RIK donela odluku: Građani sa KiM glasaće u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju!

15.01.2022

20:23

0

Obrazlažući predlog odluke, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je obaveza da se svim glasačima, pa i onima sa Kosova i Metohije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo

RIK donela odluku: Građani sa KiM glasaće u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju!
Vladimir Dimitrijevic foto Katarina Mihajlovic (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Repubička izborna komisija (RIK) donela je večeras odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budućni da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Obrazlažući predlog odluke, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je obaveza da se svim glasačima, pa i onima sa Kosova i Metohije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo, posebno imajući u vidu da je referendum jedno od prava koje se ostvaruje neposrednim učešćem građana.

Zato je predloženo da se, nakon što privremene institucije samouprave u Prištini nisu dozovlile održavanje referenduma, odnosno prikupljanje listića na KiM, glasanje, umesto na Kosovu i Metohiji, vrši u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

- Glasanje bi se vršilo na 45 biračkih mesta, u ta četiri grada, tako što će broj birača na već postojećim biračkim mestima biti uvećan za broj birača koji je ušao u onaj ukupan broj koji smo već utvrdili na sednici pre dva dana. Nakon usvajanja odluke, sve bi bilo objavljeno sa brojem birača na ovim mestima u Službenom glasniku. Tako bismo pružili šansu biračima sa KiM da iskoriste svoje pravo - rekao je Dimitrijević.

Pojasnio je i da se glasovi birača sa KiM neće odvojeno utvrđivati, već da će postojati jedna glasačka kutija, izvodi iz biračkih spiskova biće spojeni, a glasovi na biračkim mestima u ta četiri grada utvrđivani zbirno.

Dimitrijević je, otvarajući sednicu, posebno pozdravio kolegu, člana RIK-a Marka Jankovića, koji je sinoć priveden na administrativnom prelazu Merdare, dok je dopremao referendumski material.

Republička izborna komisija
 

Dodao je da je Janković sinoć pokušao da, u skladu sa dosadašnjom praksom, na proteklim izborima, preda materijal predstavnicima OEBS-a na administrativnim prelazima, nakon čega bi oni nastavili sa daljom procedurom.

Umesto toga, naš koordinator, zajedno sa vozačima i predstavnicima Pošte bio je zadržan i pušten tek u ranim jutarnjim časovima, dodao je Dimitrijević.

On je podsetio i da se biračka mesta sutra ujutru otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 sati.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike