Dan posle masakra na Vračaru: Načelnik policije otkrio nove detalje, od sutra Knjiga žalosti ispred glavnog ulaza (FOTO/VIDEO)

05.05.2023

14:14 >> 00:42

0

Kao izraz tuge i saosećanja, Srbija je proglasila trodnevnu žalost

Dan posle masakra na Vračaru: Načelnik policije otkrio nove detalje, od sutra Knjiga žalosti ispred glavnog ulaza (FOTO/VIDEO)
Tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" - Copyright Foto: 24sedam/Lj.K./Katarina MIhajlović

Juče je došlo do tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je jedan učenik ove škole izvršio napad vatrenim oružjem, usmrtivši osam đaka i jednog čuvara, dok je šestoro učenika i nastavnica istorije zadobilo teške povrede.

Kao izraz tuge i saosećanja, Srbija je proglasila trodnevnu žalost, a danas je u svim školama širom zemlje počela nastava s jednim minutom ćutanja, kako bi se odala pošta žrtvama ovog strašnog događaja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Popodnevna smena će takođe otpočeti s minutom ćutanja.

Činjenice:

- K.K. (13), učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubio je osmoro đaka te škole i čuvara Dragana Vlahovića
- Nije napunio 14 godina zbog čega nije krivično odgovoran
- Ocu dečaka, čije je pištolje uzeo, juče je određeno zadržavanje
- Skupovi solidarnosti širom Srbije
Cveće i sveće za ubijene i jutros ispred škole i na Cvetnom trgu

00.41 - Hezonja otkrio Dekove suze u svlačionici, užas na Vračaru ga slomio: Nema tu više priče o košarci, to je katastrofa!

23.59 - Kragujevac oplakuje žrtve masakra

23.55 - Pucnjava u Mladenovcu! Ubijene dve osobe, ranjeno sedam? Napadač puca i u susednom selu dok ga policija juri

23.23 - U Užicu nepregledna kolona

Nepregledna kolona Užičana večeras na skupu ćutanja, kojim su građani izrazili tugu i saučešće porodicama nastradalih

22.56 - Niš tuguje za žrtvama

Veliki broj Bišlije je večeras izašlo da oda počast žrtvama pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar".

22.38 - Upaljene sveće i u Prištini

Organizatori Festivala "Miredita, Dobar dan!" i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić zapalili su u četvrtak uveče sveće za žrtve napada u sredu na osnovnu školu u centru Beograda.

Zapalili su sveće ispred Narodnog pozorišta u Prištini.

 

 

22.35 - Ubijeni domar Dragan biće sahranjen u subotu

Ubijeni domar škole "Vladislav Ribnikar", Dragan Vlahović, biće sahranjen u subotu u 12 časova na groblju Lešće, dok će opelo početi oko 10.30 časova.

22.20 - Paljenje sveća u Novom Pazaru

22.14 - Kruševljani pale sveće i ostavljaju cveće žrtvama masakra na Vračaru

Uz sveće i cveće, od njih se opraštaju i Kruševljani, u centru grada, pored Spomenika kosovskim junacima.

Kruševački školarci, osnovci i srednjoškolci, spontano su se, putem društvenih mreža, organizovali i uputili poziv, da se okupljanjem i paljenjem sveća kod Spomenika kosovskim junacima oda počast žrtvama tragedije u školi u Beogradu.

22.04 - Dončić plaća pogrebne usluge stradalima u školi na Vračaru

Printscreen/Arena sport
 

21.45 - Građani Zagreba masovno pale sveće za žrtve masakra

Građani Zagreba masovno pale večeras sveće na Cvjetnom trgu u znak žalosti za đacima i čuvarom Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu koje je ubio pomahnitali učenik sedmog razreda.

 

 

21.11 - Potresne slike iz Arene! Cveće i plišane igračke za ubijene u beogradskoj školi! 

20.45 - Minut ćutanja u Areni

Zbog tragedije koja je u sredu ujutru pogodila Srbiju, kada je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nastradalo osmoro učenika i čuvar, ovaj meč je počeo minutom ćutanja.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

20.33 - Brojna saučešća Srbiji na samitu Crnomorske ekonomske saradnje u Turskoj

Predsedavajući Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) i predsednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop, kao i generalni sekretar Organizacije Asaf Hadžijev, uputili su danas predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije (NSRS) Vladimiru Orliću i građanima Srbije izraze najdubljeg saučešća povodom tragedije u Beogradu.

20.14 - Šta će biti sa dečakom koji je pobio učenike na Vračaru?

Ako se utvrdi da je dete duševno bolesno, biće smešteno u neku ustanovu zatvorenog tipa.

20.05 Uznemirujući iskaz dečaka pojavio se u medijima

Trinaestogodišnji učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu, zaprepastio je svojim hladnokrvnim izjavama posle masakra.

- Žao mi što nisam ubio sve učenike sa spiska! Hteo sam da se vratim i sve ih ubijem, ali mi je u dvorištu ispao ranac sa Molotovljevim koktelima i nisam uspeo.

19.58 - Devojčica koja je izbola druga i nastavnicu smeštena u psihijatrijsku ustanovu

Devojčica od 15 godina, koja je danas  u školi "Ruđer Bošković" nožem nanela telesne povrede jednom 15-godišnjem učeniku i profesorki (43) smeštena je u psihijatrijsku ustanovu radi obavljanja pregleda. 

Ona je, kako se saznaje, i ranije imala psihičke probleme, a pre par meseci je izbačena iz pomenute škole. 

Dečak i nastavnica zadobili su lakše telesne povrede i oboje su odmah hospitalizovani u odgovarajuce ustanove.

19.45 - Građani Kragujevca se okupljaju spontano kako bi odali počast stradaloj deci i radniku obezbeđenja.

19.36 - Patrijarh održao opelo u Hramu, pa otišao ispred škole "Vladislav Ribnikar"

Patrijarh Porfirije je nakon održanog opela u Hramu Svetog Save otišao ispred škole u kom se dogodio masakr.

19.23 - Devojčica došla u posetu drugarici, pa nasrnula kuhinjskim nožem na druga s leđa

U gimnaziji "Ruđer Bošković" devojčica L.I. (15) nožem je povredila dečaka A.R. (15) i nastavnicu koja je pokušala da je spreči.

I druga i nastavnicu je posekla po ruci. Saopštenje možete pročitati OVDE.

19.12 - Najnovije informacije o stanju povređenih u krvavom piru

Nastavnica istorije, dečak i devojčica ranjeni u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koji su smešteni u Urgentni centar, su stabilno i dobro. Svo troje su zajedno u jedinici intenzivne nege.

- Nastavnica i ovo dvoje učenika su svesni, komunikativni i razgovaraju između sebe. Lekari i osoblje Urgentnog centra brinu o njima i trude se da ne pominju masakr i sve u vezi s njim. Razgovor doktora i sestara s ovim pacijentima se svodi na terapije, da li im treba nešto, bodre ih uz osmeh i priču o običnim, sitnim stvarima. Trude se da im misli skrenu sa tragedije. Ni deca ni nastavnica ništa ne pitaju o masakru. Telefoni, naravno, nisu pored njih - kaže izvor Kurira.

19.00 - Premijerka Brnabić se oglasila

- Juče je u Vladi Srbije nije bilo osobe koja nije plakala, nije bilo ministra koji nije plakao. Nije bilo osobe u Srbiji koja nije plakala. Danas je vlada usvojila čitav niz mera o kojima je pričao i predsednik. Ne mislim da je sistem zakazao - rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

18.52 - Ljubišić: Postupak protiv dečaka će biti dug

Predsednik Strukovnog odeljenja policije Nenad Ljubišić danas je, povodom višestrukog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar", ocenio da će postupak protiv Koste K. (13) biti dug i sve što se predviđa, kako on kaže, su špekulacije. 

- Što se tiče samih krivičnih dela i određenih sankcija za roditelje i maloletnika, to treba prepustiti nadležnom tužilaštvu i sudskim organima. Treba se izvedu dokazi, da se vodi postupak i da dođe do presude, a to je dug postupak i sve što budemo govorili pre toga samo su neke špekulacije - izjavio je Ljubišić za Tanjug. 

18.41 - Građani Gračanice odaju počast stradalima u Beogradu

U Gračanici veliki broj građana odaje počast stradaloj deci i radniku obezbeđenja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

U porti manastira Gračanica, u istoimenom mestu, čitavog dana građani u velikom broju pale sveće i mole se za pokoj duše stradalih. 

Sveće pale deca, učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, njihovi roditelji, učitelji, nastavnici i profesori. 

Počast odaju i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, kao i politički predstavnici. 

„Neka počivaju u miru i da se ovako nešto nikome i nikada ne desi“, poručuju meštani Gračanice i okolnih sela. 

18.31 - Starčević: Jako je važno da sa decom razgovaramo o njihovim osećanjima

Učitelj osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" Predrag Starčević izjavio je danas da je jako važno sa decom razgovarati o njihovim osećanjima jer, kako je rekao, i deca osećaju tuge i radosti svojih roditelja i nastavnika.

"Ono što je važno je ne davati im strategije, jer to već izaziva nasilnu komunikaciju. Dete i odrastao čovek treba da govori o svojim strahovima, o bolu koji nosi u sebi i negde je veliko razrešenje unutarnjeg stanja kada izgovorimo naglas i kada čujemo sami sebe jer kada razmišljamo o nečemu, a ne govorimo, mi idemo dublje i dublje", rekao je Starčević za Tanjug. 

18.27 - Navijači Partizana odaju počast stradalima u školi

Velika tragedija juče ujutru pogodila je Srbiju, kada je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", na Vračaru, došlo do višestrukog ubistva. Tom prilikom život je izgubilo osam đaka i čuvar, dok je povređeno još šestoro dece i jedna nastavnica.

U trenutku sve je stalo, pa i sport.

Ipak, četvrta utakmica plej-of serije, između Partizana i Real Madrida, večeras će se igrati u beogradskoj Areni, a navijali su pronašli način kako da odaju počast stradali.

18.25 - Važne preporuke za decu i roditelje posle masakra u školi na Vračaru

Našu zemlju juče je paralisala i rastužila vest o ubistvu osam đaka i čuvara Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, u srcu Beograda. Stručnjaci u oblasti mentalnog zdravlja juče su apelovali na važnost reakcije društva i objavili preporuke kako se ponašati i šta uraditi posle ovakve tragedije.

Organizacija The National Child Traumatic Stress Network (NCTSN), koja se bavi edukacijom i preporukama u slučaju traumatičnih događaja koja pogode porodicu, decu ili zajednicu svojevremeno je objavila upustvo posle masovne pucnjave i ubistava na javnom mestu.

U izveštaju NCTSN-a stoji da je ponašanje tinejdžera i dece pod velikim uticajem roditelja, rodbine, nastavnika i staratelja kada se dogodi incident u kojem je ubijeno više lica.

U ovakvim situacijama maloletna populacija se najčešće obraća odraslima kako bi dobili informacije, utehu i pomoć. Spektar emocija i obrazaca ponašanja pojavljuje se posle masovnih ubistava u nekoj od javnih institucija, pre svega u školama. Kako piše NCTSN, oni vremenom iščeznu, ali je važno da roditelji budu podrška i od pomoći i deci i sebi.

18.11 - Roditelji, ako primetite ove simptome, vreme je da reagujete

Institut za pedagoška istraživanja i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja izradili su priručnik sa smernicama kako razgovarati sa decom o pucnjavi u školi, namenjen roditeljima, starateljima, prosvetnim radnicima i svim osobama koje rade sa decom.

Kako se navodi u priručniku ovakav događaj može da izazove različite emocije kod dece, kao što su osećaj straha, panika i anksioznost povodom sopstvene bezbednosti i bezbednosti njihovih bližnjih.

Takođe, upozoravaju, može biti primetan i osećaj tuge i krivice.

18.00 - "Sam je pozvao policiju, a kada su došli..."

Kako su za 24sedam ispričali stanari koji žive preko puta OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, i koji su svedočili hapšenju trinaestogodišnjeg K. K., kada je prva patrola došla na lice mesta, sve je već bilo gotovo.

- Maloletni napadač koji je sam nakon masakra pozvao policiju, stavio je pištolj u ranac kad ih je ugledao i digao obe ruke u vis - rekli su očevici za 24sedam.

17.47 - Kolona đaka se zaputila ka školi na Vračaru da oda počast ubijenima

17.30 - Saopštenje:

U Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ biće otvorena Knjiga žalosti povodom tragedije koja se dogodila u toj ustanovi.

Građani i građanke, učenici i učenice, u knjigu žalosti se mogu upisati u:

• Petak, 5. maja 2023. godine, od 15 do 19 časova

• Subotu, 6. maja 2023. godine, od 10 do 15 časova

• Nedelju, 7. maja 2023. godine, od 10 do 15 časova

Knjiga žalosti biće izložena na glavnom ulazu u Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“.

17.20 - Nikšić: Svet ministara BiH da proglasi Dan žalosti na celoj teritoriji

Predsednik novoformirane Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da bi Savet ministara BiH trebalo da donese odluku o Danu žalosti na teritoriji cele države zbog tragičnih događaja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

"Delim tugu i bol i spreman sam da pošaljem i inicijativu u ime Vlade FBiH. To je žalost za celu BiH, a ne samo za jedan deo države", poručio je Nikšić na konferenciji za novinare nakon prve sednice novoformirane federalne vlade.

Istakao da svi u sistemu vlasti i obrazovanja treba da preduprede takve događaje.

17.15 - Nišlije pozivaju da se oda počast stradalima

 

 

16.57 - Profesor Devete beogradske gimnazije: "Nastavnici trpe razne vidove pritisaka i od učenika i od roditelja"

- Znate sada to je kada se desi ovakva tragedija, svi normalno žele da se pronađu krivci, da se kazne odgovorni, ali u tragediji ovakve razmere krivicu treba tražiti, pa bojim se godinama i decenijama unazad, izjavio je Dašić za Tanjug.

16.20 - "Ne znam da li ću se ikada vratiti u školu"

Jedan od dečaka koji su bili na spisku koji je napravio K.K. pre jezivog masakra koji se juče dogodio u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru rekao je za "Blic" kako je kada je saznao da se našao na listi bio u šoku.

- Ne znam kako ćemo sesti opet u školske klupe, bilo mi je traumatično. Tela mojih drugara su padala na sve strane. Ne znam da li ću se ikada vratiti u školu.

Sa nastradalom decom, ali i ubicom išao je u razred, a kako priča, dečaku koji je juče pucao u školi, odeljenje bila glavna meta.

16.08 - Načelnik beogradske policije otkrio nove detalje

Trinaestogodišnji dečak Kosta K., koji je izvšio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, nakon krvavog pira pozvao je policiju i rekao da je pucao na nekoliko osoba u školi i da je on, kako se može čuti toj izjavi koja je zabeležena i snimljena, psihopata koji treba da se smiri, saopštio je sinoć Veselin Milić načelnik beogradske policije.

Milić je istakao i da je dečak ispričao da je pre izvesnog vremena planirao da nešto slično uradi i na školskom igralištu, ali je tada odustao od te ideje.

Načelnik beogradske policije je u emisiji "Oko" na RTS-a naveo da su zbog ovog nemilog događaja svi u policiji i državi nemi pred ovom tragedijom.

16.00 - "Ljudi već reagovali povodom njega i ranije bilo problema"

Profesor srpskog jezika u Devetoj beogradskoj gimnaziji Milorad Dašić izjavio je danas da prema onome što smo mogli da čujemo za Kostu. K (13), koji je izvršio višestruko ubistvo u školi "Vladislav Ribnikar", jeste da su ljudi već reagovali povodom njega kao i da je bilo problema.

- Znate sada to je kada se desi ovakva tragedija, svi normalno žele da se pronađu krivci, da se kazne odgovorni, ali u tragediji ovakve razmere krivicu treba tražiti, pa bojim se godinama i decenijama unazad, izjavio je Dašić za Tanjug.

15.46 - U ministarstvu spoljnih poslova otvorena knjiga žalosti

U Ministarstvu spoljnih poslova otvorena je knjiga žalosti za diplomatski kor povodom tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", saopšteno je danas iz Ministarstva.

Kako se navodi, u nju će se danas u 17 sati upisati ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Snimateljima i fotoreporterima omogućeno je snimanje upisivanja ministra Konakovića.

15.37 - Uhapšena devojčica (15) koja je napala nožem nastavnicu i dečaka u školi "Ruđer Bošković"

Devojčica L.I. (15) nožem je povredila dečaka A.R. (15) i nastavnicu koja je pokušala da je spreči.

15.29 - Nastavnica istorije dobro

Nastavnica istorije Tatjana Stevanović u dobrom je opštem stanju.

Pojavile su se informacije da je nastavnica koju je ranio K. K. podlegla povredama, ali reč je o potpunim dezinformacijama.

15.20 - Na Gradskoj tvrđavi u Novom Pazaru transparent saučešća

Na Gradskom bedemu u Novom Pazaru  danas je istaknut transparent saučešća sa porukom "Ne ponovilo se. Nigde i nikome".

Transparent su postavile nepoznate osobe, izražavajući saučešće porodicama i žaljenje zbog tragedije u kojoj je život izgubilo osam učenika i radnik obezbeđenja. U Novom Pazaru oseća se velika tuga, kao da se događaj desio u tom gradu.

Od juče, pre nego je proglašena žalost, u ugostiteljskim objektima na glavnom šetalištu u tom gradu muzika je ili ugašena ili se tiho slušaju klasična muzika i instrumentali.

Ustanove kulture otkazale su ranije zakazane kulturno-zabavne programe, koncerte i predstave.

Navijači Fudbalskog kluba Novi Pazar izrazili su saučešće porodicama stradalih i u znak saosećanja odustali od gostovanja u Bačkoj Topoli, gde Novi Pazar igra utakmicu četvrtfinala Kupa Srbije. 

U osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru časovi su počeli minutom ćutanja. 

15.06 - Četiri incidenta u školama širom Srbije, peti u Bihaću

Uključujući poslednja dva incidenta u školama na Banovom brdu i u Kaluđerici, ovo je peti eksces nakon masakra. 

15.02 - Neverovatne scene i incidenti se nastavljaju: Učenik imitirao scene jučerašnjeg masakra!

Dečak u Osnovnoj školi "Miloje Vasić" danas je imitirao scene jučerašnjeg masakra, zbog čega je uprava škole odmah pozvala policiju!

Ova škola je donela odluku da sutra obustave nastavu na jedan dan.

14.50 - Incident u beogradskoj školi: Bivša učenica nožem nasrnula na vršnjaka i nastavnicu

Devojčica L.I. (15) nožem je povredila dečaka A.R. (15) i nastavnicu koja je pokušala da je spreči.

Prema informacijama, sve se dogodilo u gimnaziji "Ruđer Bošković" u Beogradu.

14.37 - Cvetni trg pun ljudi koji odaju počast stradalima

Na Cvetnom trgu i dalje se donosi cveće i pale sveće za stradale učenike, a neko je ostavio i sliku ubijenog čuvara Dragana.

24sedam/Lj.K.
Cvetni trg pun ljudi koji odaju počast stradalima

14.28 - U Banjaluci večeras paljenje sveća za nastradale u Beogradu

Grad Banjaluka organizovaće danas od 19.00 časova paljenje sveća na Trgu Krajine, u pomen tragično nastradalih učenika i radnika obezbeđenja beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

"Banjaluka saoseća sa porodicama nastradalih i svim građanima Republike Srbije", saopšteno je na Instagram profilu Gradske uprave.

14.24 - Dan žalosti u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj sutra će biti dan žalosti zbog tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kojoj je ubijeno osmoro učenika i radnik obezbeđenja, a šestoro dece i nastavnik su ranjeni, odlučila je danas Vlada Republike Srpske na vanrednoj sednici u Banjaluci.

14.20 - Dečakov otac sutra pred sudijom

Dečakov otac, kome je određeno zadržavanje od 48 sati, sutra u 10 časova bi trebalo da se pojavi pred Višim javnim tužilaštvom.

14.17 - Vučić primio pisma saučešća svetskih zvaničnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od juče primio brojne lične poruke i pisma saučešća svetskih zvaničnika, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Kako se navodi, među prvima su poruke saosećanja uputili predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel, predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, premijer Kraljevine Španije Pedro Sančez, premijer Republike Grčke Kirijakos Micotakis, premijer Kraljevine Holandije Mark Rute, predsednica Mađarske Katalin Novak, kao i premijer te zemlje Viktor Orban, koji je uputio i pismo, u kome, između ostalog, ističe podršku Mađarske u teškim časovima.

14.13 - GI iz Zagreba pozvala da se oda pošta nastradalima

Građanska inicijativa "Zagreb te zove" pozvalo je građane da danas u 18 sati na Cvetnom trgu zapale sveće za žrtve u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

U pozivu se podseća da se u juče ujutru u Beogradu dogodila tragedija, alarm da se hitno moraju uvesti promene u vaspitanju, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti...

- Juče se dogodilo u Beogradu, sutra može u Zagrebu...u bilo kojem gradu", poručili su iz ove inicijative.

14.00 - Dragan Kobiljski i supruga došli na mesto tragičnog stradanja njihove ćerke

Poznati odbojkaški trener Dragan Kobiljski u pratnji supruge udaljio se od škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj je njihova ćerka Ema juče tragično izgubila život.

 

 

Ucveljeni roditelji prolaze, nemi od bola, muk na ulici.

Nesrećna majka sedela je juče celo jutro na zidu ispred škole čekajući informacije o ćerki Emi, za koju su im u prvom momentu rekli da je posle napada primljena na kliniku u Tiršovoj.

13.43 - Dečak koji je juče pucao u školi smešten na Kliniku za neurologiju i psihijatriju!

K.K. (13), dečak koji je juče ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja i ranio šestoro dece i nastavnicu, nalazi se u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u dr Subotića, rekla je za Tanjug advokatica porodice, Irina Borović

13.11 - Isplivala jeziva prepiska, tvrde da je K.K. pisao uoči masakra

Šta je prethodilo krvavom piru, pitanje je na koje će se dugo tražiti odgovor, a na društvenim mrežama se šire poruke koje je navodno ovaj 13-godišnjak poslao na Instagramu nekom od drugova.

 

 

12.30 - Stigao je toksikološki nalaz

Rezultati toksikološkog nalaza su negativni, te je utvrđeno da je trinaestogodišnji dečak u totalno svesnom stanju počinio masovno ubistvo u svojoj Osnovnoj školi Vladislava Ribnika. 

11.40 - Otkud preciznost u pucnjavi kod dečaka?

Ana Simonović, oružarka, u jutarnjem programu K1 rekla je da nije potrebno puno vremena da se lice obuči da rukuje pištoljem koji je dečak imao sa sobom.

Konkretno u slučaju dečaka K.K. u pitanju je dete koje je tri godine treniralo airsoft. Detetu je odatle preciznost. U pitanju je ekstremni sport, napredna verzija paintbola - objasnila je ona.

11.32 - Šta se dešava na intenzivnoj nezi sa ranjenima?

Muk, prozborene 2-3 kratke rečenice i ništa više.

Kada lekari dođu do njih oni samo ćute ili spavaju. Razumljivo, deca osim što su pretrpela povrede, doživela su i veliki stres, pa osim onih osnovnih pitanja, kako su, da li ih nešto boli, nema nekog naročitog razgovora - kaže izvor upućen u stanje pacijenata,

11.21 - MUP uputio apel vlasnicima oružja

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve vlasnike oružja da svoje oružje drže savesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlašćenim licima, a posebno deci.

Takođe, apeluju da vlasnici oružja provere da li oružje drže nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim licima, posebno deci.

Marija Mladjen/ATAImages
 

- U narednom periodu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće sve mere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici oružja drže oružje u skladu sa važećim propisima o oružju - razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima - navodi se u saopštenju MUP.

11.00 - Gradska opština Vračar dosla da oda počast svim stradalima

Gradska opština Vračar dosla je da oda počast svim stradalima i da se pomoli za sve povređene.

- Pratimo zdravstvena stanja sve dece, dečak koji ima prostrelne rane na kičmi u jako je teškom stanju, ali nadamo se najboljem. Ova škola ima video nadzor, obezbeđenje, ovako nešto se nikada nije desilo - rekao je predsednik opštine Vračar i dodao:

24sedam/Lj.K.
 

- Moramo sada da se potrudimo da se nikada ne ponovi, sva deca su jako opterećena, ne samo u ovoj školi, treba im dati prostora i ukazati na to da je na svima nama odgovornost - izjavio je predsednik opštine Vračar.

Rekao je da su sada po čitavom gradu pojačane mere obezbeđenja.

10.01 - Apel Instituta za transfuziju

- Što se tiče rezervi krvi, mi smo iz prazničnih dana izašli stabilni. Juče ujutru su rezerve bile dovoljne da odmah reagujemo na poziv kolega iz bolnica gde su smešteni pacijenti, ali imali smo i za sve ostale pacijente. Veliki broj građana je juče pokazao solidarnost jer ovo je nezapamćena tragedija u našoj zemlj - kaže Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dodaje i šta bi trebalo da bude odgovorno ponašanje svih nas.

- Osnovna stvar je kontinuirano i redovno davanje krvi, a koncept je da krv čeka pacijenta, a ne obrnuto. Pozivam sve da narednih meseci obezbedimo dovoljne rezerve jer ulazimo u letnji period - rekla je Rodić.

9.00 - Lekari se svim silama bore za život devojčice ranjene u pucnjavi

Među ranjenima u masakru na Vračaru nalazi se i devojčica A.A. koja je sa teškim povredama glave prebačena na Dečju kliniku u Tiršovoj ulici gde se lekari svim silama bore za njen život.

Direktor Dečije klinike u Tiršovoj dr Siniša Dučić izjavio je da devojčica ima tešku povredu mozga.

Tanjug/AP Photo/Armin Durgut
 

- Devojčica koja je juče operisana hitno zbog povreda glave je vitalno ugrožena, u kritičnom stanju i na intenzivnoj nezi. Lekari rade sve da je održe u životu ali joj je jako teško opšte stanje i vitalno je ugrožena - rekao je Dučić novinarima Tanjuga.

Kako mediji pišu, ona je primila pet kesa krvi, dve u toku operacije, tri nakon operacije i njeno stanje je i dalje veoma kritično.

Pored devojčice A.A. u Tiršovoj se nalaze i dva dečaka, koji su lakše povređeni i nalaze se u stabilnom stanju.

8.20 – Tuga ispred škole

Ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar su upaljene sveće, a građani donose cveće i ostavljaju oproštajne poruke.

8.00 - Institut za mentalno zdravlje otvorio dve telefonske linije za pomoć i podršku

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu saopštio je sinoć da je, u cilju podrške porodicama stradalih u jučerašnjem masakru, nastavnicima i učenicima, kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije:

063/868-17-57

063/868-22-17

Stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta za mentalno zdravlje. I na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebna.

Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju za telefonsku podršku su:

066/830-08-54

Kao i za zakazivanje:

011/366-21-24 063/310-723

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike