Zašto se smejemo u ozbiljnim trenucima? Evo šest načina koji će vas zaustaviti u roku od nekoliko sekundi

23.09.2022

18:18

0

Autor: D. R.

Sledeći put se setite bar jednog od ovih šest načina i poštedite sebe neprijatnosti iako je to nešto što je jače od vas

Zašto se smejemo u ozbiljnim trenucima? Evo šest načina koji će vas zaustaviti u roku od nekoliko sekundi
mother-g12f21c950_1280 - Copyright Pixabay

Nervozni smeh uopšte nije smeh. Ali kada se to desi i kada se smejemo tokom traumatičnog događaja ili ozbiljnog trenutka, počinjemo da tonemo u konfuziji, sramotu i nelagodnost.

Srećom, čak i ako se ovo kikotanje čini nekontrolisanim, postoji nekoliko načina da ga sprečite ili bar prikrijete.

Najpre, važno je da znate da je to emocionalna reakcija.

Pixabay
 

Ako se smejete u neprikladnoj situaciji, to ne znači da ste loša osoba. U stvari, možemo čak ići toliko daleko da kažemo da ovo nije pravi smeh jer je to samo rezultat odbrambenog mehanizma tela kako bi se smanjila anksioznost, konfuzija, stres i nelagodnost koju doživljavate u tom trenutku.

Na neki način, smeh odvraća našu pažnju od traume i bola oslobađanjem pozitivnih reakcija. Takođe nam pomaže da se borimo sa svim emocijama koje doživljavamo koje nas mogu učiniti ranjivima ili slabima.

Svi smo preživeli ove situacije sa smejanjem tokom ozbiljnih trenutaka i to definitivno nije prijatno, pa želimo da vas poštedimo čudnog iskustva dajući vam nekoliko saveta.

1. Obliznite ili grizite usne

Pokušajte da smislite ponašanje kojim možete da zamenite smeh. Neki primeri koji bi vam mogli biti od pomoći su: lizanje usana, klimanje, duboko udisanje i izdisanje. Takođe možete ugristi unutrašnjost obraza ili usana ili se štipnuti za ruku.

Pexels
 

2. Kliknite na olovku

Nervozni smeh se ne dešava samo u situacijama kada je tuga uključena, već se može pojaviti čak i tokom ozbiljnog trenutka na poslu. Ovo može da zakomplikuje stvari, a najbolji način da pokušate da blokirate svoj smeh je da nekoliko puta kliknete na olovku. Usredsredite se na ovu radnju tako da vam misli odlutaju od smeha.

3. Sklonite se negde

Smeh može biti dobar lek, ali to činiti pred ljudima koji doživljavaju tugu nije prikladno. Poštedite se neprijatnosti tako što ćete se odmah okrenuti i otići negde gde nema nikoga, pokušavajući da prikrijete osmeh što je više moguće. Možete da se izvinite i odete u toalet ili da se ponašate kao da ste zaboravili nešto u autu i ​​kažete da morate da odete po to.

Unsplash
 

4. Fokusirajte se na jednu boju u prostoriji

Jedan od načina da pomerite svoje misli sa smeha je prebacivanje fokusa na nešto potpuno drugačije. Na primer, zamislite boju i počnite da gledate po sobi da biste je pronašli. Sada pogledajte koliko puta se ova boja pojavljuje. Iako deluje besmisleno, ovo će usmeriti vaše emocije na nešto drugo i možda ćete moći da progutate svoj smeh.

5. Pevajte sebi pesmu

To može biti bilo koja pesma, čak i neka dečja. Recitovanje stihova pesme je praktičan način da odvratite svoje misli od emocija i zapravo smanjite potrebu za smehom. Osim pevanja, možete pokušati da ponavljate tablicu množenja u svojoj glavi ili čak zamislite da pravite picu. Razmislite o svakom koraku koji biste preduzeli da je napravite (kao što je mešenje testa ili rendanje sira). Cilj je da skrenete fokus sa nervoznog smeha.

Unsplash
 

6. Izbacite vazduh zatvorenim usnama

Tehnike disanja zapravo mogu pomoći da se spreči nalet smeha. Samo čvrsto zatvorite usne i začepite uši prstima. Sada pokušajte da izdahnete kroz usta i imaćete osećaj kao da će vam vazduh eksplodirati sa usana. Poriv može nestati kada osetite pritisak na ustima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike