Vučić na svečanom prijemu povodom Dana Evrope! " Evropski put je naša strateška i stalna pozicija"

09.05.2024

18:30

0

Predsednika Vučića dočekao je šef delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre

Vučić na svečanom prijemu povodom Dana Evrope! " Evropski put je naša strateška i stalna pozicija"
Vučić na prijemu povodom Dana Evrope - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope, koji se održaao u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Predsednika Vučića dočekao je šef delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre.

Ceremonija je počela izvođenjem himne "Bože pravde".

Žiofre: EU je postala snažniji geopolitički igrač

Posle himne, prisutnima se obratio Emanuel Žiofre, ambasador EU u Beogradu.

" Evropa je naša kuća. Kuća koja obezbeđuje zaštitu našim građanima i životnim standardima, sa 27 zemalja članica, EU je postala snažniji geopolitički igrač, koji je preuzeo akcije vezano za klimatske promene, borbu protiv kovida... Obezbeđena je zaštita za više od 4,1 miliona izbeglica iz Ukrajine. Zahvalio bih se Srbiji i građanima Srbije za svu podršku koju su pružili Ukrajini", istakao je Žiofre i dodao:

Tanjug printscreen
 

"Traženo je od EU da bude spremna da primi nove članice. Paralelno sa tim, potrebno je da se i mi pripremimo za članstvo. Ukrajina, Moldavija i Gruzija su sada zemlje kandidati i sada postoji nova prilika koju i Srbija zajedno sa svim zemljama Balkana treba da iskoristi", rekao je Emanuel Žiofre.

Obraćanje Vučića: Važno da se danas setimo razloga zbog kojih je EU nastala

Odmah potom se okupljenima obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

" Mislim da je važno da se danas setimo razloga zbog kojih je EU nastala i osnova na kojima ona počiva. Šta je to što nam je zajedničko Evropi, šta je to što nas sve spaja. Ne postoji ništa važnije od toga da je to najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta. Za Srbiju je to jedna od najvažnijih stvari - očuvanje mira, života i trasiranje budućnosti za našu decu i mlade", rekao je Vučić.

Tanjug printscreen
 

" Da se zahvalimo za ogroman novac koji su iz različitih fondova dolazili do naših građana. Taj fond za nas nije bio mali, bio je veoma značajan i služio je svrsi u ne lakim trenucima za našu zemlju. Neke od najvažnijih i najvitalnijih projekata ne bismo bez toga mogli da pokrenemo. Ne bismo mogli u tome da učestvujemo bez značajnih finansijskih sredstava od strane Evropske Unije. Danas čestitam svima vama Dan Evrope, čestitam i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope. Ne bih danas da govorim o tome "ali", jer za to i ne postoji to "ali". Verujem da i gordost i aroganciju u budućnosti bismo mogli da ostavimo po strani, rekao je Vučić i dodao:

"Nema nikakve sumnje da je veoma važno da mi sprovodimo dalje reforme. Ne zaostajemo za drugim zemljama, ali još mnogo toga moramo da uradimo. Hvala vam na toj podršci što ste mnogo toga dobrog doneli za našu zemlju i što ćete u budućnosti da donosite. Verujem da i mi bar u nekim stvarima možemo da doprinesemo Evropi. Da, mislim da mi pripadamo Evropi. To je naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati. Nadam se da ćemo imati i više poruka iz Brisela u daljem periodu, a mi ćemo morati da se potrudimo da važne reformske uslove ispunimo."

Tanjug printscreen
 

Predsednik Srbije je istakao da težak posao i puno rada stoji ispred vlade Miloša Vučevića.

" Vama hvala što o Srbiji brinete i što je poštujete, a mi vas izuzetno poštujemo i želimo da dođemo i da se približimo EU što je moguće pre. Nastavićemo da radimo, Vama lično Emanuele, hvala na podršci, što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije na njenom evropskom putu. Srećan Dan Evrope svima, želim vam mnogo uspeha u budućnosti, i nama zajedno sa vama", zaključio je predsednik Vučić.

Na prijemu u Botaničkoj bašti su bili i premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, ministri Goran Vesić, Ivica Dačić, Tanja Miščević, Marko Đurić, Maja Popović, članovi vlade, poslanici, kao i predstavnici diplomatskog kora među kojima su i ambasadori Italije, Francuske, Egipta, SAD kao i predstavnici institucija, verskih zajednica i opozicije.

Deveti maj se od 1950. godine obeležava kao Dan Evrope, kao sećanje na deklaraciju koju je objavio ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman i u kojoj je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike