Da li vam se čini da ste žrtva emotivne ucene? Ovo je sedam upozoravajućih znakova

27.09.2022

18:13

0

Autor: D. R.

Kada od vas nešto zahtevaju, ali vi ne popuštate, mogli bi da počnu da prete da će nauditi vama ili čak sebi

Da li vam se čini da ste žrtva emotivne ucene? Ovo je sedam upozoravajućih znakova
Žena razmišlja - Copyright Pixabay

Osoba koja vas emotivno ucenjuje obično je neko ko vas dobro poznaje. Oni znaju sve vaše tajne i ranjive strane i postali su stručnjaci da ih iskoriste.

Razlog je vrlo jednostavan: oni žele da vas nateraju da popustite pred njihovim željama.

Imajte na umu da je njihov izgovor za ovakvo ponašanje zato što vas vole i žele da provode vreme sa vama.

Ovo je sedam najčešćih znakova koji ukazuju na to da vas neko emocionalno ucenjuje.

1. Oni postavljaju ozbiljan zahtev

Prvi korak ka emocionalnoj uceni je zahtev koji postavlja neko vama blizak. Njihov zahtev može biti suptilan u početku, ali će na kraju postati agresivniji kada ga ne prihvatite odmah. Mogli bi reći da vam samo govore da uradite nešto iz ljubavi. Ali u stvarnosti, oni samo žele da kontrolišu vas i vaše postupke.

2. U početku ćete možda odbiti da ispunite njihove zahteve

Kada nam neko nametljivo govori kako i šta da radimo, obično reagujemo tako što kažemo „ne“ ili započinjemo detaljniji razgovor. Upravo tako možete reagovati kada vam majka kaže da se više ne družite sa određenim dečakom. Ne razumete zašto od vas traži da uradite ovako nešto i vi se sukobljavate sa njom. Ovo unosi još više napetosti u odnos jer vaša majka nema nameru da odustane.

Profimedia
 

3. Međutim, oni će nastaviti da vas pritiskaju

Strah, krivica i osećaj obaveze su tri „oružja“ koja će koristiti da nastave da vas pritiskaju. Oni znaju kako da pritisnu vaša dugmad i učiniće sve da uspeju bez obzira na to koliko vas povređuju. Možda će pokušati da vas okrive za nešto što su sebi uradili. Oni takođe neće oklevati da kažu da će preduzeti drastične mere ako ne uradite kako kažu.

4. Ni pretnje nisu isključene

Ako ništa drugo ne funkcioniše, mogli bi da počnu da prete da će nauditi vama ili čak sebi. Ako je ovo vaš šef, mogli bi da vam zaprete otpuštanjem. Oni vrše sav pritisak na vas, tako da ćete vi biti krivi za bilo koju štetnu stvar koju oni odluče da urade. Oni stvaraju konfuziju u vašoj glavi i čine da se osećate odgovornim za celu situaciju i za kakav god da će ishod biti.

5. Mogli bi da vas optuže za nešto što niste uradili

Ovo je još jedan trik da se osećate kao da ste izgubili poverenje svog partnera i da morate da radite duplo više da biste ga vratili. To proizilazi iz njihove sopstvene nesigurnosti i straha da ćete ih izdati jer su možda bili povređeni u prošlosti. Ovi napadi besa stalno dolaze i nestaju, a osećate se kao da radite nešto pogrešno. Počinjete da pretpostavljate da ste vi krivi svaki put kada vaš partner napravi veliku scenu.

Profimedia
 

6. U javnosti prave velike dramatične scene

Patološka ljubomora je jedan veliki razlog zašto vaš partner može početi da bude emocionalno nasilan. Ne vole kada razgovarate sa drugim ljudima, na primer kada dođete u restoran i nasmejete se osobi koja vas pozdravlja. Oni naprave dramatičnu scenu zbog toga, a na kraju se vi osećate krivim jer ste ih isprovocirali. Osećate se kao dete koji nastavlja da pravi iste greške, uprkos tome što znate koliko je vaš partner povređen.

7. Iznova i iznova popuštate njihovom pritisku

Posle svih svađa i pretnji, često se prepustite i popustite njihovom pritisku. Stvari se smiruju i vraćate se u normalu, gde je vaš partner ponovo veoma pažljiv i pun ljubavi. Međutim, ne treba im dugo da pronađu nešto drugo što će da im smeta zahvaljujući njihovoj nesigurnosti. Njihovo manipulativno ponašanje će se ponovo pokrenuti, a vi ćete se vratiti na početak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike