Aleksić podizao milione u kešu! Provaljena prevara opozicionara i njegovog tasta

23.10.2023

07:40

0

Sve se, podsetimo, događalo u vreme bivše vlasti, između 2008. i 2012. godine

Aleksić podizao milione u kešu! Provaljena prevara opozicionara i njegovog tasta
Miroslav Aleksić - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Gotovo je neverovatno kakvim su sve malverzacijama i marifetlucima isisavana novčana sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u korist Fonda za unapređenje resursa građana iz Trstenika, privatne organizacije iza koje su stajali Miroslav Aleksić, sada jedan od lidera opozicije, i njegov tast Ljubiša Knežević.

Sve se, podsetimo, događalo u vreme bivše vlasti, između 2008. i 2012. godine, kada je na vrhuncu moći bila, između ostalih, i stranka G17 plus, čiji su Knežević i Aleksić bili istaknuti funkcioneri. A evo šta im je to omogućilo...

Oprobana šema

A.K./ATAImages
Miroslav Aleksić

Kao što se izveštava već danima, trstenička hobotnica je po dobro oprobanoj šemi muzla državne pare. Sve je kulminiralo kada je Ljubiša Knežević, do tada na čelu privatnog Fonda za unapređenje resursa građana (radilo se isto to i pre toga, ali se od tog trenutka intenziviralo) prešao u NSZ. I to bez kvalifikacija za mesto na koje je postavljen, međutim, koga briga... Od tog trenutka počinje velika pljačka.

Mnoge primere naveli smo u prethodnim nastavcima ovog serijala koji smo, s punim pravom, nazvali dosije "Trstenik", a u ovom ćemo se pozabaviti načinom na koji je funkcionisala mreža Aleksić - Knežević. Za početak, u trsteničkoj filijali NSZ nije se niko pitao ništa osim velikog bosa Kneževića. Tako su, na primer, njegove saradnice Zorica Jović i Ljiljana Terzić više puta svedočile da, iako su bile na funkcijama posredovanja i savetovanja prilikom zapošljavanja, nisu učestvovale u selekciji, proveri i pozivanju nezaposlenih osoba koje bi bile angažovane na javnim radovima. Ne, sve je to sam radio, mimo propisa, naravno, Aleksićev tast Ljubiša. A onda, čudi li vas to, najveći broj radnika angažovan je preko fonda koji je Knežević malo pre toga napustio, ostavivši ćerku Mariju i zeta Miroslava Aleksića da u njemu vedre i oblače (u dogovoru s njim, naravno).

Plan je očigledno dugo kovan

Da je plan kako da se ojadi država dugo kovan, pokazuje, podsetimo, i to što je Aleksićev tast Ljubiša primljen u Nacionalnu službu za zapošljavanje, i to na visoku poziciju mimo pravila koja su važila za sve druge. Prekršeno je nekoliko odredaba koje to regulišu, a najšokantnije je da je Knežević gotovo šest godina radio na odgovornim mestima, trpajući milione na račun svog i Aleksićevog fonda, bez položenog ispita za rad u zapošljavanju, koji je obavezan za sve u NSZ. Mašala!

- Odgovore po zahtevima Nacionalne službe za zapošljavanje u Kruševcu sačinjavao je i dostavljao isključivo Ljubiša, koji je tada obavljao poslove rukovodioca službe u Trsteniku - ispričao je jedan od njegovih tadašnjih saradnika, i nastavio:

- Utvrđeno je, međutim, da spiskovi koje je on slao nisu uopšte u skladu s odlukama NSZ, odnosno da navedene osobe za koje je predloženo angažovanje preko Fonda za unapređenje resursa građana ne ispunjavaju uslove. Da budem precizan, maltene ništa nije bilo u skladu s obrazovnom kvalifikacijom koja je tražena. Preko toga je, međutim, prelaženo i svi su se ponašali kao da je sve u redu, a milioni dinara prebacivani su na račune sa kojih je, po ovlašćenju i deponovanom potpisu, Miroslav Aleksić nesmetano mogao da podiže gotovinu.

I podizao je, i te kako, pisali smo o tome u prethodna tri nastavka serijala. Sve pod paravanom isplate radnicima troškova prevoza, ali radnici, ili bar najveći deo njih, taj novac nikad nisu videli. Radilo se, podsetimo, o iznosima od 2.000 i nešto dinara mesečno po radniku. Gde su te pare završile, možemo pretpostaviti...

Nisu bili mnogo originalni

Fond za unapređenje resursa građana Aleksića i njegovog tasta nije se pretrgao od kreativnosti. Mnogobrojni ugovori uglavnom su sklapani po istim osnovama i odnosili su se na negu i pomoć osobama s invaliditetom ili starima i uređenje nekih javnih površina. Onda su se te stavke unedogled vrtele, a menjali su se samo iznosi i broj angažovanih ljudi. Usput (što bi se reklo kao bonus), organizovane su obuke, po svemu sudeći fiktivne, kao dodatni kanal za izvlačenje novca, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima serijala.

Jasan primer 

A, što se tiče ovlašćenja na osnovu kojih je podizan novac, uzmimo na primer 2008. godinu. Tada je, kako svedoče saradnici Aleksića i Kneževića iz tog vremena, Fond za unapređenje građana imao račun u Kredi agrikol banci. Ovlašćenje da sa njega podižu novac imali su Miroslav Aleksić (u to vreme generalni sekretar fonda) i izvesna Milena Žunjanin iz Trstenika. Milena je, međutim, u više navrata potvrdila da, iako je imala deponovan potpis, nikada nije raspolagala ni jednim jedinim dinarom s računa. A pare su podizane, uglavnom na ime fiktivnih isplata. Ko ih je podizao, zaključite sami...

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Alo.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike