Na kojoj strani tela spavate? To bi moglo da ima veliki uticaj na kvalitet sna, ali i na mozak

30.11.2022

05:28

0

Autor: Z.A.S.

Britanska naučnica tvrdi da je najbolje spavati na desnoj strani

Na kojoj strani tela spavate? To bi moglo da ima veliki uticaj na kvalitet sna, ali i na mozak
Spavanje - Copyright Profimedia

Mnogi od nas spavaju u određenom položaju i obično to bude onaj koji nam najviše odgovara. Međutim, retko ko razmišlja o tome da li je taj položaj dobar ili ne i da li i koliko utiče na kvalitet sna i opšte zdravlje.

Tara Svart je britanska naučnica koja kaže da je jedan način spavanja ipak bolji od ostalih, a ono što takođe tvrdi jeste da između položaja spavanja i zdravlja mozga postoji velika povezanost.

Glavne stvari za dobar san, prema Tari, uključuju redovno spavanje i buđenje, magnezijum i malo aromaterapije. Jedan trik se, ipak, posebno izdvaja, a u pitanju je spavanje na boku. Ono navodno doprinosi zdravlju i jačanju mozga.

Profimedia
 

Spavanje na boku, prema Tarinim rečima, tokom noći, ima veliku ulogu u čišćenju mozga od toksina. Neka istraživanja su pokazala i da ovom procesu "čišćenja" najbolje doprinosi spavanje na desnoj strani.

Studija iz 2020. godine, koja je objavljena u časopisu "Brain Sciences" je došla do zaključka da je desni bočni položaj najučinkovitiji za mozak, jer ga karakteriše veće ispiranje "moždanog otpada", u poređenju sa ležanjem na leđima ili stomaku.

Profimedia
 

Ova istraživanje je zaključilo da bi usvajanje ovog položaja moglo da bude od velikog značaja za zdravlje mozga u procesu starenja i da bi takođe moglo da bude korisno kao preventivna mera protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove.

Profimedia
 

- Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najučinkovitije očistili mozak od metaboličkih otpadnih materija koje su se nakupile dok smo budni - tvrdi autorka studije, danska neuronaučnica dr. sc. Maiken Nedergard.

Još jedna zanimljivost je i ta da spavanje na boku može da smanji i hrkanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike