Psiholozi savetuju: Biti pozitivan u svakoj situaciji nije najbolje rešenje za izlaz iz krize

11.10.2022

19:27

0

Autor: D. R.

Biti optimističan je i dalje važno, ali to ne bi trebalo da bude jedina stvar koju priznajemo kada se nosimo sa krizom

Psiholozi savetuju: Biti pozitivan u svakoj situaciji nije najbolje rešenje za izlaz iz krize
Ilustracija - Copyright Profimedia

Psihijatar Viktor Frankl definiše tragični optimizam kao - reći „da“ životu uprkos gubitku, bolu i krivici sa kojima se moramo suočiti. Dok toksična pozitivnost insistira na tome da treba da imamo samo pozitivan način razmišljanja, tragični optimizam nas podstiče da osetimo teške emocije koje potiču iz tragedije i u njima pronađemo smisao.

Potpuno je jasno da je veoma važno biti pozitivan, ali to nije uvek jedini odgovor na krizu. Evo nekoliko razloga zašto.

Ignorišemo stvarnu štetu koja bi nam mogla biti naneta

Biti pozitivan u kriznim situacijama može, u nekim slučajevima, biti štetno za nas. Na primer, ljudi koji su u nasilnoj vezi mogu umanjiti težinu zlostavljanja i odlučiti da ostanu u vezi. Trudiće se da budu previše optimistični, nadajući se da će se njihovi nasilnici promeniti, pa će im to oprostiti.

Poričemo svoja prava osećanja

Kada se prisilimo da gledamo samo sa vedrije strane, potiskujemo negativne emocije, što bi ih moglo učiniti još moćnijim. Ova osećanja mogu jednog dana izbiti, posebno kada imamo posla sa tragedijom. Možemo se čak i stideti ili osećati krivicu zbog ovih teških osećanja. Ako ostanemo pozitivni, manje je verovatno da ćemo tražiti pomoć jer mislimo da smo sasvim dobro i da nam nije potrebna.

Pixabay
 

Nismo u mogućnosti da rastemo kroz krizu

Pravljenje „samo pozitivnih vibracija“ našom mantrom može ubiti našu sposobnost da se direktno suočimo sa izazovima. Izbegavajući negativne emocije, možemo izgubiti vredne informacije. Recimo da je žena upravo izgubila nekog važnog za nju. Ako jednostavno odbaci svoju tugu, možda i dalje poriče da se ta osoba više nikada neće vratiti i da možda neće moći da se nosi sa sahranom ili čak životom nakon svega.

Sam optimizam nije dovoljan

S obzirom na to, biti optimističan je i dalje važno, ali to ne bi trebalo da bude jedina stvar koju priznajemo kada se nosimo sa krizom. I dalje bi trebalo da osećamo bol, ali možemo da preokrenemo scenario tako što ćemo svoju patnju pretvoriti u postizanje nečega. Krivica je normalna ljudska emocija od koje ne treba da se klonimo, ali kroz nju možemo iskoristiti šansu da se promenimo na bolje. Kada smo suočeni sa gubitkom, i dalje treba da osećamo tugu, ali iz tog osećanja možemo da učimo i živimo punim plućima.

Unsplash
 

Suština daje nadu u suočavanje sa tragedijom

Uprkos tome šta nam život donosi, ako nađemo smisao iza toga, možemo krenuti napred i jednog dana pronaći pravu sreću u životu. Nada nam omogućava da uravnotežimo užasne stvari koje se trenutno dešavaju sa mogućnošću da doživimo smisao tragedije. Ovo je srž „tragičnog optimizma“, koji je možda protivotrov za „toksičnu pozitivnost“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike