Srbija je glasala na referendumu: Izlaznost do 18h 25,5 odsto, RIK saopštio kada će se znati konačni rezultati (FOTO, VIDEO)

16.01.2022

18:06

0

Promenu Ustava predložila je Vlada Srbije radi obezbeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava

Srbija je glasala na referendumu: Izlaznost do 18h 25,5 odsto, RIK saopštio kada će se znati konačni rezultati (FOTO, VIDEO)
glasanje(1) - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Katarina Mihajlović/Tanjug

Glasačka mesta su otvorena u 7 sati, a do 20 časova građani imaju mogućnost da kažu da li su za promenu Ustava i nezavisno pravosuđe koje ona donosi.

Na referendumsko pitanje "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", građani se izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

O toku referendumskog izjašnjavanja Republička izborna komisija (RIK) obavestiće javnost na pet konferencija za novinare, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Građani Srbije danas odlučuju o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, koju je predložila Vlada Srbije u cilju obezbeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.

Pratimo tok glasanja...

19:00 - Republička izborna komisija (RIK) na konferenciji povodom izlaznosti na referendumu do 18 časova saopštila je i kada će biti poznati konačni rezultati glasanja.

- Što se tiče konačnih rezultata, njih utvrđuju birački odbori, a zatim na sednicama i opštinske izborne komisije u roku od 48 časova. Nakon toga, dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji u naredna 24 časa, koja ima obavezu da u narednih 48 sati donese odluku o utvrđivanju konačnih rezultata. Krajnji rok iznosi 120 časova, odnosno pet dana po zatvaranju biračkih mesta. Krajnji rok je petka do 20 časova. Postoji mogućnost da se prolongiraju u slučaju da dođe do ponavljanja glasova na određenim biračkim mestima.

Takođe, RIK je saopštio da će se prvi rezultati znati večeras po prsitizanju zapisnika.

Prema izveštaju RIK do 18 časova časova na referendumu glasalo 25,25 odsto od ukupnog broja birača.

18:30 - U Novoj Varoši do 18 časova glasalo 28,6 odsto upisanih birača

U Prijepolju je do 18 časova, na referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije glasalo 23,8 odsto građana. U ovoj opštini pravo glasa ima 32.502 osobe, a glasanje se vrši na 66 glasačkih mesta.

U susednoj Novoj Varoši, pravo glasa ima 12.879 građana, koji svoje građansko pravo mogu obaviti na 39 glasačkih mesta. Do 18 časova, prema informacijama Opštinske izborne komisije glasalo je 28,6 osto građana.

18:15 -  RIK: Produžiće se glasanje na biračkom mestu gde je Srđan Nogo napravio incident zbog prekida. Glasanje na tom mestu će se nastaviti kada se postignu uslovi.

17:30 - Povodom incidenta na biračkom mestu broj 35. kada je Srđan Nogo razbio glasačku kutiju oglasio se MUP Srbije sledećim saopštenjem:

- Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova odredilu su zadržavanje do 48 sati S.N. (1981).

- Postoje osnovi sumnje da je, tokom sprovođenja referenduma, S.N. na biračkom mestu 35. u Beogradu razbio glasačku kutiju. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti priveden nadležnom tužilaštvu.

17.00 - Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je do 16 časova na referendumu glasalo 20,06 odsto od ukupnog broja birača.

15.45 - Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić glasala je danas na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa i istakla da je to važan korak ka transparentnijem i efikasnijem sudstvu u Srbiji. Matić je glasala oko 15 časova u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi, u pratnji supruga i dvojice sinova.

TANJUG/ MTTT/ MARINA JANCEVIC
Ministarka Matić na glasanje je došla sa suprugom i sinovima

15.12 - Oglasio se RIK:  Do 14 časova na republičkom referendumu o promeni Ustava glasalo je 14,99 odsto od ukupnog broja upisanih birača u Srbiji.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

U beogradskom regionu izlaznost je 13,90 odsto, u Vojvodini 16,84 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 14,14 odsto, a u regionu Južne i Istočne Srbije 14,30 odsto.

Preliminarni rezultati glasanja se očekuju oko 22 časa.

 14.30 - Pripadnici specijalne kosovske policije raspoređeni su u desetak džipova i oklopnih vozila, okrenuti u pravcu severnih opština - Zvečanu i Leposaviću i punktu Jarinje

14.20 - Na referendumu o izmenama Ustava u delu o pravosuđu do 13.00 sati glasalo je ukupno 12 odsto građana, saopštila je Posmatračka misija CRTA.

13.15 - RIK: Do 12 časova izlaznost građana na referendumu u Srbiji je 8,99 odsto. U beogradskom regionu izlaznost do podne je 7,89 odsto, u Vojvodini 11,07 odsto, regionu Šumadije i Zapadne Srbije 7,74 odsto, a regionu Južne i Istočne Srbije 8,47.

13.02 -  U Beču je jutros, tačno u sedam časova, otvoreno glasačko mesto u Konzularnom odelenju Ambasade Srbije u Austriji, na kome naši građani mogu da učestvuju na referendumu o promeni Ustava Srbije.

13.01 -  Više od stotinu Srba iz Kosovskog Pomoravlja krenulo je svojim automobilima krenulo ka Vranju gde su učestvovali u referendumu koji se danas održava u Srbiji, prenosi TV Most.

Pre toga je u Gornjem Kuscu, kod Gnjilana, gde se prethodnih godina uobičajeno glasalo, održan protest građana sa pitanjem zašto je Srbima onemogućeno pravo glasa.

12.28 -  Direktor republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je govorio o izlaznosti na referendumu povodom promene Ustava u odnosu na izlaznost na izborima 2020. godine.

12.15 - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević iskoristio je svoje građansko pravo i glasao je na referendumu.

Tanjug/Tava Radovanović
 

Nakon glasanja se obratio građanima:

- Potvrdio sam svoje mišljenje o jednoj tako važnoj stvari kao što je reforma tužilaštva i pravosuđa pomoću koje oni postaju nezavisni - izjavio je Vučević.

11.20 - Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović glasala je danas na referendumu o promeni Ustava.

Tanjug/Rade Prelić
Ministarka Marija Obradović ispunila je građansku dužnost

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ispunio je takođe građansku dužnost i izašao na referendum. Vulin je glasao na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" na Vidikovcu.

11.15 - Do 10 časova izlaznost na referendumu o promeni Ustava Srbije je 3,61 odsto ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija. Kako kažu, ovo jeste manja izlaznost u odnosu na prethodne izbore, ali da se očekuje "skok" izlaznosti do kraja dana. Većih neregularnosti nije bilo. 

TANJUG/ Sava Radovanović
RIK saopštio prve podatke o izlaznosti na referendumu

11.00 - Portal "Kosovo Online" oboren je usled hakerskog napada u danu kada se u Srbiji održava referendum, a Srbima na Kosovu i Metohiji je to pravo uskraćeno.

Kosovo onlajn printscreen
 

10.45 - Ministarka pravde Maja Popović glasala je na referendumu jutros u devet časova na glasačkom mestu u Opštini Vračar. Ona je pozvala građane da izađu na referendum u što većem broju i da daju podršku ustavnim promenama, a time i jačanju vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde
Ministarka pravde Maja Popović glasala na referendumu

10.20 - U Beču je jutros, tačno u sedam časova, otvoreno glasačko mesto u Konzularnom odelenju Ambasade Srbije u Austriji, na kome naši građani mogu da učestvuju na referendumu o promeni Ustava Srbije. Prvi je, mogućnost da se izjasni o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, iskoristio Miomir Miladinović, poreklom iz Smedereva. Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić u ranijem pozivu građanima, rekao je da građani traže efikasno i nezavisno pravosuđe, a referendum, koji se održava po prvi put i izvan matice, tome otvara vrata.

Tanjug/Rade Prelić
Na referendumu je glasala ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović

10.10 - O promenama Ustava u oblasti pravosuđa svoj glas na referendumu jutros su dali i ministar za evropske integracije Jadranka Joskimovic u Osmoj beogradskoj gimnaziji, kao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Glas na referendumu dao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

10.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da odluka Prištine da ne dozvoli Srbima sa KiM da glasaju na referendumu nije iznenađenje, s obzirom na konstantno maltretiranje Srba, ističući da je dublji problem Kvinta, pet zemalja, kojima, primećuje, ličimo na idiote, budući da za Prištinu nema nikakvih sankcija.

24sedam/Katarina Mihajlović
Predsednik Srbije daje izjavu novinarima nakon glasanja na referendumu

“Nedozvoljavanje glasanja u srpskim sredinama na KiM nije iznenađenje imajući u vidu sve što Kurti i njegova vlada rade - maltretiranje, šikaniranje Srba, slanje specijalnih jedinica, pravljenje punktova na 15 kilometara, šikaniranje u svim enklavama… Ali, mislim da su Srbi jasno rekli šta žele i danas pokazali da je glas Srba sa KiM glas “da”, glas za Srbiju, a ne za Kurtija”, rekao je Vučić, komentarišući odluku Prištine.

9.50 - Na referendumu za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, glasali su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. 

Tanjug/ Predrag Mitić
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić glasa na referendumu

Nakon glasanja, Vesić je rekao da je današnji referendum za promenu Ustava Srbije značajan za napredak Srbije ka EU, ali i za dalju demokratizaciju naše zemlje.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIć
Ministar Momirović daje izjavu nakon glasanja na referendumu

Ministar Momirović pozvao je građane da izađu na referendum i istakao da je zaokruživanje reči "da" prilika da se u Srbiji zaustavi politički pritisak na pravosuđe.

24sedam/Goran Sivački
 

9.45 - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić glasala je danas u 9.30 časova na biračkom mestu u Školi za dizajn u Krupanjskoj ulici

9.35 - Predsednik Srbije izjavio je nakon glasanja da se nada da će građani danas glasati za napredak demokratije i vladavine prava u zemlji. “Da će glasati za suštinski, istinski nezavisno pravosuđe, samostalno tužilaštvo”, rekao je Vučić novinarima nakon glasanja.

24sedam/Katarina Mihajlović
Predsednik Vučić daje izjavu nakon glasanja na referendumu

9.30 - Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, glasala je danas na referendumu.

Tanjug/Zoran Žestić
Na referendumu je glasala i ministarka Irena Vujović

 

Ona je glas za promene Ustava u oblasti pravosuđa dala na biračkom mestu broj 33, u Školi za dizajn na Dedinju.

24sedam/Danilo Krša
Ministar Siniša Mali glasao je na referendumu

9.10 - Na referendumu je glasao i ministar finansija Siniša Mali na glasačkom mestu u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu.

24sedam/Katarina Mihajlović
Predsednik Srbije glasao na referendumu

9.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svoj glas na referendumu dao je na biračkom mestu broj 140, u vrtiću "Tesla-nauka za život".

8.45 - Veliki broj građana u srpskim sredinama na KiM, južno i severno od Ibra, okupio se jutros u 8 sati na svojim biračkim mestima gde inače glasaju da pokušaju da ostvare svoje biračko pravo i glasaju na referendumu. Zatekla su ih i zatvorena biračka mesta zbog odluke Prištine da ne dozvole Srbima na KiM glasanje na referendumu. U Kosovskoj mitrovici ispred Tehnicke škole okupilo se više stotina Srba. Oni su nosili transparente "Da za slobodu ne za ropstvo", " Da za mir, ne za sukobe", "Da za pravo i pravdu, ne za silu i teror ".

.

Tanjug/STR
 

8.20 - Sva biračka mesta u Novom Sadu otvorena su jutros na vreme, tačno u sedam sati, potvrdili su u Gradskoj izbornoj komisiji. Gužvi na biralištima nema i poštuju se epidemiološke mere.

8.00 - Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević glasala je danas na republičkom referendumu na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
Darija Kisić Tepavčević glasala na referendumu

7.15 - Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, glasao je jutros u 7 časova na biračkom mestu 35 u Mesnoj zajednici "Dedinje" i kao prvi glasač otvorio glasanje na tom biračkom mestu.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Ivica Dačić prvi je glasao na svom glasačkom mestu "Dedinje"

Repubička izborna komisija donela je sinoć odluku da glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo mogu da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Skupština Kosova, naime, usvojila je juče Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na KiM. "Za" je glasalo 76 poslanika, nije bilo glasova protiv i jedan poslanik je bio uzdržan, a poslanici Srpske liste prethodno su napustili sednicu.

Prethodno je na administrativnom prelazu Merdare priveden na informativni razgovor koordinator Republičke izborne komisije (RIK) Marko Janković. Njemu je zaplenjen referendumski materijal, koji je hteo da dopremi u južnu srpsku pokrajinu. On je priveden zajedno sa trojicom vozača, a u međuvremenu je pušten.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upozorio je da je Priština spremna da preduzme akcije ukoliko referendum o ustavnim promenama u Srbiji bude održan na, kako je rekao, nezakonit način. Kurti i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala ponovili su da referendum o ustavnim promenama u Srbiji neće biti održan na KiM, "ni legalno, ni ilegalno", prenosi prištinski Reporteri.

Na odluku prištinskih vlasti da ne omoguće Srbima glasanje na referendumu reagovali su i zvaničnici EU i zemalja Kvinte.

Portparol EU Peter Stano pozvao je vlasti u Prištini da omoguće Srbima na KiM da glasaju 16. januara na referendumu o ustavnim promenama, naglasivši da svi građani imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.

Nemački ambasador u Prištini je ranije na svom nalogu na Tviteru objavio poziv zemalja Kvinte i EU kosovskoj vladi da omogući Srbima da ostvare svoje pravo glasa na referendumu Srbije.

Promenu Ustava predložila je Vlada Srbije radi obezbeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava. Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose se na samo pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike