Kako da ubedite dete da je vreme za spavanje? Šta nikako ne biste smeli, a šta bi bilo poželjno da uradite

29.10.2022

16:27

0

Autor: Z.A.S.

Kako deca rastu, roditelji se zapravo suočavaju sa sve više problema pred odlazak na spavanje

Kako da ubedite dete da je vreme za spavanje? Šta nikako ne biste smeli, a šta bi bilo poželjno da uradite
Dete spava 3 - Copyright Pixabay

Mnogi roditelji imaju problem sa decom kada dođe vreme za spavanje. Počevši od toga se bebe često bude. I taman kada budete pomislite da će stvari postati bolje, jer je i dete počelo bolje da spava i da se lakše uspavljuje, shvatićete koliko ste pogrešili.

Kako deca rastu, roditelji se zapravo suočavaju sa sve više problema pred odlazak na spavanje, a sve zbog njegovog odbijanja.

Ipak, postoji način da pomognete sebi.

Recite mu da ga nećete ostaviti

Ako već gubite strpljenje i mislite da ćete strogoćom naterati dete da zaspi, zaustavite se, upravo takva reakcija može da napravi više štete nego koristi, upozorili su dečiji psiholozi.

Ukoliko su ovo vaše rečenice, počnite da ih izbegavate, a psiholozi su vam dali bolju alternativu.

Ako ne prestaneš da plačeš, otići ću - umesto toga, recite mu da ga nećete ostaviti jer i kada niste s njim u sobi i dalje ste tu u stanu i pazite na njega.

Pexels
 

Izlazim sada i ne vraćam se u sobu. Spavaj! - bolje mu recite da sada izlazite iz sobe, ali da ćete se vratiti kada zaspi da ga poljubite i pokrijete.

Pročitajte knjigu zajedno

Joj! Svake večeri ista priča, prestani sa ovakvim ponašanjem - ako dete ima problem da zaspi, popričajte s njim i vidite šta bi mu prijalo da zajedno uradite kako bi lakše zaspalo.

Prestani da plačeš i dobićeš palačinke ujutru - nikada nemojte da ucenjujete dete, to je instant i skroz pogrešno rešenje.

Pixabay
 

Deca uglavnom imaju strahove zbog čega često ne vole da ostanu sama u sobi, pre nego što utonu u san. Ako pokušate da umirite dete i pročitate zajedno neku knjigu ili popričate pred spavanje i sami ćete shvatiti koliko brzo i bez problema će da utone u san.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike