Ploče su opet u modi – možda ćete se uz njih ponovo udvarati!

05.01.2021

16:30 >> 12:02

0

U Velikoj Britaniji i SAD već trinaest godina raste prodaja gramofonskih ploča, kao i muzičkih kaseta

Ploče su opet u modi – možda ćete se uz njih ponovo udvarati!
Copyright Pixabay

Izgleda da ponovo može da uđe u upotrebu rečenica: „Hoćeš kod mene da slušamo ploče?“ Kako prodaja gramofonskih ploča raste, bez

Pročitajte i ovo:
obzira na sva tehnička čuda, verovatno će i ova rečenica ponovo biti ključna ukoliko nekome želite da se udvarate.

Zbog izolacije na koju smo svi bili prinuđeni, striming servisi su bili vrlo traženi, ali ni to nije uticalo na trend prodaje ploča, koja svake godine raste i sve više podseća na osamdesete i devedesete godine prošlog veka, kada su se ploče poklanjale za rođendan ili donosile iz inostranstva.

Britanska fonogramska agencija je objavila da je prodaja, i pored dva karantina, porasla i ove godine. To je 13. godina zaredom da prodaja ploča beleži rast. Brojke govore da je prošle godine prodato 4,8 miliona ploča, odnosno svaki peti album, ili 18 odsto svih albuma, bio je na vinilu.

U odnosu na 2019. godinu, to je rast od 10 odsto. Samo pred Božić u SAD je prodato više od 1,8 miliona ploča, čime je oboren rekord koji je postavljen samo nedelju dana ranije, kada je prodato milion i po ploča. Prema ovim podacima, prošla godina je najbolja po prodaji vinila od 1990. godine, odnosno prodaja gramofonskih ploča prvi put je premašila prodaju muzičkih kompakt-diskova.

Pixabay

Najviše se prodaju rok i pop ploče. Najprodavaniji album ove godine bio je “Rumours” (1977), grupe “Flitfud Mek”, na drugom mestu je album grupe “Oejzis” – “(What’s the Story) Morning Glory?” (1995), a na trećem mestu je  “Back to Black” (2006), Ajmi Vajnhaus.

Ali ploče nisu jedini retro format koji se vraća u modu. U Velikoj Britaniji se sve više prodaju i audio-kasete. Prošle godine je prodato 157.000 primeraka, što je duplo više u odnosu na 2019. godinu.

Prve gramofonske ploče nisu bile muzičke, već su to bile audio-knjige za slepe. Prvu tehnologiju za snimanje gramofonskih ploča osmislilo je Američko udruženje slepih 1932. godine. Tada se verovalo da niko neće želeti da sluša muziku, jer je zvuk bio veoma loš, a snimak je trajao samo pet minuta.

Na kraju Prvog svetskog rata, veliki broj vojnika je ostao bez vida, pa je porasla potražnja za audio-knjigama. Od 1948. godine, zbog razvoja tehnologije, kvalitet zvuka je postao znatno bolji, pa je s ploča počela da se sluša muzika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike