Snovi od kojih nam se crvene obrazi: Istraživanje skrivenih fantazija i njihovog značaja

21.05.2023

20:43

0

Autor: K. B.

Psiholozi tvrde da partneri iz snova najčešće predstavljaju „našu drugu stranu ličnosti“

Snovi od kojih nam se crvene obrazi: Istraživanje skrivenih fantazija i njihovog značaja
Žena spava - Copyright Freepik

Istraživanje otkriva da skoro polovina Britanaca redovno sanja o seksu, dok 15 odsto njih doživljava seksualne odnose sa "neprikladnim" partnerima poput kolega.

Zanimljivo je da je utvrđeno da jedan od 25 muškaraca sanja o trudnoći, a jedna petina njih sanja kako ih partnerka ili supruga vara.

- Snovi, a posebno oni koji nas iznenada probude, neretko nose neke simbolične poruke iz naše podsvesti. Emocija koju prvo osetimo posle buđenja najbolji je pokazatelj o tome da li san predstavlja nešto dobro ili loše. Naša podsvest je slična našem prijatelju, vodiču i zaštitniku. To nas može ohrabriti i utešiti ako doživimo neki neuspeh ili ne postignemo ono što smo želeli - objasnila je dr Kejt Herni, koja je sprovela prvo obimnije istraživanje snova o seksualnim odnosima.

Dodala je da je korisno analizirati snove, jer često imaju dublja značenja, i objasnila šta može biti njihova pozadina odnosno razlog.

Freepik
 

Zašto ima nelogičnosti 

Sanjanje je složen proces koji odražava naše unutrašnje želje, emocije i iskustva. Studije su pokazale da prosečna osoba sanja oko dva sata svake noći, a većina snova se zapravo odnosi na svakodnevne situacije i teme. Međutim, seksualni snovi su takođe uobičajeni i mogu predstavljati izražavanje naše želje za seksualnim zadovoljstvom.

U tim snovima, seksualni odnosi mogu biti nelogični i uključivati osobe s kojima u stvarnom životu nemamo romantični odnos. To je zato što snovi nisu nužno vezani za stvarnost, već odražavaju naše unutrašnje fantazije i potrebe.

Kada smo u emotivnoj vezi, seksualno ponašanje se razvija i postaje izražaj emocionalne i psihološke bliskosti. Međutim, ako veza ne uspe, te karakteristike početne seksualne privlačnosti mogu se izgubiti, što često rezultira prekidom veze. Zbog toga nije neuobičajeno da u snovima doživljavamo seksualne odnose s bivšim partnerima, posebno ako postoji frustracija ili nedostatak zadovoljstva u sadašnjem emotivnom životu.

Važno je napomenuti da snovi ne treba shvatiti doslovno i da ne moraju uvek imati dublje značenje. Oni su složena mreža naših misli, osećanja i iskustava, a tumačenje snova je subjektivno i individualno.

Sklonost istom polu

Razgovori o seksualnoj orijentaciji postaju sve otvoreniji, što može uticati na učestalost snova o seksualnim odnosima sa osobom istog pola. Međutim, važno je napomenuti da ti snovi mogu imati dublje značenje.

Psiholozi ističu da osoba istog pola u takvim snovima može predstavljati samog/samu sanjara/icu. Ovi snovi mogu pružiti uvid u neke aspekte ličnosti i ponašanja koje osoba možda nije dovoljno svesna. Oni mogu ukazivati na skrivene želje, potrebe ili delove identiteta koji traže pažnju.

Snovi vam u ovom smislu mogu ukazati da ste na primer sebični ili u da vam nedostaje samopouzdanja. Ako su ovakvi snovi česti, stručnjaci savetuju meditaciju kao put do samospoznaje.

Snovi o seksu na javnom mestu

Snovi o seksualnim odnosima na javnom mestu mogu imati različita značenja, a njihova interpretacija zavisi od konteksta i ličnih iskustava pojedinca. Stručnjaci sugerišu da ovakvi snovi mogu odražavati neke dublje emocionalne ili psihološke procese.

Jedno moguće tumačenje je da snovi o seksu na javnom mestu ukazuju na unutrašnje konflikte i osećaj nepromišljenosti u nekoj situaciji. Možda ste se osećali ranjivo zbog prethodnih postupaka koji su mogli privući kritiku ili osudu okoline. Vaš superego, odnosno unutrašnji kritički glas, može vas upozoravati na potrebu za promišljenijim ponašanjem i svestranijim sagledavanjem posledica svojih postupaka.

Pixabay
 

Kolege i koleginice

U situaciji kada svakodnevno sa kolegama radite u prijateljskoj atmosferi nije neuobičajeno da se jave male fantazije pa i flert. Pošto je reč o svakodnevici, snovi u kojima smo intimni sa nekim od kolega, jednostavno samo preslikavaju deo našeg života.

Ipak, Frojd bi u ovom slučaju rekao da je ovde odgovoran deo naše ličnosti (Id) koji traži osnovno zadovoljenje nagona, imajući u vidu da se kod muškaraca u ovakvim snovima javlja i erekcija, a kod žena isto tako, seksualno uzbuđenje.

Zato prihvatite to kao normalnu stvar o kojoj možete i da ne govorite, ako vam je neprijatno.

Muškarci koji sanjaju o trudnoći

Ponekad muškarci mogu osećati veliku empatiju sa svojim partnerom i čak iskusiti simptome trudnoće. U nekim slučajevima, želja da sa partnerkom prođu kroz razne aspekte trudnoće, ispuni im se u snovima.

U simboličkom smislu podsvesti, takav san može da ukazuje na potvrdu voljenosti ali i na to da je tom muškarcu „na leđima veika odgovornost, da ima velike planove i ambiciozne ideje".

Pexels
 

Biti go u javnosti ( u snovima )

Ako posle sna u kom ste goli na ulici, u kafiću, ili na nekom drugom javnom mestu osećate stid i sramotu, to možda otkriva da imate problema sa prihvatanjem vašeg ponašanja i da se bojite zamerki i osuda zbog nečega što ste uradili. 

Ovakvi snovi mogu biti i pokazatelj da ste se osoba, koja je posle nekih društvenih problema i nesuglasica, konačno pronašla osećaj slobode. U tom slučaju, posle snova se nećete osećati osramoćeno već uzbuđeno i oslobođeno.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike