Ovi signali upozorenja pokazuju da preterujete sa vodom: Vreme je za pauzu

20.05.2024

06:44

0

Autor: K. B.

Često se čuje da treba da pijemo velike količine vode svakog dana, ali prekomerna hidratacija zapravo može izazvati simptome koji mogu biti štetni po organizam

Ovi signali upozorenja pokazuju da preterujete sa vodom: Vreme je za pauzu
Copyright Profimedia

Veći unos vode obično rezultira češćim odlascima u toalet, ali to nije jedina opasnost. Problem nastaje kada se prekomerna hidratacija kombinuje sa gubitkom ključnih elektrolita. "Previše vode može dovesti do stanja poznatog kao hiponatremija, što je opadanje nivoa natrijuma u krvi", objašnjava dijetetičarka Kristin Koskinen za Eating Well. Natrijum je važan elektrolit koji reguliše distribuciju vode u telu i njeno izlučivanje. Iako je retko, trovanje vodom može se dogoditi ako unosite više vode nego što vaše telo može da izbaci. Hiponatremija se obično javlja kod aktivnih sportista ili osoba s određenim zdravstvenim stanjima, posebno tokom ili nakon ekstremnih fizičkih napora i dehidracije kada se voda unosi bez elektrolita.

Freepik
 

Prema stručnjacima, žene trebaju dnevno popiti 2.7 litara vode, dok bi muškarci trebali da unesu 3.7 litara kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe. Iako je voda najbolji izbor većinu vremena, korisno je konzumirati sportske napitke s elektrolitima poput natrijuma i kalijuma kada su uslovi takvi da dolazi do prekomernog znojenja.

Međutim, trovanje vodom i hiponatremija nisu problemi s kojima se većina ljudi suočava kada je u pitanju hidratacija. Telo će vas prirodno naterati da usporite ili prekinete unos vode kako bi izbeglo ove neželjene efekte.

Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati da unosite previše vode:

  • Vaš urin je izrazito svetle boje, što može ukazivati na preteran unos tečnosti.
  • Česte posete toaletu, naročito ako prelaze učestalost od šest do osam puta dnevno.
  • Osećaj nadutosti ili mučnine, što može biti posledica prekomernog unošenja vode.
  • Glavobolja, koja može biti posledica smanjenja nivoa natrijuma u krvi zbog prevelike hidratacije.

Važno je osluškivati signale tela i prilagođavati unos vode prema sopstvenim potrebama.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike