Lahti, grad u kojem se trguje emisijom ugljen-dioksida: Ovde je i simfonijski orkestar potpuno ekološki (VIDEO)

29.09.2021

12:30

0

U ovoma malom mestu se reciklira 99 odsto kućnog otpada, a građani se podstiču da koriste javni gradski prevoz ili da voze bicikle

Lahti, grad u kojem se trguje emisijom ugljen-dioksida: Ovde je i simfonijski orkestar potpuno ekološki (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Skandinavske zemlje poznate su po ulaganju u održivu energiju, a jedan grad u Finskoj, Lahti, stekao je titulu "zelena prestonica Evrope 2021".

Donedavno, ovo malo mesto je bilo industrijski grad, a njegova transformacija može mnogima poslužiti kao putokaz, piše "Jutarnji list". 

Lahti je skroman grad, sa stambenim zgradama koje izgledaju gotovo identično, sa širokim ulicama i biciklističkim stazama. Zelenih rešenja u Lahtiju ima pregršt, ali nisu vidljiva na prvi pogled.

U Lahtiju se domovi i škole oslanjaju na 100 odsto obnovljive  izvore i poseduju jedinstven sistem podzemnih voda. Zato imaju najbolju pitku vodu na svetu,  koju je sertifikovao UNESCO.

Prostor koji je nekad bio deponija sada je otvorena zelena površina, a grad je već smanjio ukupnu emisiju gasova za 70 odsto, dok se 51 odsto gradskog saobraćaja odvija javnim prevozom, vožnjom bicikla ili pešačenjem. U Lahtiju se greju uz pomoć recikliranog goriva i postrojenja za bioenergiju.

U ovom gradu se ništa ne baca - reciklira se 99 odsto kućnog otpada: 46 odsto se koristi za izradu recikliranih materijala, a 53 odsto za proizvodnju energije.

Printscreen/YouTube
 

Ali Lahti nije oduvek bio tako zelen. Do 1975. godine najveće gradsko jezero, Vesijarvi, bilo je jedno od najzagađenijih u Finskoj, ispunjeno smećem i algama. Te godine je započeo projekat u sklopu kojeg je iz jezera uklonjeno milion kilograma bubašvaba. Do 1987. godine, jezero je poribljeno smuđem, što je dovelo do smanjenja štetnih plavih algi. 

Kvalitet vode uveliko se poboljšao i jezero je sada bogato vodenim biljem i ribom, a ljudi se  kupaju bez bojazni po zdravlje.

Printscreen/YouTube
 

Jedna od najoriginalnijih stvari u Lahtiju je model trgovanja emisijom ugljen-dioksida, što je prilično revolucionarno. Stanovnici se prijavljuju preko mobilne aplikacija koja im daje limite ugljen-dioksida kojih će se pridržavati svake nedelje. Ako ostanu unutar ograničenja, nagrađeni su, što je veliki podsticaj za korišćenje javnog prevoza ili bicikla. Aplikacija se zove CitiCAP i prepoznaje kako se osoba kreće i automatski izračunava emisije uzrokovane mobilnošću građana.

Printscreen/YouTube
 

Građani putem aplikacije zarađuju pogodnosti i usluge u obliku autobuskih karata i popusta na lokalne proizvode. Ali ako prekorače limit, neće biti kažnjeni.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike