Važne preporuke za decu i roditelje posle masakra u školi na Vračaru: Šta treba raditi ako se javi intenzivan strah ili promene u ponašanju

04.05.2023

18:11

0

Autor: Z. A.

Tuga je velika, važo je ostati pribran

Važne preporuke za decu i roditelje posle masakra u školi na Vračaru: Šta treba raditi ako se javi intenzivan strah ili promene u ponašanju
Copyright Pexels

Našu zemlju juče je paralisala i rastužila vest o ubistvu osam đaka i čuvara Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, u srcu Beograda. Stručnjaci u oblasti mentalnog zdravlja juče su apelovali na važnost reakcije društva i objavili preporuke kako se ponašati i šta uraditi posle ovakve tragedije.

Organizacija The National Child Traumatic Stress Network (NCTSN), koja se bavi edukacijom i preporukama u slučaju traumatičnih događaja koja pogode porodicu, decu ili zajednicu svojevremeno je objavila upustvo posle masovne pucnjave i ubistava na javnom mestu.

U izveštaju NCTSN-a stoji da je ponašanje tinejdžera i dece pod velikim uticajem roditelja, rodbine, nastavnika i staratelja kada se dogodi incident u kojem je ubijeno više lica.

Pexels
 

U ovakvim situacijama maloletna populacija se najčešće obraća odraslima kako bi dobili informacije, utehu i pomoć. Spektar emocija i obrazaca ponašanja pojavljuje se posle masovnih ubistava u nekoj od javnih institucija, pre svega u školama. Kako piše NCTSN, oni vremenom iščeznu, ali je važno da roditelji budu podrška i od pomoći i deci i sebi.

Najčešće reakcije

  • Anksiozni napadi, zebnja, strah za bezbednost za sebe i druge
  • Preovladavajući strah da će se ista situacija (masovna ubistva ili nesreća) ponoviti
  • Promene u ponašanju uključuju; pad koncetracije, povećana osetljivost i bes, tuga, radikalne promene u pogledu na život i budućnost, nesanica ili povećan broj sati sna, intezivnije loše navike - alkohol, narkotici ili ponavljanje radnji koje ugrožavaju sebe i druge, pad interesovanja za uobičajene aktivnosti i odustvo socijalizacije i komunikacije sa prijateljima i poznanicima
  • Glavobolja, bolovi u stomaku, bolovi i jeza
  • Preterana fokusiranost na tragediju koja se desila i neprestani razgovori na tu temu
  • Burne reakcije na ubistva i pucnjavu
  • Preosetljivost na glasne zvukove

U preporukama NCTSN-a navodi se nekoliko važnih stvari koje mogu da pomognu u krizi koja je nastupila posle incidenta.

Pexels
 

Šta se roditeljima savetuje da čine za sebe

  • Da vode računa o svom mentalnom zdravlju i obezbede sebi dnevnu rutinu i redovan san.
     
  • Da iskoriste vreme za razgovor sa rodbinom ili prijateljima kako bi dobili adekvatnu podršku; da odlože bilo kakve radikalne životne promene u ovakvim trenucima.
     
  • Da se odmore i rade stvari koje im prijaju.

Šta da uradite za svoje dete

NCTSN predlaže da se što više vremena provodi sa detetom i da mu se pruži adekvatna podrška.

  • Važno je da deci date do znanja da mogu da vam postave bilo kakvo pitanje i da izraze svoju brigu i osećanja. Pružite deci informacije koje mogu da im pomognu i pružite im podršku. Nećete znati odgovore na sva pitanja i to treba da kažete svojoj deci. Istovremeno, nije poželjno forsirati decu da pričaju o stvarima o kojima ne žele. Važno je da znaju da mogu da vam se obrate.
     
  • Obezbedite deci rutinu, dnevne aktivnosti, fizičku aktivnost i adekvatan san. Važno je da znaju da je u redu da na neko vreme se udalje od onih koji pričaju o ubistvima i isto tako da ne moraju da učestvuju u događajima koji su u vezi sa nesrećom.
     
  • Zaštite decu od medijskih izveštaja i društvenih mreža. Potrebno im je objasniti da izveštaji o ubistvima i teorije na društvenim mrežama mogu da izazovu dodatni strah i osećaj paranoje.
     
  • Potrebno je strpljenje i reagovati u slučaju da dođe do radikalnih promena u ponašanju kada je važno potražiti stručni pomoć.
Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Telefoni za podršku

Da bi se pružila psihološka podrška porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar“, otvorene su dve nove telefonske linije, uz nekoliko postojećih koje već pružaju besplatnu psihološku pomoć i podršku.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu otvorio je dve telefonske linije: 063/8681-757 i 063/8682-217, na koje mogu da se jave učenici i nastavnici kojima je ova vrsta pomoći potrebna, nakon tragedije kojoj su prisustvovali kada je učenik ove škole pucao i usmrtio osmoro đaka i radnika obezbeđenja, a šestoro dece i jedna nastavnica povređeni i hospitalizovani.

Svi kojima je pomoć potrebna mogu da pozovu i Nacionalnu dečju liniju (NADEL) 116 111, zatim Savetodavni telefon za roditelje 0800 007 000, Cenar Srce na broj 0800 300 303, Centar za mentalno zdravlje – Terazije 3 011 3612467, kao i Pokret Nesalomivi na broj 0800 001 002.

 

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike