Jesen stiže, dunjo moja: Vitaminsko čudo sa lekovitim svojstvima

23.10.2023

14:52

0

Vekovima je poznata u narodnoj medicini kao prirodni lek protiv raznih tegoba

Jesen stiže, dunjo moja: Vitaminsko čudo sa lekovitim svojstvima
Copyright Freepik

Jesenji plodovi prirode donose mnoge blagodeti, a jedno od voća koje se posebno ističe je dunja. Ovo zlatno-žuto voće ne samo da osvežava svojim neodoljivim mirisom i ukusom, već je i prava riznica zdravlja.

Dunja, koja vodi poreklo iz jugozapadne Azije, vekovima je poznata u narodnoj medicini kao prirodni lek protiv raznih tegoba. Njeno lekovito dejstvo nije ograničeno samo na plod. Seme, listovi, čak i sok i sirup od dunje takođe se koriste u lekovite svrhe.

Kada je reč o nutritivnoj vrednosti, dunja je prava vitaminska bomba. Bogata je vitaminom C, vitaminima B grupe, karotenom, a takođe sadrži i važne minerale poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra i gvožđa. Ne smemo zaboraviti ni dijetalna vlakna i proteine koje pruža.

Njena lekovita svojstva

Međutim, njeno seme krije možda i najveću tajnu. Kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja može pomoći osobama koje pate od kašlja. Seme dunje je takođe bogato vitaminom B17, poznatim po antikancerogenom dejstvu.

Unsplash
 

Osim toga, dunja ima sposobnost da povoljno deluje na rad creva i štiti od infekcija, zahvaljujući sadržaju tanina i pektina. Ovi sastojci takođe mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i pružiti zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Dunjin sok je postao popularan lek za kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena dunja često preporučuje osobama sa anemijom ili onima koji imaju problema sa želudačnom i crevnom sluzokožom.

Unsplash
 

Za sve one koji traže prirodna rešenja za zdravstvene probleme, dunja se može pokazati kao odličan izbor. Njen čaj može biti pravi saveznik protiv nesanice, napetosti i neprijatnog zadaha, dok sluz iz semena može pomoći kod opekotina.

Dunja, osim što je ukusna i mirisna, donosi i mnoge zdravstvene benefite, te je svakako vredi uvrstiti u svoju ishranu ovog jesenjeg perioda.

Pixabay
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike