Zašto ponekad imamo osećaj kao da nas neko posmatra?

08.01.2022

18:34

0

Osećaj da nas neko posmatra često nije prijatan

Zašto ponekad imamo osećaj kao da nas neko posmatra?
thomas-lefebvre-fnshKX39yV8-unsplash - Copyright Unsplash

Verovatno ste nekad imali osećaj da vam neko stoji iza leđa i bulji u vas, iako nikoga nije bilo tu. Niste jedini. Ovo je zajedničko iskustvo mnogima, a postoje i studije koje otkrivaju razloge zašto se ponekad tako osećamo.

Zašto ponekad mislimo da nas posmatraju i da nismo sami? 

Navodimo nekoliko razloga o tome šta se u stvari dešava kada imamo ovaj osećaj i kada zbog toga osećamo žmarce u kičmi.

1. Naš mozak može da nam kaže da li nas neko gleda, čak i ako to nismo videli

Sprovedeno je istraživanje s "kortikalno slepim" pacijentom, koji nije mogao da vidi zbog oštećenja vidnog korteksa, dela mozga. Nije bio u stanju da svesno percipira bilo šta, poput gledanja filma ili čitanja knjige, ali je mogao da obradi informacije koje su stizale do onih područja mozga koja su radila.

Istraživanje je pokazalo da možemo osetiti da neko gleda direktno u nas, čak i ako to nismo svesno videli, što može objasniti zašto osećamo da nas posmatraju čak i ako zapravo nismo videli da nas netko gleda.

2. Greška u tumačenju

Još jedna stvar koja može potvrditi ovaj osećaj, pa čak i učiniti da se to događa češće, je kada se okrenete i vidite da vas zapravo neko gleda. Iako se ovo može činiti kao potvrda da je neko sve vreme buljio, osoba koja vas je pogledala možda je to učinila samo zato što ste se okrenuli, što na neki način promašuje poentu.

3. Mali nagoveštaj stavlja vas na oprez

Osećaj posmatranja može biti uzrokovan malim tragom na koji vas je upozorio vaš mozak; to može biti nešto što ste videli krajičkom oka, slab zvuk koji dolazi s nepoznate lokacije ili bilo šta u šta niste sigurni. Ovo, uz malo paranoje i činjenice da ne vidite šta vam je iza leđa, može vam ostaviti utisak da postoji neko iza vas ko prati vaše korake, čak i ako to nije slučaj.

Unsplash
 

4. Ako niste sigurni, odgovor je verovatno "da"

Prema studiji sa Univerziteta u Sidneju, kada ljudi primaju ograničene vizuelne naznake o svom okruženju, na primer ako je mrak ili ako nose sunčane naočare pa ne mogu tačno reći šta se događa, skloni su osloniti se na svoje prethodno iskustvo. Zbog toga će radije verovati da ih neko gleda, posebno u slučajevima kada su nesigurni. 

5. Važno je razumeti da neko gleda u nas

Bitno je prepoznati da li nas neko gleda, a takođe je važno i da shvatimo da mi gledamo nekoga, jer to je zaista važan deo ljudskog ponašanja i ima veze s komunikacijom među ljudima. Od početka ljudske evolucije, pogled je bio moćan instrument za prenošenje emocija, poput ljubavi, ljutnje i informacija potrebnih za preživljavanje i od tada se razvija. Zato je naš mozak specijalizovan za ovu aktivnost, a mi smo uvek na oprezu u vezi s okolinom. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bright Side

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike