Često se budite usred noći? Ovako ćete najlakše ponovo utonuti u san

12.12.2022

18:27

0

Autor: Z.A.S.

Bolje je i da ustanete i prošetate, nego da uzmete telefon u ruke, ili uključite TV

Često se budite usred noći? Ovako ćete najlakše ponovo utonuti u san
Žena sluša muziku u krevetu - Copyright Profimedia

Mnogo ljudi se često budi u toku noći. Nema ničeg čudnog u tome da se san prekida, jer retko ko će odspavati punih 7-8 sati, bez ijednog buđenja. Međutim, ti budni intervali kratko traju i obično ih, niti primetimo, niti ih se sećamo.

Sa druge strane, oni koji budu svesni toga da su budni, a posebno oni koji zbog toga brinu, teško će ponovo zaspati. Zato je prvi savet svih stručnjaka za nesanicu da ne doživljavate alarmantno ovakvu pojavu.

Ako se ona ponavlja, preko dana razmislite šta bi mogao biti uzrok i trudite se da ga otklonite. Da li vam ostaje uključen televizor pa vas budi tokom noći? Da li vam je pretoplo u spavaćoj sobi? Možda se prekasno večerali? Promenite sve što možete da biste imali mirniju noć.

Profimedia
 

Tokom noći "ne lupajte glavu" o uzrocima. Naprotiv, potrudite se da se opustite i odmah po buđenju pokušajte da utonete u molitvu, meditaciju, bilo koje "tihe" misli koje vas umiruju.

Ako ne uspete da zaspite u roku od 20 minuta, promenite pristup. Ustanite, sredite posteljinu, izađite iz spavaće sobe. Izbegavajte plavo svetlo - telefon, računar, televizor. Bolje je da pročitate neko lako, magazinsko štivo ili obrišete sudove od prethodne večeri. Zatim se vratite u spavaću sobu i obavite sve ono što radite pred spavanje. Namažite ponovo lice, očešljajte kosu, provetrite sobu. Opustite se, zatvorite oči i zamislite neko mesto koje vas umiruje.

Profimedia
 

Ako osećate kako vas misli sprečavaju da zaspite, anksiozni ste, zabrinuti ili uplašeni zbog nečeg, stavite te misli na papir - zapišite ono što vas muči i "prepustite" svojoj beležnici te muke. Odlučite da ćete se tim mislima baviti sutra, a onda utonite bezbrižno u san.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike