Premijerka glasala na Dedinju: Ana Brnabić se izjasnila na referendumu (FOTO, VIDEO)

16.01.2022

08:55

0

Premijerka Ana Brnabić je glasala na biračkom mestu u Školi za dizajn, Krupanjska 3

Premijerka glasala na Dedinju: Ana Brnabić se izjasnila na referendumu (FOTO, VIDEO)
ana brnabić goran sivački (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić glasala je danas na referendumu za promenu Ustava.

Premijerka je glasala u 9.45 časova na biračkom mestu 34 u Školi za dizajn, Krupanjska 3 na Dedinju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se takođe izjasnio na referendumu raspisanom radi obezbeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.

Predsednik je glasao u 9.10 časova na biračkom mestu broj 140, u Dečijem vrtiću “Tesla-nauka za život“ u Bulevaru Crvene Armije 1, u Novom Beogradu.

Na referendumsko pitanje "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", građani se izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Nakon glasanja premijerka je naglasila da je obavila svoju građansku dužnost.

- Glasala sam na referendumu o promenama u Ustavu Republike Srbije u oblasti pravosuđa kako bi imali veću vladavinu prava u Republici Srbiji, kako bi sudstvo u Srbiji bilo nezavisno, a tužilaštvo samostalno, kako bi pred sudovima bili svi jednaki i kako se sudije nikada više u Srbiji ne bi birale po opštinskim oborima bilo koje stranke, kako nikada više ne bi morali da vidiimo ono što smo gledali 2009. godine sa onom "reformom" pravoosuđa kako su je zvali, a u stvari je bila potpuno politička čistka sudija kada je 837 sudija u jednom danu ostalo bez funkcije iako je Ustav garantovao samosatalnoost njihove funcije - kazala je premijerka.

Kako je dodala nada se da je ovo početak jednog novog poglavlja gde ćemo dodatno imati jače institucij.

- Verujem da je glas "za" promenu Ustava glas za to zato što nikada više ukliko prođu ove promene ustava, niko neće moći d kaže da čeka mig odzgo ili od nekog političara da bii doneo neku presudu. Svakako ovo je garancija da nikada tako nešto neće biti moguće iako to od 20104. nije ni bilo moguće - zaključila je premijerka Srbije.

Glasačka mesta su otvorena u 7 sati, a do 20 časova građani imaju mogućnost da kažu da li su za promenu Ustava i nezavisno pravosuđe koje ona donosi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike