Kada je najbolje uzimati vitamine? Ove izbegavajte na prazan stomak, dok se drugi preporučuju pre spavanja

03.03.2024

06:43

0

Autor: K. B.

Kada je reč o uzimanju vitamina i suplemenata, važno je pravilno uskladiti njihovu konzumaciju kako biste maksimalno iskoristili njihove benefite

Kada je najbolje uzimati vitamine? Ove izbegavajte na prazan stomak, dok se drugi preporučuju pre spavanja
Copyright Profimedia

Dr Dimitar Marinov, docent na Medicinskom univerzitetu u Varni, Bugarska, pruža korisne smernice o tome koje vitamine treba uzimati uz obrok, pred spavanje ili na prazan stomak.

Vitamini rastvorljivi u mastima, kao što su vitamin D, vitamin E, vitamin A i vitamin K, najbolje je konzumirati uz obrok ili grickalice koje sadrže zdrave masti, poput avokada, maslinovog ulja ili žumanca. Ovo omogućava optimalno oslobađanje žuči i enzima pankreasa u želucu, neophodnih za apsorpciju ovih vitamina.

Magnezijum, koji pomaže u opuštanju i poboljšava san, preporučuje se uzimanje uz večeru. Ipak, važno je izbegavati ga na prazan stomak, kako bi se izbegli potencijalni problemi sa varenjem, poput dijareje. Melatonin, još jedan suplement za spavanje, trebalo bi uzeti jedan do dva sata pre odlaska na spavanje.

Pixabay
 

Vitamini rastvorljivi u vodi, uključujući vitamin C i sve grupe vitamina B, najefikasnije se apsorbuju i metabolizuju na prazan stomak. Alana Kessler, registrovani dijetetičar i konsultant za ishranu, preporučuje njihovo uzimanje ujutru, uz čašu vode, kako bi telo lakše apsorbovalo ove vitamine.

Gvožđe se takođe preporučuje uzimanje na prazan stomak, ali je važno izbegavati mlečne proizvode istovremeno, jer mogu blokirati apsorpciju gvožđa. Kombinovanje gvožđa sa vitaminom C dodatno poboljšava apsorpciju. Probiotici, posebno oni koji sadrže Lactobacillus i Bifidobacterium, deluju efikasnije kada se uzimaju na prazan stomak, otprilike 30 minuta pre obroka.

Pametno usklađivanje vremena uzimanja vitamina i suplemenata sa njihovim dejstvom može poboljšati njihovu efikasnost i doprineti vašem opštem zdravlju.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike