Šta to privlači penzionere da žive u portugalskom Algarveu, luci Bordo ili u glavnim gradovima Slovenije i Mađarske?

13.05.2021

18:30 >> 11:37

0

Evropski i američki penzioneri biraju mesta sa niskim troškovima života i prijatnom klimom

Šta to privlači penzionere da žive u portugalskom Algarveu, luci Bordo ili u glavnim gradovima Slovenije i Mađarske?
Copyright Pixabay

Poslednjih nekoliko godina među penzionerima, koji to mogu sebi da priušte, biraju neka lepa mestu u inostranstvu gde žele mirno da provedu svoje penzionerske dane. Neki se odluče da u toku godine samo nekoliko meseci provedu van matične zemlje i uživaju u suncu i moru.

Jedan od osnovnih razloga zašto biraju inostranstvo penzioneri navode troškove života. Neko ko prima američku penziju, u Srbiji može sasvim lepo da živi. Pored toga, penzionerima je bitna klima pa većina penzionisanih Britanaca bira toplije, mediteranske krajeve kao što su Grčka ili Malta. Pored toga, starijim ljudima je veoma bitna i kultura i zdrava životna sredina. Prema podacima Uprave za socijalno osiguranje u SAD, više od 700.000 Amerikanaca prima penziju u raznim stranim zemljama, prenosi sajt travelmagazine.rs.

Svaka zemlja ima različita pravila o vizama i kvalifikacijama boravka, ali većina zahteva dokaze o minimalnom nivou prihoda i privatnom zdravstvenom osiguranju.

Pixabay

Sve omiljenija destinacija među deviznim penzionerima je Algarve u Portugaliji, mesto koje krase plaže sa belim peskom i topao Atlantski okean. Tu su i golf tereni, mediteranska hrana i niski troškovi života. Većina starosedelaca govori engleski jezik, a legalni stanovnici mogu da se registruju u Nacionalnoj zdravstvenoj službi da bi dobili karticu koja omogućava pristup javnim bolnicama i zdravstvenim centrima, u kojima se usluge plaćaju po potrebi.

Pixabay

Zdravstveno osiguranje, pored pasoša i dokaza o prihodu, je obavezno kao uslov za dobijanje boravišne dozvole. Penzioneri koji žele da ostanu duže od tri meseca moraju u lokalnom konzulatu da podnesu zahtev za boravišnu dozvolu koja važi pet godina. Za boravak kraći od 90 dana, u roku od šest meseci, nije potrebna viza. Dohodak se generalno oporezuje, ali Portugal nudi 10 godina bez poreza na starosne penzije u skladu sa određenim kvalifikacijama svog programa za nerezidentne građane.

Pixabay

Penzioneri vole da uživaju i u Bordou, lučkom gradu na jugozapadu Francuske. Gradić je poznat po brojnim vinarijama, muzejima, galerijama, koncertnim salama, restoranima, parkovima, kafićima, pijacama i noćnom životu. Uz to, Bordo ima moderan sistem prevoza koji ga brzim vozovima povezuje sa raznim gradovima u Francuskoj, kao i sa ostalim evropskim destinacijama.

Pixabay

Francuski univerzalni zdravstveni sistem predviđa da oni koji žive u zemlji tri uzastopna meseca i borave najmanje 183 dana godišnje, imaju pravo da se prijave za javno zdravstvo. Svi ostali mogu da se prijave za privatno zdravstveno osiguranje.

Dugoročna viza je potrebna da bi se u Francuskoj boravilo duže od 90 dana a to mora da se obezbedi u matičnoj zemlji pre putovanja. Za dobijanje vize potrebno je dostaviti pasoš i dokaze o finansijskoj samostalnosti, međunarodno medicinsko osiguranje i informacija o mestu boravka u Francuskoj.

Pixabay

Pristojni troškovi života, prelepa arhitektura, restorani, banje i ljubazni građani su razlog zašto evropski i američki građani hrle u mađarsku prestonicu. U poređenju sa Njujorkom, navodi se da su troškovi života u Budimpešti niži oko 57%, a stanarine za čak 83%.

Pixabay

Strancima je dozvoljeno da kupuju imovinu, a zdravstvena zaštita je vrlo dobra. Strani penzioneri mogu da dobiju prebivalište nakon tri godine neprekidnog života u Mađarskoj (bez odsustva dužeg od 90 dana godišnje), zajedno sa dokazima o finansijskoj odgovornosti, depozitom u lokalnoj banci i vlasništvom nad imovinom.

Pixabay

Slovenačka prestonica takođe privlači sve više penzionere iz Evrope i SAD iako su troškovi života malo viši. Ono što se penzionerima dopada je blizina Italije, Hrvatske i Austrije i to što imaju sve u jednoj državi: plaže, skijališta, banje, jezera, golf terene.

Pixabay

Stranci moraju prvo da podnesu zahtev za jednogodišnju privremenu vizu, a nakon pet godina života u zemlji mogu da se prijave za stalni boravak. Viza uglavnom nije potrebna za boravke do 90 dana. Ljudi kupuju privatno zdravstveno osiguranje, ukoliko ne ispunjavaju uslove za javni program.

Pored ovih destinacija, stariji vole da svoje penzionerske dane provode i u Istri, na Malti, grčkom ostrvu Samosu, Toskani…

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike