srbiji: - Ugovor o slobodnoj trgovini otvorio je velika vrata Srbiji. Želimo da vidimo još kineskih prijatelja. Želimo da vidimo još kineskih kompanija. Mi sada kupujemo devet vozova i istakao da se spremao danima, te da bi o njihovoj saradnji mogao da govori pet sati.

On je obavestio kineskog predsednika da su tri kineske kompanije tri najveća izvoznika iz Republike Srbije - Železara,  Ziđin rudnik bakra u Boru i Ziđin rudnik zlata.

Tanjug
 

- Sva tri su najveći izvoznici, dakle tri najveće izvoznike u našoj zemlji. I zahvaljujući tome, zahvaljujući industrijskoj saradnji, zahvaljujući razvoju infrastrukture, a u infrastrukturnim objektima što smo uradili zajedno, a što planiramo zajedno između 22 i 25 milijardi evra. Dakle, to je bukvalno podiglo i obnovilo našu zemlju - poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da imamo još mnogo toga zajedno da uradimo.

- Ono što je bio naš san, izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, mi na srpskom delu to privodimo kraju. I mi ćemo pre kraja ove godine, zahvaljujući izuzetnom angažmanu vaše železničke kompanije, uspeti da završimo sve radove na teritoriji Republike Srbije. Očekujemo da će i naši mađarski prijatelji  -rekao je Vučić.

On je ocenio da je Ugovor o slobodnoj trgovini otvorio širom vrata napretka Srbiji.

 

Si impresioniran i dirnut

Predsednik Si je istakao da je imrpresioniran i dirnut dočekom. 

- Kao što ste i sami rekli, mi smo iz prve ruke svedoci tome da srpski narod posmatra kineski narod kao najbolje prijatelje. Ovo je obostrano i iskreno - rekao je Si.

Dodao je da je ovo drugi put da dolazi u Srbiju.

Tanjug
 

- Ovo što ste priredili je na visokom nivou i oslikava naše prijateljstvo. Mnogi u Kini govore koliko puta ste me pozvali. Lično sam osetio iskrenost i velike stvari možemo da postignemo. I te 2016. godine sam toplo dočekan. Ta poseta je bila naznaka našeg čeličnog prijateljstva - rekao je predsednik Si i istakao da je Srbija postala prvi strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, nadam se da će ova poseta ispuniti vaša očekivanja i pokazati doprinos koji Kina može da da Srbiji.

Kineski predsednik je rekao da su spremni da nastave da rade sa Srbijom i prodube čelično prijateljstvo.

- Drago nam je što je Srbija održala stabilnost i ostvarila brz ekonomski razvoj, Srbija se pridržava međunarodnog prava i zaslužuje poštovanje međunarodne zajednice.

Veličanstven doček ispred Palate Srbija

Predsednik Si prethodno je svečano dočekan na crvenom tepihu u Palati Srbija, uz intoniranje himni dveju zemalja, a zatim su sa balkona Palate Srbija predsednici Srbije i Kine pozdravili nekoliko hiljada okupljenih građana, koji su došli da pozdrave kineske prijatelje.

Predviđeno je da potom bude ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmena potpisanih bitaleralnih dokumenata.

Kineska delegacija broji oko 400 članova. Tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma iz različitih oblasti. Kako se navodi, tokom današnjeg dana biće organizovan i svečani ručak, kada će se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penusavca do dezertnog, najvecim delom autihtone srpske sorte.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike