Skandal na KiM uoči referenduma: Kurtijev savetnik odbio poziv na razum, oglasile se zemlje Kvinte!

14.01.2022

12:55

0

Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima, stoji u saopštenju zemalja Kvinte

Skandal na KiM uoči referenduma: Kurtijev savetnik odbio poziv na razum, oglasile se zemlje Kvinte!
Kosovska Mitrovica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Politički savetnik premijera privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbina Kurtija Jeton Zulfaj odbio je poziv nemačkog ambasadora na Kosovu i Metohiji Jorna Rodea da se Srbima u Pokrajini dozvoli da glasaju na predstojećem referendumu za promenu Ustava Srbije.

- Ustanovljena praksa je bila loša praksa kojom je "stranim ilegalnim strukturama dozvoljeno da slobodno deluju u našoj zemlji" - napisao je na Tviteru Zulfaj.

On je poručio da svi građani srpske nacionalnosti na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju preko Kancelarije Srbije za vezu u Prištini ili poštom.

- Svi vi podržavate vladavinu zakona na Kosovu - poručio je Zulfaj Rodeu, prenosi portal Kosovo onlajn.

Nemački ambasador u Prištini je ranije na svom nalogu na Tviteru objavio poziv zemalja Kvinte i EU kosovskoj vladi da omogući Srbima da ostvare svoje pravo glasa na referendumu Srbije.

ATAImages/ A.A.
 

Saopštenje zemalja Kvinte (Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Italija, Velika Britanija) i Evropske unije o održavanju referenduma 16. januara 2022. u Srbiji o promeni Ustava.


- Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji. Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima. Sa žaljenjem konstatujemo da kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Kosovu na predstojećem referendumu u skladu sa ranijom praksom. Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom.

Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU. Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike