Umesto bicikla – skije: Finski grad Lahti uveo program „gradskih skija“

26.03.2021

13:30 >> 15:05

0

Lahti sebe smatra evropskom zelenom prestonicom i trudi se da smanji emisuju štetnih gasova

Umesto bicikla – skije: Finski grad Lahti uveo program „gradskih skija“
Copyright Pixabay

Veliki broj gradova u svetu ima program korišćenja gradskih bicikala. Princip je jednostavan: na određenim mestima stoje bicikli koje možete uzeti i voziti po gradu a potom ih opet ostaviti na određenom mestu. Stanovnicima to omogućava pristupačan i zdrav način prevoza a time se podstiče i da ljudi ostave automobile kod kuće čime se štiti i planeta.

Ali šta rade oni gradovi gde tokom zime ima mnogo snega i gde nije baš zgodno voziti bicikl? Onda oni prilagode taj koncept omiljenoj zimskoj aktivnosti – skijanju.

Pixabay

Fincima sneg nije stran, ali kada se putevi zalede i sneg padne do kolena, skijanje je možda najbrži način za kretanje. Zato je grad Lahti promovisao program „Gradske skije“ koji funkcioniše po istom principu kao i gradski bicikli: pozajmljuju se sa određenog mesta namenjenog odlaganju skija i nakon upotrebe se vraćaju.

Za sada, kako je program tek na početku, postoje samo tri mesta gde se mogu pozajmiti skije. Ali ako ideja bude dobro prihvaćena, mogla bi i da se proširi kao prihvatljiviji način kretanja po gradu kada ima previše snega za vožnju bicikla.

U samom gradu ima više od 160 kilometara staza za skijaško trčanje tako da postoji verovanje da će ova ideja biti dobro prihvaćena.

Pixabay

Lahti sebe smatra „evropskom zelenom prestonicom“ i ima nekoliko inicijativa povezanih sa borbom protiv klimatskih promena. Gradski autobusi rade na električnu energiju a ubrzano se grade biciklističke staze. Sledeće godine se planira uvođenje i gradskih bicikala. Do sada je Lahti smanjio ukupnu emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 70% u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Pročitajte i ovo:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike